1. alon12131415

    OP alon12131415 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Sep 10, 2016
    Messages:
    81
    Country:
    Iceland
    is it safe to update with a9lh and luma to 11.3?
     
  2. TheMachinumps

    TheMachinumps Normal being
    Member

    Joined:
    Oct 31, 2016
    Messages:
    305
    Country:
    Portugal
    Yes, just make sure you have updated Luma3DS to the latest version

    EDIT: I would also make a NAND backup in case the update bricks the system, which has happen to someone
     
    Deleted User likes this.
  3. alon12131415

    OP alon12131415 Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Sep 10, 2016
    Messages:
    81
    Country:
    Iceland
  4. mehmeh11

    mehmeh11 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    Messages:
    205
    Country:
    Peru
    How do I update Luma?
    Also, if my system gets bricked, how do I recover with a NAND backup?
     
  5. Zekamon

    Zekamon Now with extra salt!
    Member

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    470
    Country:
    Germany
    With Hourglass9. There is an option to recover from a backup.
     
  6. mehmeh11

    mehmeh11 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    Messages:
    205
    Country:
    Peru
    Thanks, also, do I just update with Luma updater or do I have to put some new files?
     
  7. TheMachinumps

    TheMachinumps Normal being
    Member

    Joined:
    Oct 31, 2016
    Messages:
    305
    Country:
    Portugal
    Just update with Luma Updater. You should have that installed if you followed Plailect's guide
     
  8. Joshwraith

    Joshwraith GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Messages:
    319
    Country:
    Mexico
    When we update luma the payload in the SD is updated but what about the payload on the CTR nand ? because we will need update that too, right?
     
    naddel81 likes this.
  9. Zekamon

    Zekamon Now with extra salt!
    Member

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    470
    Country:
    Germany
    I'd guess that the Updater will update the payload on the CTRNAND too. If not you can just copy and paste it onto the CTRNAND with GodMode9 or even with FBI.
     
  10. Joshwraith

    Joshwraith GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Messages:
    319
    Country:
    Mexico
    I see, well I hope the updater do it but we could do it too like you said, if not then some people will hit a black screen if they boot without SD in the case the updater doesn't do it automatically and they have an old version installed. Thanks.
     
    cpasjuste likes this.
  11. Zekamon

    Zekamon Now with extra salt!
    Member

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    470
    Country:
    Germany
    As far as I know it won't give a black screen by just having a older payload on CTRNAND and booting without a SD. It will just launch an older version of Luma. Also be careful editing with GodMode9 or anything on CTRNAND since you could mess up really bad.
     
  12. Joshwraith

    Joshwraith GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Jun 4, 2009
    Messages:
    319
    Country:
    Mexico
    Really !? I was reading about some people updating to 11.3 and getting black screen or no boot because they were using an old version of luma, I though it will be the same if your payload on the ctr nand is outdate too!
     
  13. mehmeh11

    mehmeh11 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    Messages:
    205
    Country:
    Peru
    BTW, do I update luma before the firmware update?
     
  14. Quantumcat

    Quantumcat Dead and alive
    Member

    Joined:
    Nov 23, 2014
    Messages:
    15,149
    Country:
    Australia
    The older version of Luma may not be compatible with 11.3 and blackscreen. That's what happened to the user that thought he bricked. He was using an older version.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Yes (if you don't want to experience a black screen and panic).
     
  15. mehmeh11

    mehmeh11 GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Jul 14, 2016
    Messages:
    205
    Country:
    Peru
    thanks (for some reason, I found your parenthesis funny)
     
    Quantumcat likes this.
  16. TheMachinumps

    TheMachinumps Normal being
    Member

    Joined:
    Oct 31, 2016
    Messages:
    305
    Country:
    Portugal
    The payload in the CTRNAND isn't updated automatically FYI. You can use FBI to copy the updated one on your SD to the CTRNAND
     
  17. mario-lucis-caelum

    mario-lucis-caelum GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    483
    Country:
    Can anyone give me a full guide on how to uodate luma and CTR NAND payload? Dont know anything how to update properly
     
  18. TheMachinumps

    TheMachinumps Normal being
    Member

    Joined:
    Oct 31, 2016
    Messages:
    305
    Country:
    Portugal
    Launch Luma Updater (you should have it installed if you followed Plailect's guide) and wait for it to load
    Once loaded, select the "Install latest hourly ([hourly version])" option.
    Wait until it's done and it will ask to reboot.
    Next, open FBI
    Select the SD option, and scroll down until you see "arm9loaderhax.bin" (make sure you don't select the backup which should have a ".bak" extension instead) and press A
    Next, select the "Copy" option.
    Press B to return to the main menu, then select the CTR NAND option.
    It will ask if you are sure about modifying files in the CTR NAND, just say yes to that.
    Next, select the "<current directory>" option, and select "Paste" afterwards.
    You should now have Luma3DS on your NAND. To test this, try turning your 3DS on without the SD card inside

    EDIT: After booting your 3DS without the SD card in, you will be prompted to the Luma3DS configuration menu. This is normal if you updated Luma3DS on your CTR NAND, or if it's the first time you test it out. It should only ask you once.
     
    Last edited by TheMachinumps, Feb 7, 2017
    mario-lucis-caelum likes this.
  19. mario-lucis-caelum

    mario-lucis-caelum GBAtemp Fan
    Member

    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    483
    Country:
    Thanks!
     
  20. SquidgyBean

    SquidgyBean GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Oct 23, 2016
    Messages:
    160
    Country:
    I want to be up to date with everything as I haven't don't it in a while. But I know how to update luma I have the luma updater. I have a9lh installed using a guide from months ago and when I try to load my 3ds without sd card in ( by accident) I just get a blue light that quickly goes on the off till I put card back in. Do I have an old version of a9lh and I'm not sure how to update if I do. Also when updating to 11.3 do I just update through the system menu? Or have I gotta do it Another way?
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - update,