Problem launching Metroid Prime Trilogy

Discussion in 'Wii - Console and Game Discussions' started by fatoh, Sep 29, 2009.

Sep 29, 2009
  1. fatoh
    OP

    Newcomer fatoh Member

    Joined:
    Aug 27, 2009
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Hey,

    I have a backup of Metroid Prime Trilogy DVD5 and I tried to launch it first on the Backup Launcher 0.3 Gamma and then on Neogamma r7
    but in both launchers the game loads but after I pick the Metroid Prime 1 in the loading menu the Wii restarts
    how can I solve this?
     
  2. VashTS

    Member VashTS Beat it, son

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,658
    Location:
    Upstate NY
    Country:
    United States
    same problem here too, i don't know what the issue is, once i choose the game it green screens briefly and restarts the wii.
     
  3. resincake

    Member resincake GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 21, 2009
    Messages:
    164
    Country:
    United Kingdom
    To load Metroid Prime you need use neogamma R7.

    When neogamma loads, select Config options, then where it says 'Alt. Dol', change it from 'none' to 'disc'

    Then select 'start from DVD' as normal.

    Before the neogamma boot screen disappears it will pop up 'main.dol', if you push right then, you need to select the right .dol for either Metroid Prime 1 or 2.

    RS5MP1.dol = Metroid Prime 1
    RS5MP2.dol = Metroid Prime 2

    Thats it, it should work fine now. (NOTE: you need to have loaded the normal way first (when it crashes) and created a profile, then do the steps I listed above.)

    Have fun, they are great games .. :>
     
  4. Within

    Newcomer Within Member

    Joined:
    Oct 5, 2008
    Messages:
    13
    Country:
    Austria
    Just heard that there is a update on the MP Trilogy Disc. Will there be any Probs when i install it with my Homebrew Channel/Backup Launcher 0.3 Gamma? I want to be on the safe side after reading Nintendos newest Update News.
     
  5. MagusDraco

    Newcomer MagusDraco Advanced Member

    Joined:
    Oct 25, 2006
    Messages:
    80
    Country:
    United States
    Neogamma/ Backup Launchers don't let the updates install usually. They skip them.
     
  6. yourguide

    Newcomer yourguide Member

    Joined:
    Oct 6, 2009
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    Any way to get it past this with a USB loader?
    I have the ISO on an external HD.... I have NeoGamma R7... but what settings?

    I actually don't understand the whole Alternate .dol thing... anyone care to point me in the right direction?
     
  7. yobemal

    Member yobemal GBAtemp Regular

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    279
    Location:
    Here
    Country:
    Norway
    Try using cfg usb loader. Use WBFS manager to take the ISO file from ur computer into ur hard drive.
     
  8. yourguide

    Newcomer yourguide Member

    Joined:
    Oct 6, 2009
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    Got it to work using USB Loader and Alt.dol using NeoGamma... you have to set it to use "Disc" .DOL...and then select the game you want it to boot... 1,2,etc...
    It worked on Metroid 1... haven't tried the others...
     
  9. MaGnUmKiLLa

    Member MaGnUmKiLLa GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    157
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    So, this might be a really dumb question but, If I go and buy MP:T will I still have to do the alt. dol thing? Even if I bought it, I'd still have to run it thru Neogamma to avoid the update but, I'm wondering if an official copy of the game wouldn't just kind of sort itself out.
     
  10. RODIFIRE

    Member RODIFIRE GBAtemp Regular

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Messages:
    146
    Location:
    GREECE
    Country:
    Greece
    metroid prime 3 of the trilogy isn't play for me only the prime 1 and 2 plays with this way have any one play the prime 3?
    or is there an other way?
     
  11. masterdeluxe247

    Newcomer masterdeluxe247 Member

    Joined:
    May 17, 2009
    Messages:
    47
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Get Metroid Prime 3? That's the only way that I know of.
     
  12. dreday78

    Newcomer dreday78 Newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Using alt dol worked for me, but when the actual game starts, its switches to 480i. I tried changing the region settings in Neogamma to force 480p, but it does the same thing.
     

Share This Page