Save files made by backup GameCube games

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by TonyRobinson, Dec 11, 2011.

Dec 11, 2011
  1. TonyRobinson
    OP

    Newcomer TonyRobinson Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    Hey guys, firstly, sorry if this post comes out rough, my internet died and I'm writing this on a phone.
    So I was playing a backup copy of wind waker when I ran into the infamous dungeon map issue. I have a retail copy of the disc so figured I'd just use that instead. Unfortunately, I can't get the retail disc on the disc channel to detect my save file from the backup version which I launched using neogamma. Anyone have any suggestions of how I could sort this? I don't want to start the game again...
    The wii is soft modded. If you require any more details then I should be able to post them once the Internet is back.
    Thanks guys! :D
     
  2. Lucif3r

    Member Lucif3r GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 10, 2011
    Messages:
    1,464
    Country:
    Sweden
    It sounds like your backup is different region than your retail.

    I know its possible to convert Wii saves, but Im not sure about GC.
    I think you can copy a GC save from the memcard to an SD card using savegamemanager (or whatever its called), and if you can do that it should be possible to convert it.
    I have no idea how to though, I think its hex-editing some values or something.

    I know for sure the way you launch the game dont affect how the game is saved though. Once a GC game is booted - thats it, the Wii acts as a GC, no exceptions (except dios-mios, but I doubt thats what you used ;) )
     
  3. TonyRobinson
    OP

    Newcomer TonyRobinson Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    Thanks for your help. I can't say I'm looking forward to converting the save file, but I really can't be bothered starting the game again. So I guess I'll look into it. I'll post back of there are any developments.
     
  4. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    If you use the latest NeoGamma, you shouldn't get the map freeze.
    http://gbatemp.net/topic/219243-neogamma-r9-beta-test/

    And if that(GC mode internal!) can't read your saves from your backup either, then you actually used a really old version of WiiGator's GC backup loader and not NeoGamma to boot your games.
     
  5. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,546
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
  6. TonyRobinson
    OP

    Newcomer TonyRobinson Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    Thanks for your replies, guys. Unfortunately, I'm not very savvy with wii modding and I think I'm going to need some more help here. My NeoGamma was very out of date, the last time I updated it was to play super mario bros almost 2 years ago. So I downloaded the neogamma you linked to and installed it fine. I also uninstalled my MIOS Patch (???) that previously allowed me to boot GC Ganes since I figured that A. It was also out of date and B. The new NeoGamma wouldn't need it. Anyway, the new neogamma now just reboots whenever I try to boot my backup and just freezes when I try to boot the retail copy.

    The 'GameCube.txt' file bundled with NeoGamma linked me to a download for 'Recommend MIOS(WiiGator's cMIOS)'. My main problem with this stuff is that I don;t know how this stuff works and find that I just download and install what I need to. Do I need to download this file? I tried install it but it was full of terms that I don't understand and mentioned that it was capable of bricking my wii if used incorrectly, so I thought I'd ask. Frustratingly, I don't know a bunch of stuff about my wii, like what cIOS I have, what MIOS I have, or more importantly, what those things ever are. Could anyone please explain to me as simply as possible what I need to do to get NeoGamma to boot my GC Games?

    Thanks again guys, this site is awesome.
     
  7. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,546
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
  8. TonyRobinson
    OP

    Newcomer TonyRobinson Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    This is the same program I downloaded previously. It asks me which IOS to load...but I don't know which. Is there a way of finding out?
     
  9. FIX94

    Global Moderator FIX94 Global Moderator

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    6,546
    Location:
    ???
    Country:
    Germany
    lol use IOS236 or IOS249.
     
  10. TonyRobinson
    OP

    Newcomer TonyRobinson Newbie

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    9
    Country:
    United Kingdom
    It Works!!!!!!!!!!!!!!!! Thanks for the help, love you guys :D
     

Share This Page