ROM Hack monster hunter 4 ultimate not working

beloumi7

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 13, 2014
Messages
18
Trophies
0
Age
30
XP
67
Country
United States
Hi
I have a problem with the game monster hunter 4 EUR
When I try to load it with my Gateway 2.7 omega emmunand on 9.4 I get a black screen after the "Nintendo 3ds" logo with the red waves
I tried 2 différents roms but still doesnt work
Is/was there someone who had the same problem?
help please and thank you in advance
 

pokemoner2500

Well-Known Member
Member
Joined
Aug 14, 2013
Messages
882
Trophies
1
XP
1,594
Country
United States
Hi
I have a problem with the game monster hunter 4 EUR
When I try to load it with my Gateway 2.7 omega emmunand on 9.4 I get a black screen after the "Nintendo 3ds" logo with the red waves
I tried 2 différents roms but still doesnt work
Is/was there someone who had the same problem?
help please and thank you in advance


Try GW 3.0.4 also what sysnand?
 

beloumi7

Member
OP
Newcomer
Joined
Dec 13, 2014
Messages
18
Trophies
0
Age
30
XP
67
Country
United States
well, I had no reason to upgrade to 3.0.4. Normally, all roms work on 2.4 ...2.7
and 3.0.4 is beta i was waiting for final release
also i tried both eur and usa roms no one works :(
 

cloudfe

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2013
Messages
387
Trophies
1
Age
39
XP
2,122
Country
Belgium
Hello, I'm having the same problem. I'm on 3.0.4, and my 4gb SD card has more than 2gb free. I can't understand why I keep getting the black screen while trying to boot MH4U. I haven't installed Emunand yet.
Do you have an opinion?
 

lemanuel

Maxconsole's All-Knowing Lurker
Member
Joined
Dec 11, 2014
Messages
2,095
Trophies
0
XP
1,254
Country
Portugal
Hello, I'm having the same problem. I'm on 3.0.4, and my 4gb SD card has more than 2gb free. I can't understand why I keep getting the black screen while trying to boot MH4U. I haven't installed Emunand yet.
Do you have an opinion?

the bold part is probably your problem if you have a firmware below 8.1.
 

lemanuel

Maxconsole's All-Knowing Lurker
Member
Joined
Dec 11, 2014
Messages
2,095
Trophies
0
XP
1,254
Country
Portugal
I thought that Emunand wasn't strictly necessary if you did't plan to use features like eShop and such. Was I wrong?

It depends on your firmware. Aside from being an extra safety layer, you can update emunand to use the latest firmware (which obviously you can't do with sysnand or you'll lose GW functionality).
And games have minimum firmwares they require in order to work. For MH4U you need to have at least firmware 8.1, which means that if your sysnand firmware is lower than that, the game won't work even in GW Mode (which would be using sysnand).
 

cloudfe

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2013
Messages
387
Trophies
1
Age
39
XP
2,122
Country
Belgium
It depends on your firmware. Aside from being an extra safety layer, you can update emunand to use the latest firmware (which obviously you can't do with sysnand or you'll lose GW functionality).
And games have minimum firmwares they require in order to work. For MH4U you need to have at least firmware 8.1, which means that if your sysnand firmware is lower than that, the game won't work even in GW Mode (which would be using sysnand).


I see. In this case I'll try and install Emunand, and report if I've succeeded in booting MH4U. For now thank you for the help :)
 

cloudfe

Well-Known Member
Member
Joined
Feb 24, 2013
Messages
387
Trophies
1
Age
39
XP
2,122
Country
Belgium
So, I've installed Emunand, and the game boots fine :) BUT... when I went and changed .3ds to .3dz the game stopped booting, and started giving me an error instead (and asking me to power off). Other games in .3dz boot just fine, and I've changed the header in the exact same way for every game I have. I don't understand :(

EDIT: I did it! It seems the Gateway Rom Patcher gave me an incorrect suggestion with the header. I followed the suggestion in this thread, and adjusted the chip ID and the Manufacturer. Now everything works :)
Thank you for the support!

EDIT 2: Well, I've spoken too soon... It gives me error 002-0123. I've used my Cubic Ninja header as always, but the game doesn't go online. I give up. I'll try with a cia :(
 

fareydoon

New Member
Newbie
Joined
Feb 20, 2014
Messages
1
Trophies
0
Age
30
XP
65
Country
Argentina
im having the same problem, game wont load and i get a black screen

both my micro SD and SD cards have more than 2 GBs of free space, i left the 3ds on the black screen for a long time (about 15 mins) and nothing happened.

im using GW Omega 2.2, my 3ds is a XL model on firmware 4.3.0-10U

also, the game file i downloaded was from here:
http://www.3dsiso.com/showthread.ph...mp-JPN-MH4U-EUR-14-2-2015&p=334828#post334828

and i trimmed it (to fit into the microSD) using this CTR program that can be found here
http://scene.releases.free.fr/index.php?p=tools

any ideas? :(

Nevermind, i fixed it.

im a complete idiot and didn't realize i had never upgraded the emunand LOL.

works perfectly on GW 3.2.1 ultra + emunand GW3D 9.7, took about 15 seconds of black screen to load, but it did.
 

darksweet

5.. 4.. 3.. 2.. 1.. OMEGA FLARE
Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
347
Trophies
1
Age
39
XP
1,943
Country
help guys i have the same problem im on 9.2 cfw (minipasta) may memory is sandiak class 10 (16gig) microsd is not working
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    Jayro @ Jayro: The phat model had amazingly loud speakers tho.