Snes9x GX 4.3.8 Release

Discussion in 'Wii - Emulation and Homebrew' started by Tantric, Aug 17, 2018.

  1. Tantric
    OP

    Tantric GBAtemp Regular

    Member
    5
    Feb 8, 2007
    Canada
    Hi All,

    Snes9x GX 4.3.8 has been released.
    https://github.com/dborth/snes9xgx/releases

    Changelog:
    • Partially update core to 1.56 (with less accurate but faster Blargg audio core)
    • Improved audio synchronization with dynamic rate control - fixes audio crackles
    • Memory optimizations to free up more MEM1 for Snes9x
    • Disable multi pixel format support for a speed boost
    • Add MSU1 support (thanks qwertymodo!)
    • Add BPS soft-patching support (thanks qwertymodo!)
    • Allow loader to pass two arguments instead of three (libertyernie)
    • Backport some MSU1 fixes from snes9x
    • Fix a few potential crashes caused by the GUI
    • Compiled with latest libOGC/devkitPPC
    • Remove update check completely.
    • Compatibility fixes for newer devkitppc.
    • Compile fixes for Gamecube
    • Compile fixes for Linux

    Thanks in particular to Edu64, Nashismo, Hozu, Dodain47, and others for testing!
     
    Last edited by Tantric, Aug 17, 2018
  2. FancyNintendoGamer567

    FancyNintendoGamer567 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    4
    Feb 13, 2017
    United States
    Gonna try this now, does this only work when it's on SD or does it work fine when it's ran on USB?
     
  3. Edu64

    Edu64 GBAtemp Regular

    Member
    4
    Jan 25, 2015
    Cote d'Ivoire
    A user reported a problem in "top gear 3000" and there certainly is.

    It consists of distortion of images in the cars and also in some things of the scenario, this did not happen in 4.3.7

    On the other hand, the filter option "sharp" and "soft" does not have the same effect as in "vbagx", maybe we have to take other values? The idea is to obtain a sharper and brighter image.

    As an info, in "nintendont" a change was made in the video mode and it was named "deflicker", in fact a big change of sharpness was noticed when deactivating that option.

    https://github.com/FIX94/Nintendont/issues/171

    Thank you!
     
  4. Dodain47

    Dodain47 GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    10
    Jan 1, 2017
    Austria
    I played through Yoshi´s Island, the game works great in the latest beta. There is some Slowdown, but the Super FX Overclock feature set to 40mhz fixes this!
     
    Last edited by Dodain47, Aug 18, 2018
  5. Tanooki16

    Tanooki16 Advanced Member

    Newcomer
    3
    Jul 21, 2009
    France
    Thank you for your work Tantric :) after test I had a blockage of the console during a play of Zelda 3 (after 10 minutes).

    Others had the same problem ?
     
  6. Tantric
    OP

    Tantric GBAtemp Regular

    Member
    5
    Feb 8, 2007
    Canada
    NTSC TV, NTSC Wii, and NTSC ROM? Or any PAL in there?

    What do you mean by blockage?
    - did the Wii just freeze and you couldn't exit the game?
    - did you get a black screen and a STACK DUMP?
    - did the game stop working but you could get back to the menu?
    - or what?
     
  7. Hozu

    Hozu GBAtemp Fan

    Member
    5
    Aug 25, 2010
    Canada
    If it's the same thing that happened to me, it was the Wii freezing entirely. No stack dump, couldn't get back to the menu, and has happened on two different games so far. All NTSC stuff.
     
  8. Tanooki16

    Tanooki16 Advanced Member

    Newcomer
    3
    Jul 21, 2009
    France
    That's what happened to me too (Zelda 3 Canadian version NTSC), I'll test deeper tonight ^^
     
  9. Tantric
    OP

    Tantric GBAtemp Regular

    Member
    5
    Feb 8, 2007
    Canada
    Okay, sounds good. Can you try to provide some reproducible steps? eg: if I leave it on the intro music for Zelda for 10 minutes will it always crash? Or at a particular point in Zelda, can I resume from a snapshot, wait 10 minutes, and then it crashes?
     
  10. Hozu

    Hozu GBAtemp Fan

    Member
    5
    Aug 25, 2010
    Canada
    I haven't been able to figure out a way to reproduce it. It happens at seemingly random. Sometimes I can go for hours without issue.
     
  11. FancyNintendoGamer567

    FancyNintendoGamer567 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    4
    Feb 13, 2017
    United States
    @Tantric In the Github repo, you should see my issue with screenshots. I really need help.
     
  12. Edu64

    Edu64 GBAtemp Regular

    Member
    4
    Jan 25, 2015
    Cote d'Ivoire
    I was able to check the blockade in zelda after 30 minutes of play, it happened simply by walking on the map.
    The console is completely blocked, with the fixed image, sound with permanent beep, there was no more to do than turn off the console with the power button permanently.
     
  13. Tantric
    OP

    Tantric GBAtemp Regular

    Member
    5
    Feb 8, 2007
    Canada
    When the game crashes, are you running on Auto, 480p, 480i, or 240p?
     
  14. Edu64

    Edu64 GBAtemp Regular

    Member
    4
    Jan 25, 2015
    Cote d'Ivoire
    In automatic video mode.
    It is worth mentioning that the console is at 480p.
     
  15. Tantric
    OP

    Tantric GBAtemp Regular

    Member
    5
    Feb 8, 2007
    Canada
    Here's a beta with 48khz audio which should fix the tinny sound issue. No idea if it'll fix the 30 minute crashes.
     

    Attached Files:

    Hozu likes this.
  16. Hozu

    Hozu GBAtemp Fan

    Member
    5
    Aug 25, 2010
    Canada
    240p for me, ie. original for the display mode. I started getting crashes in the 5th beta (and I did mention getting crashes in the previous thread), but I dunno if that's where the issue causing it was introduced, or if it existed in earlier betas but simply didn't happen before since I didn't play on those versions as much.

    Time before crashing is fairly inconsistent, once I had it in like 10 minutes, another was over an hour.
     
    Last edited by Hozu, Aug 18, 2018
  17. Hozu
    This message by Hozu has been removed from public view by Cyan, Aug 21, 2018, Reason: double post.
    Aug 18, 2018
  18. Edu64

    Edu64 GBAtemp Regular

    Member
    4
    Jan 25, 2015
    Cote d'Ivoire
    I made a quick test and noticed that the problem of the audio menu <-> game was solved.

    However, the problem of audio cracking now happens more frequent (every 20 to 30 seconds approx.), Tested in zelda alttp.

    I still do not play enough to say that the problem of the emulator crash was solved.

    Thank you for your perseverance to create a better emulator. :)
     
  19. Tanooki16

    Tanooki16 Advanced Member

    Newcomer
    3
    Jul 21, 2009
    France
    So for me with the last beta, no audio cracking and in addition to an hour of Zelda 3 no crashes :) I continue the test (after finishing Breath of the Wild it feels good to go back to the sources ^^)
     
  20. Hozu

    Hozu GBAtemp Fan

    Member
    5
    Aug 25, 2010
    Canada
    I played for a bit with the latest beta as well, everything seemed fine with ALttP randomizer so far. I didn't notice any audio issues, but I don't think I'm particularly sensitive to them. Or maybe I just don't notice them as much because I don't have a high quality sound setup. Will have to do some more testing with some other games though.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Using turbo functionality kills all sound. I understand that it was supposed to mute the sound while it was active, but it's still muted when it returns to normal speed. This happens with every game I've tested.
     
    Last edited by Hozu, Aug 19, 2018
  21. Edu64

    Edu64 GBAtemp Regular

    Member
    4
    Jan 25, 2015
    Cote d'Ivoire
    The problem of sound is a small distortion that lasts 1 second and occurs frequently (every 20 to 30 seconds), this is more frequent than in version 4.3.7 but the sound problem when opening the "super mario rpg" menu and "chrono trigger" is also solved in this beta.

    With respect to the sound that disappears when using the turbo mode, it returns if the right stick moves very slightly.

    I still can not test in depth the latest beta but the problem described at the beginning is a fact.

    But apparently, according to the comments above, the emulator is no longer blocked.

    UPDATE:
    I played zelda alttp about 3 minutes and the emulator was locked (in the same way as before)
    Before I started playing, I checked the video options.
     
    Last edited by Edu64, Aug 19, 2018
  22. peroquelepongo

    peroquelepongo Member

    Newcomer
    1
    Apr 29, 2013
    Mexico
    I just want to say thanks for all your work, I play this emulator frequently on vwii, and really I'm thankfull for all your work.

    I noticed some like speed improves, I remember how in dkc or supermario world when run some slowdowns I'll test how much this version has improved, Thank you.
     
    Last edited by peroquelepongo, Aug 19, 2018
  23. Hozu

    Hozu GBAtemp Fan

    Member
    5
    Aug 25, 2010
    Canada
    Just confirming that the console-crashing bug still exists. :/
     
Loading...