Clone r4 III upgrade issues.

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by mrwil, Jan 5, 2012.

  1. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    Hi, I have a r4-III upgrade and i'm pretty sure it's a clone r4 chip. I've read in the forums and recently i'm trying to play Pokemon Heartgold / SoulSilver but my cheats wouldn't work. I've downloaded the updated USRCHEAT.dat and also trimmed all the codes inside down to the games i only have on my SD Card. All the cheats work for everyother game but when i press Y to access it, it's a blank screen on the bottom. I cant exit it and the only way to fix it is to power down and restart my ds. I really help someone can help me with this issue or know what's going on. Thanks!

    Edited: Shoot, wrong section to post. I'm not sure how to delete it but if it's possible can a Admin move it over to the support section =X
     
  2. NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU

    NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU Now with extra redundancy!

    Member
    859
    99
    Feb 10, 2011
    The EoF
    Are you using RetroGameFan's YSMenu? If not download and install that otherwise play without cheats like a real hardcore gamer.

    Ps. To move/delete the topic, PM a mod.
     
  3. DinohScene

    DinohScene DinohScene <З MartyDreamy

    Member
    GBAtemp Patron
    DinohScene is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    15,110
    11,494
    Oct 11, 2011
    Antarctica
    В небо
    It surprises me that you didn't rant on R4 lol.

    As for OP:
    If that doesn't work then it's better to get a AK2i.
     
    1 person likes this.
  4. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    I'm not using RetroGameFan's YSMenu. If u could, can u please post the link up i'm just running off the normal software which is 1.18 i think.
     
  5. NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU

    NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU Now with extra redundancy!

    Member
    859
    99
    Feb 10, 2011
    The EoF
    @OP gbatemp.net/topic/267243-retrogamefan-updatesreleases/ for the YSMenu. Never buy any r4s ever again, they all suck nowadays... Buy a DSTWO or Acekard 2i!
    Almost forgot! :P
     
    1 person likes this.
  6. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    thanks, i'm thinking about investing in 2 new cards. As for the card and DS Lite i have right now, Would it affect some of the new games coming out for the DS console making me unable to play some of the newer games ?
     
  7. DinohScene

    DinohScene DinohScene <З MartyDreamy

    Member
    GBAtemp Patron
    DinohScene is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    15,110
    11,494
    Oct 11, 2011
    Antarctica
    В небо
    It wont.
    DS games are DS games and run on every DS console/flashcard (provided with updates etc)
     
    1 person likes this.
  8. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    As for right now i'm currently backing up my files and trying out RetroGameFan's YS Menu hoping it would solve my issue i originally posted. i'll update on the outcome after. Thanks for taking your time both if u to help me with my problem.
     
  9. DinohScene

    DinohScene DinohScene <З MartyDreamy

    Member
    GBAtemp Patron
    DinohScene is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    15,110
    11,494
    Oct 11, 2011
    Antarctica
    В небо
    If you're planning on upgrading cards then I suggest either a Acekard 2i or a Supercard DSTwo.
    You'll never have to fiddle around with firmware files ever again (except updating the OS etc)

    Just copy over your games and saves and it will run perfectly ;]
     
  10. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    lol alright, as for the RetroGameFan YSMenu, when it says Boot your carts firmware, then load YSMenu.nds what does that mean ? i dont really mess around the r4 and ds much cause i'm really bad with these type of things.
     
  11. DinohScene

    DinohScene DinohScene <З MartyDreamy

    Member
    GBAtemp Patron
    DinohScene is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    15,110
    11,494
    Oct 11, 2011
    Antarctica
    В небо
    You'll have to load YSMenu trough your cards official firmware.

    Like running a game in the official firmware of the card.
     
  12. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States
    alright so far everything seems like it's working again! thanks for the help i really appreciate it.
     
  13. NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU

    NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU Now with extra redundancy!

    Member
    859
    99
    Feb 10, 2011
    The EoF
    So everything's working properly? The cheats as well? Great!
     
  14. mrwil
    OP

    mrwil Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jan 5, 2012
    United States

    Yeah thanks for your help, as for the console itself, would u recommend me trading in my DS Lite for a dsi ? Or would it just be good they way it is and keep it. I dont really know what else is different besides the lil joy stick and probably webcam it has ? 3DS is out of the picture since it's still pretty new and probably almost full price if i tried to trade in my DS for it.