GBA ROMs on EZFlash Vi & 3in1

Discussion in 'EZ-Flash' started by DJ Hobo, Mar 4, 2010.

Mar 4, 2010

GBA ROMs on EZFlash Vi & 3in1 by DJ Hobo at 7:13 AM (2,912 Views / 0 Likes) 17 replies

  1. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    So, I recently bought an EZFlash Vi, and I planned on using it with my 3in1+ slot-2 device. As far as I know, all I need to do is copy a clean ROM to the MicroSD card, and boot up the GBA game through the slot-1 cart. I have two issues:

    -How do I migrate Pokemon? Is it just a matter of copying the ROM to NOR and booting up the DS game? Every time I try, the data from the GBA game gets corrupted or something, and the "continue" option after the starting screen isn't there.

    -Every time I try to boot a GBA game, it shows the first loading bar (writing to NOR, or writing to PSRAM), and then it shows a second loading bar ("save patch", or something along those lines). The first loading bar loads fine, but the second one doesn't load at all. When writing to PSRAM, the loading bar simply disappears after a while. When writing to NOR, either the bar just stays on the screen for a few minutes, or it stays there indefinitely.

    Is there something I'm missing here?

    I'm running the latest firmware and kernel, by the way.
     
  2. sinbad.the.saile

    Newcomer sinbad.the.saile Advanced Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    95
    Location:
    NY
    Country:
    United States
  3. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    Ah, thank you very much for that.
     
  4. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    When your doing the palpark stuff, you put the game to NOR because your DS game has to read the cart.
     
  5. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    Hmmm, I've patched the DS rom, but the GBA data still gets corrupted. This happens every time I try to load a Pokemon GBA ROM to either PSRAM or NOR. This only happens with the Pokemon ROMs too. Never with the others. Is it because of the save file size? My Pokemon saves are 128k, all of the saves for my other games are 64 and below.
     
  6. Mbmax

    Member Mbmax Homebrew addicted

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,272
    Country:
    Antarctica
    Which kernel version do you use on your EZVi ?
     
  7. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    I actually just updated it last night. I'm using 2.0 RC13.
     
  8. Mbmax

    Member Mbmax Homebrew addicted

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,272
    Country:
    Antarctica
    Migrating feature is not yet implemented in k2.0 series.
    BTW, should be available in k1.90OB11 without needed to patch anything on the GBA rom.
    Must use GBA single-rom mode exclusively on this kernel. Multi-rom is buggy to my opinion (lost saves).
     
  9. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    I haven't tried the multi-rom feature yet. I wanna get the hang of single-rom first.

    Is there any risk in downgrading the kernel to 1.90 Open Beta? Like.. can I downgrade, do the migration, and then upgrade back to the current version, without any worries?
     
  10. Mbmax

    Member Mbmax Homebrew addicted

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,272
    Country:
    Antarctica
    K1.90OB11 is compatible with ezvi, so no problem. [​IMG]
    Both kernel can be used on your microSD if you wish.
    Rename k1.90OB11's EZ5sys.bin into ez5sys1.90ob11.nds (so you don't erase RC13 one) and copy it in root along with /moonshl folder and launch it under k2.0RC13. [​IMG]
     
  11. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    Wow.. that's pretty cool.

    Oh, and if I copy a game to NOR (Pokemon or not), and I start playing it, how do I copy the save from the NOR to the MicroSD?

    EDIT - The Pokemon data still keeps getting corrupted/deleted every time I write the ROM to NOR. Is there a way to fix this? Oh, and just a side-note.. Every time I do write a Pokemon ROM to NOR, it makes a screeching sound when the ROM boots straight after. When I turn the DS off and select the GBA game from the NDS menu, it plays fine. But as I said before, the data gets deleted.
     
  12. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
  13. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    I'm supposed to patch the GBA ROM, right? What settings do I use? Am I supposed to change the save file size? I'm kinda confused [​IMG]
     
  14. sinbad.the.saile

    Newcomer sinbad.the.saile Advanced Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    95
    Location:
    NY
    Country:
    United States
    Ok Mr. Hobo pay attention...

    Use the RC13 kernel, patch the clean NDS poke game with cory's poke_patch 4.2

    Add the clean GBA Rom to your microsd and run it...and wait...the RC kernel will patch it and everything for you...so wait...

    Once the game is on it and it saves and works and everything for migration has been unlocked...

    You will be able to migrate...

    Note: For Ruby & Sapphire you can use gbaatm to fix the clock error msg...migration will still work...
    You will be able to migrate from the 3in1 and retail games too
     
  15. sinbad.the.saile

    Newcomer sinbad.the.saile Advanced Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    95
    Location:
    NY
    Country:
    United States

    Why didnt you post this on the ezforum, thats damn cool, n ive been carrying 2 microsd's like a bum...
     
  16. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    So.. what about my existing save for the GBA ROM? Can I go through that exact process, but then import my .sav to the NOR? Or perhaps even run the ROM and the .sav together the first time I run the ROM?
     
  17. Mbmax

    Member Mbmax Homebrew addicted

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,272
    Country:
    Antarctica
    Concerning sinbad.the.sailer trick. As the option to migrate from GBA slot is not yet implemented in K2.0 series, i'm pretty sure it will work. Because cory1492 patch does the same thing than the patch done under k1.90OB11. [​IMG]
    Just patch the clean rom with cory1492 tool and delete GBADATA folder so the kernel does the save type patch again.


    And last, if you try this trick, keys to load manualy a save file from microsd are not yet implemented.
    You have to flash a different game in NOR, copy the save you want to use, and now flash your pokemon game.

    The SRAM memory (where GBA saves are stored) is read/write only when you change to another game in NOR (also in PSRAM).
    Hope you understand the logic here ...
     
  18. DJ Hobo
    OP

    Member DJ Hobo GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 27, 2008
    Messages:
    240
    Country:
    Australia
    Yes, I think I do. Thank you very much for the help. I'll try everything some time in the next day or two.
     

Share This Page