How To Downgrade 4.0 to 3.2

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Vidboy10, Apr 12, 2009.

Apr 12, 2009

How To Downgrade 4.0 to 3.2 by Vidboy10 at 2:40 PM (10,099 Views / 0 Likes) 21 replies

  1. Vidboy10
    OP

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    Needed files:
    http://rapidshare.de/files/46701393/copy_to_SD_root.rar.html
    IOS16-64-v257-prod.wad (Serch it up on the pirate bay since its against the rules to put it on gbatemp)

    Step 1:
    Open up The "apps" folder and copy the 3 apps to the "apps" folder on your SD card. and then open up the "wad" folder and drag the "cios_fix.wad" and drag it into the "wad" folder on to the SD card.

    Step 2:
    Take the SD card out of your PC, than put in in your wii and start up the homebrew channel.

    Step 3:
    Start up Wad Manager and select the "IOS16-64-v257-prod.wad" and install it, when its done, restart your wii. Than start up the homebrew channel again and the select the "Custom WM" and select "cios_fix.wad" and it should install and restart the wii when its done installing. Now start up Homebrew Channel AGAIN and then Select "Frimware Downgrader" than a list of frimwares will show up and select 3.2 (Select 3.2U if your Wii is NTSC-U, Select 3.2E if your Wii is PAL, Select 3.2J if your Wii is NTSC-J). Now the Downgrading will take 10 to 15 mins. When its done restart it and if you go to the Wii System Options it should say 3.2.
     


  2. Levente

    Member Levente GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    243
    Country:
    Hungary
    Do we still have the SD channel?
     
  3. MightyMouse

    Member MightyMouse GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    350
    Location:
    AntiSoftMii
    Country:
    United Kingdom
  4. tj_cool

    Supervisor tj_cool Stuff

    Joined:
    Jan 7, 2009
    Messages:
    9,942
    Location:
    This planet
    Country:
    Belgium
    little thing to say: maybe its better to make a backup of your sd card first, as copying the apps folder will overwrite the old one
     
  5. MightyMouse

    Member MightyMouse GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    350
    Location:
    AntiSoftMii
    Country:
    United Kingdom
    no it wont, it will usually merge the 2 folders.
     
  6. Vidboy10
    OP

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    Dude your forgetting the rule. No One word post's
     
  7. Aurora Wright

    Member Aurora Wright GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Messages:
    1,388
    Country:
    Italy
    You cannot install cIOS normally if your IOSes are trucha patched. [​IMG]
     
  8. kiersere

    Newcomer kiersere Newbie

    Joined:
    Apr 12, 2009
    Messages:
    2
    Country:
    United Kingdom
    When you click WAD Install it comes up with an error message. -2011
     
  9. Vidboy10
    OP

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    Oh Yeah, you can't...

    Edited to Network Installtion.
     
  10. Aurora Wright

    Member Aurora Wright GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Messages:
    1,388
    Country:
    Italy
    You cannot do that too.
    @kiersere: follow this guide.
     
  11. Vidboy10
    OP

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    That Tutorial is kinda complex....
    ill remake the tutorial soon.
     
  12. Foxle

    Member Foxle GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 11, 2008
    Messages:
    194
    Country:
    United States
    Actually it depends on your OS. On Mac OS X and some Linux distros, copying a folder called "Apps" to a folder which already has a folder called "Apps" would overwrite the original folder, not merge them.
     
  13. Aurora Wright

    Member Aurora Wright GBAtemp Maniac

    Joined:
    Aug 13, 2006
    Messages:
    1,388
    Country:
    Italy
    If you haven't found another exploit, it's the only working solution for the time being [​IMG]
     
  14. suiller

    Newcomer suiller Member

    Joined:
    Jan 22, 2009
    Messages:
    18
    Country:
    Italy
    why downgrade to 3.2... I don't get the point, I started from 3.3 => 3.4 => 4.0 & ALL is working perfect... why we should downgrade??
     
  15. gblock247

    Member gblock247 GBAtemp Fan

    Joined:
    Dec 19, 2007
    Messages:
    462
    Country:
    United States
    The point of downgrading is for those (like me) who screwed up their 4.0 installation and could not install wads (or other "eye patch" features). So downgrading allows those people to start fresh and re-upgrade properly [​IMG]
     
  16. Vidboy10
    OP

    Member Vidboy10 Tsardom

    Joined:
    Dec 15, 2008
    Messages:
    2,617
    Location:
    Vancouver, B.C
    Country:
    Canada
    UPDATE: Edited the WHOLE tutorial and it completly new and i tested it and it should work for you guys
     
  17. BombeR333

    Newcomer BombeR333 Newbie

    Joined:
    Jun 9, 2009
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    Hey.
    ok so first i had 4.0E and used bannerbomb to get homebrew. im trying to downgrade to 3.2 so i can customize my system menu. when i used this method i got an error like kieresere (but different numbers) when loading WAD with WAD installer. so i went to the guide DAVI92 posted about.

    i followed instructions and did all the IOS (including IOS 30 for 3.2). ok then i went back and went to WAD installer. installed IOS16-64-v257-prod.wad (yes it worked!). restarted wii. back into homebrew. clicked "custom WM" and it freezes on a black screen! is there some other way i can do it?

    im so close to finally downgrading i been trying for hours b4 i found this.
    help plz?

    *EDIT*Nevermind. fixed it. mixed up the wad installers for the 2 files. once ios16 was loaded then the custom wm worked fine.
     
  18. Raylene2K7

    Member Raylene2K7 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    978
    Location:
    parts unknown
    Country:
    Jamaica
    I didn't really follow the Wii firmware stuff the last weeks. I'd like to know - is there a way to run trucha-signed games on 4.0 by now?
     
  19. okilim

    Newcomer okilim Newbie

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    9
    Country:
    Brunei
    Hi,

    Instead of using "Frimware Downgrader" can i use Anyregionchanger by Tona?
     
  20. WalkerOfTheDay

    Member WalkerOfTheDay GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    848
    Country:
    Netherlands
    You don't need to downgrade anymore. It's plane stupid ! If you have a LU64 wii you will brick !!
     

Share This Page