ROM Hack Rune Factory 2: Undub

TyRaNtM

I did some projects..
OP
Member
Joined
Oct 13, 2007
Messages
1,008
Trophies
0
Age
35
Location
Chile
Website
www.power-ups.net
XP
534
Country
Cote d'Ivoire
Well, Rune Factory 2 US is out. Like the first one, this come only with english dub.

I manage to swap the Japanese sound_data.sdat in the US rom with Nitro Explorer. This work perfect.
The problem is the intro movie that don't work.

Video files are .vx with codec called Actimagine (VXDS), and the only .vx files are:

- RUNE2A_02.vx
- RUNE2B_02.vx
- rf2_ed_top.vx
- rf2_ed_bottom.vx


The problem is, that the files RUNE2A_02.vx and RUNE2B_02.vx aren't VXDS in the US rom, are MODSN3.
Also exist a file called RUNE2A_02.mods that have 0 bits, this file is new in the US rom.

MODSN3 what codec is it? :S
 

johnsmith

Member
Newcomer
Joined
Jan 16, 2008
Messages
11
Trophies
0
XP
11
Country
United States
Will you upload a patch with only the audio swapped? I've been trying to pack a rom with the jp audio sdat file switched over, but for some reason, whenever I pack a rom together (not just this rom, even other files, older ones that work fine) the re-packed rom won't run on NO$GBA or my R4 cart. The unmodified files work fine. Any rom that I unpack and repack though, even if I don't change anything, just whitescreens.

In short, can you upload a patch to swap the sound?
 

johnsmith

Member
Newcomer
Joined
Jan 16, 2008
Messages
11
Trophies
0
XP
11
Country
United States
I'm not sure what you mean.

In your original post you said you swapped the sound_data.sdat files and it worked perfectly.

Can you upload ****** er, a patch, for us, even though you're having problems with the video?

Posts merged

Ferrariman said:
You are requesting a rom.
Oh right, sorry about that.
 

Forte Dante

Active Member
Newcomer
Joined
Nov 13, 2008
Messages
41
Trophies
0
Location
Australia
XP
54
Country
The Prince of Codes said:
I like the English voices.

Its better than voices that sound like they are speaking gibberish.

Not when they all sound like they're sitting there reading a script for the first time. I'd prefer to hear gibberish there, at least the gibberish might sound like someone's trying to talk.
 

Noitora

::
Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
3,760
Trophies
0
Age
30
Location
Athens
Website
www.noitora.eu.pn
XP
246
Country
Greece
I'm not going to bother reading the other posts, the following might work:
Get arm9.bin and the movie files from the (J) rom and replace the arm9.bin from the (J) rom to the (U) also delete the movie files in the (U) rom and place the (J) ones there instead.
 

Nekoxid

Member
Newcomer
Joined
Apr 13, 2008
Messages
17
Trophies
0
XP
231
Country
United Kingdom
Noitora said:
I'm not going to bother reading the other posts, the following might work:
Get arm9.bin and the movie files from the (J) rom and replace the arm9.bin from the (J) rom to the (U) also delete the movie files in the (U) rom and place the (J) ones there instead.

Well this might work, but the problem is that after repacking the rom (with DSbuff/DSlazy), it won't work anymore (the game hangs white screen on the DS - also NO$GBA gave the "rom has crashed" message). So far the Nitro Explorer method works (for changing the sound file), however it seems that it cannot replace the arm9 in it (but correct me if I'm wrong).

Also. I have a question: what are the (file) differences between the 1893 and the 2528 rom (the two jp version of RF2)?
 

johnsmith

Member
Newcomer
Joined
Jan 16, 2008
Messages
11
Trophies
0
XP
11
Country
United States
I just get the same problems as always, any rom I repack doesn't boot on anything. I don't understand what is wrong. I posted about this problem in a new thread, if you have some advice, please feel free to help me out over there!

In other news, the patch works! Thanks again, TyRaNtM!
 

Noitora

::
Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
3,760
Trophies
0
Age
30
Location
Athens
Website
www.noitora.eu.pn
XP
246
Country
Greece
johnsmith said:
I just get the same problems as always, any rom I repack doesn't boot on anything. I don't understand what is wrong. I posted about this problem in a new thread, if you have some advice, please feel free to help me out over there!

In other news, the patch works! Thanks again, TyRaNtM!
The logical assumption is that my way of undubbing it doesn't work.
 

johnsmith

Member
Newcomer
Joined
Jan 16, 2008
Messages
11
Trophies
0
XP
11
Country
United States
Even if I don't change anything, don't try to undub anything, the repacked rom fails to load.

If I take a rom that works perfectly, unpack it, repack it with no changes, it doesn't load.

This is off topic though. If you're interested in helping me out, which would be great, please include it in the thread about this issue.
 

Noitora

::
Member
Joined
Aug 9, 2007
Messages
3,760
Trophies
0
Age
30
Location
Athens
Website
www.noitora.eu.pn
XP
246
Country
Greece
johnsmith said:
Even if I don't change anything, don't try to undub anything, the repacked rom fails to load.

If I take a rom that works perfectly, unpack it, repack it with no changes, it doesn't load.

This is off topic though. If you're interested in helping me out, which would be great, please include it in the thread about this issue.
There's nothing I can help with, if you really need help I posted something rather useful in the other thread you created.
 

gbands

Well-Known Member
Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
130
Trophies
0
XP
261
Country
Thanks for the patch TyRaNtM, it's an ear saver
tongue.gif
Atleast Alicia and Barett are more tolerable to talk to now.
 
General chit-chat
Help Users
  • Xzi @ Xzi:
    was pretty much out of space on all my other external and internal drives
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    I'm not really into huge library collecting so I always have space
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Just having the extra feels better
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    yeah i try not to fill above 75-80%
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    just like a superstitious thing i guess lol
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Just upgraded a 2tb in my ps4 that will probably get filled quick
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    And got 128gb in my vita and 3ds that will never get filled
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    got a 1TB external drive connected to my PS5 for PS4 games
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    about 120GB left on the internal SSD
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    and just installed a 512GB SSD with nothing on it yet
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    So in other words only 4 games got installed
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    lol
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    PS5 games are actually considerably smaller than PS4 games
    +1
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    better compression/optimization i guess
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    But it only has like 4 games :tpi:
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    what is something you can say about console homebrew but also in the bedroom
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Time to transfer files
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    "it was so hard the first time"
    +1
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    "Time to transfer files" bro having sex with robots
    +1
    Gift
  • Julie_Pilgrim @ Julie_Pilgrim:
    honestly knowing ken that isn't that unbelievable
    +1
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    arent many ps5 exclusives it's true, but there are a whole lot of ps4 games that got ps5 upgrades
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    and those have to be stored on one of the SSDs
    Gift
  • Xzi @ Xzi:
    "time to smash the stack"
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Uremum does like to call me dadbot
    Gift
  • kenenthk @ kenenthk:
    Nothing beats a midnight shower
    Gift
    kenenthk @ kenenthk: Nothing beats a midnight shower