Problems with Trucha Bug Restorer

Discussion in 'Wii - Hacking' started by gamecat, Oct 29, 2009.

Oct 29, 2009
  1. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    Hi,
    I installed the HBC a while ago and have been having a problem where i cannot access the system settings - i just got a black screen.

    I already have the HBC installed and BootMii on boot2. I have a NAND backup as things stand with no access to the wii settings menu.

    I tried to follow 'Modify any Wii 4.2 & below, aka the simplistic mod' but my wii hangs on the step below. 1a goes fine but wii crashes when i press A on step 1b.

    I am on 3.2E

    Any help/advice would be greatly received. I have spent a few days reading and trying various things but to no avail.



    1b] Run Trucha Bug Restorer
    Choose IOS15 and press A. (Important)
    Wait till it says Press 1 then press it.
    Choose IOS36 menu. In there use these settings:
    Install IOS to slot (36)
    Hash check (trucha) YES
    ES_Identity YES
    Nand Permissions YES
    Then press A on install patched IOS36.
    Everytime it says "load IOS from SD" press A.


    Thanks
     
  2. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    if it crashes everytime
    then use another sd card
     
  3. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    should the SD card be formated to fat or fat32? does it matter?
     
  4. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    use fat

    i dont think it matter
    but it should work better.
     
  5. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    ok - thanks for the quick response.

    i will give it a try and feedback.
     
  6. Gino_Drago

    Newcomer Gino_Drago Member

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    26
    Country:
    United States
    I had the same issue ,
    The only way it worked for me was to turn off Wii after step 1A , and then after turning it back on, continue directly from step 1B.
    Do not try to use 1B inmediatly after 1A.
     
  7. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    Hi,
    I've just tried running part 1b from a different SD card and still having the same problem where the wii hangs.

    The crash seems to brick the wii as i have to restore the nand to get back into the wii menu as on reboot the wii sends no picture to the TV unless i boot using bootmii

    ok... so looks like the wii is bricked now. I have restored the NAND backup i had but it still wont let me into the Wii Menu or HBC.

    As i said i have bootmii intsalled so i will try some of the unbricking solutions but the one i tried last night said 'unable to load IOS'?

    I am going to get a new SD card today to try with a different card as I am now not convinced that the ones i have are reliable.
     
  8. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    I have got the NAND restored now but the wii seems a little unstable - it occasionally hangs on the boot up screen. but can get into HBC via BootMii fine.

    I did open a WAD manager to install the two wads for the 3.2 system menu again but Wad Manager 1.5 crashed giving a DSI error when i selecting to install using IOS249. Would that mean that IOS249 is corrupt in some way?

    Any ideas on how I should progress?
     
  9. illinialex24

    Member illinialex24 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    968
    Location:
    The Midwest
    Country:
    United States
    I know someone who had this issue, I told him 15,000 times to get TBR v1.1, he said he had it. On the 15,001 time, he tells me he got it to work by using TBR v1.1 instead of 1.0. I told him no further contact.
     
  10. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    ok got TBR 1.1. is the process just the same as before?

    ok .. the readme says i need different wad files - which i will get from NUS downloader.

    Am i okay to be running HBC through Bootmii when doing this?
     
  11. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    doesn't matter how to load homebrew
     
  12. illinialex24

    Member illinialex24 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    968
    Location:
    The Midwest
    Country:
    United States
    Yeah it will return to HBC fine as long as you load TBR from Homebrew (it will crash on restart from like Loadmii, but you can still do fine upon restart).
     
  13. XFlak

    Member XFlak Wiitired but still kicking

    Joined:
    Sep 12, 2009
    Messages:
    9,122
    Location:
    Ontario
    Country:
    Canada
    correct me if i'm wrong, but don't apps like loadmii and wiixplorer require a patched IOS36 or IOS249? And if he's still trying to use TBR, he won't have either yet to use those apps.
     
  14. illinialex24

    Member illinialex24 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    968
    Location:
    The Midwest
    Country:
    United States
    I don't believe either do.
     
  15. gamecat
    OP

    Newcomer gamecat Advanced Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    50
    Country:
    United Kingdom
    I have tried doing the first to steps again using TBR1.1 but still it hangs when i press A.

    I am trying this with a new 2GB Sandisk SD card.
     
  16. wii knee

    Member wii knee GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 21, 2009
    Messages:
    200
    Country:
    United States

    I've got TBR 1.1 and when trying to restore I keep getting the DSI error and code dump. On 4.2.
    what to do to fix?
     

Share This Page