The mystery of the Wii's Sd slot

Discussion in 'Wii - Hardware, Devices and Utilities' started by -Blaziken-, Nov 19, 2009.

Nov 19, 2009
  1. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    Hi [​IMG]
    I have a wii with a strange problem: it reads the sd card only if I keep it pressed with something (finger, paper, ecc.)
    Bootmii strangely reads and writes normally even if I don't keep the sd card pressed.
    I think it's a software problem (a bugged IOS, something :|)
    I only have on my wii the HBC, dvdx and bootmii\boot2.
    I found a workaround using an usb sd reader, but the sd slot is much faster than the usb reader.
    Is it a software bug? Can I fix it?
    I don't have custom wads, cios, cmios, etc., only hbc, dvdx and bootmii on the boot2.

    (OT: Is my English good? xD)
     
  2. rikuumi

    Member rikuumi GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 2, 2008
    Messages:
    586
    Location:
    WA
    Country:
    United States
    call to nintendo and ask them
     
  3. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    it is the last thing I would do, really [​IMG]
    They would say: "Send it to repair" "Update to 4.2" (I have 4.0e) "Did you hacked your wii?" etc.
     
  4. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,355
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    you've got the spring of death. the spring that holds the card in is fucked you can either dismantle your wii yourself and try to fix it or send it to N. or just use duct tape to keep the card pushed in.
     
  5. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    what are duct tapes?
    the sd remains in when I put it in like ds games, but the wii doesn't read it if I don't keep it pressed.
    with bootmii it works without keeping it pressed with something °_°
     
  6. broksonic

    Member broksonic GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 30, 2009
    Messages:
    190
    Country:
    United Kingdom
    Duct tape is a strong fabric tape. Either in silver or grey.
     
  7. IOwnAndPwnU

    Member IOwnAndPwnU GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jul 31, 2008
    Messages:
    1,123
    Country:
    Canada
    Just put something on it. Like normal tape.
     
  8. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    yes, but it makes the wii sticky >_>
    the fact is that I can't figure why it works normally with bootmii and why doesn't in the System Menu or in the HBC...
    i'll try using tape.
     
  9. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,355
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    either way the spring is the cause of it.
     
  10. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    How can I fix the spring?
    (Without sending it to Nintendo xD)
     
  11. lostdwarf

    Member lostdwarf GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Messages:
    1,071
    Location:
    ENGLAND
    Country:
    United Kingdom
    if the SD card stays in place when its put in the wii then it is NOT a spring problem at all. If the spring works, it works.
    Sounds like you have a contact problem. Try a different sd card and see what happens. It is likely the gold contacts on your sd card have worn and do not fully connect to the wii's. This is why it works when you push it in as you are reaffirming the connection.
    If you get the same problem with a new sd card then it is a contact issue on the wii side of things so all you can do is send it to ninty.
    4.2 can be hacked so dont worry, you will loose bootmii though. Not sure but I think preloader will still work and keep the same level of protection.
     
  12. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    [​IMG]
    The strange thing is that with Bootmii works perfectly O_O
    I'll use my usb sd reader... Can I use USB 2.0 with the hbc? there was a cios that enabled that, but I don't know if I can use it with the HBC :\
     
  13. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    [​IMG]
    The strange thing is that with Bootmii works perfectly O_O
    I'll use my usb sd reader... Can I use USB 2.0 with the hbc? there was a cios that enabled that, but I don't know if I can use it with the HBC :\

    Posts merged

    [​IMG]
    The strange thing is that with Bootmii works perfectly O_O
    I'll use my usb sd reader... Can I use USB 2.0 with the hbc? there was a cios that enabled that, but I don't know if I can use it with the HBC :\
     
  14. toejam316

    Member toejam316 GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    259
    Country:
    New Zealand
    Yes, the homebrew channel checks for USB Drives if no SD card is detected.
     
  15. -Blaziken-
    OP

    Newcomer -Blaziken- Member

    Joined:
    Jul 31, 2009
    Messages:
    35
    Country:
    Italy
    I know that it checks for an usb drive, but can I use with it the USB2.0 cios?
     
  16. lostdwarf

    Member lostdwarf GBAtemp Maniac

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Messages:
    1,071
    Location:
    ENGLAND
    Country:
    United Kingdom
    cios usb 2 is ios222 and hbc uses ios 249

    your usb ports will work though. nothing to worry about.
     

Share This Page