What went wrong? ("The System files are corrupted")

Discussion in 'Wii U - Hacking & Backup Loaders' started by LastingCry, Jan 3, 2014.

  1. LastingCry
    OP

    LastingCry Member

    Newcomer
    14
    1
    Apr 4, 2013
    Canada
    So I was testing out my games via USB Loader and then got the error after pressing the home button. I tested SSBB and played it for like 5 minutes it worked fine. Then I tested Mario Kart Wii which work fine until I pressed Home Button which boom I got "The System files are corrupted". Now every time I try to go to Wii Mode I get that error, I tried removing the SD card, unplugging the console and nothing work. I can't even go to the Maintenance Mode, it just goes straight to the error.

    I followed the "Full vWii Softmod" guide and installed everything in there except for Wii Flow since I prefer USB Loader. I did messed up in the Nand Dumping part, but I don't think that can effect anything since that's basically just a recovery file that vWii doesn't even support right now? Basically after the Nand dumping was done, I accidentally clicked the app again which I guess overwrote the Nand files that I had just back up, I didn't want to wait another 2 hours so I unplugged the console. So could it be the Wad channels that I installed?

    This is basically every Wad channels that I installed:
    USBLoaderCFG - UCXF - IOS58 v14 vWii Glass.wad
    HBC Forwarder - GHBC -vWii
    Pokemon Puzzle League wad

    I only had my Wii U for a day so I can always exchange it for another one, I just what to know what went wrong so I can be prevent it next time.
     
  2. FPSRussi4

    FPSRussi4 Clean up your act and cut the crap.

    Member
    670
    419
    Dec 1, 2013
    Laos
    How did you mess up in the "NAND dumping part"?
     
  3. LastingCry
    OP

    LastingCry Member

    Newcomer
    14
    1
    Apr 4, 2013
    Canada
    I accidentally click the app again on the HBC menu after finishing backing it up which I think overwrote the files, I didn't want to wait another 2 hours for it to back up so I unplugged the console. The vWii mode was still working after though so I don't think that was the problem, beside isn't it just copying files to the SD card? I don't see how that can screw up my console.
     
  4. FPSRussi4

    FPSRussi4 Clean up your act and cut the crap.

    Member
    670
    419
    Dec 1, 2013
    Laos
    I ask because if you check the forums i just posted a question that relates to this problem, I could use some advice myself. I think your problem has something to do with that channel forwarder you installed.
     
  5. tbgtbg

    tbgtbg Shaking the ring ropes up in the sky

    Member
    1,951
    448
    Nov 27, 2006
    United States
    Are you getting that error right when you try to launch Wii Mode, when you try to launch the USB loader, or when you try to launch a game?

    If one of the latter two, when are you plugging in your USB drive? Make sure it's after Wii Mode has already started.


    And no, failing to backup your nand shouldn't have caused this. It was a pretty bad idea to not let it finish, though.
     
  6. FPSRussi4

    FPSRussi4 Clean up your act and cut the crap.

    Member
    670
    419
    Dec 1, 2013
    Laos
  7. tbgtbg

    tbgtbg Shaking the ring ropes up in the sky

    Member
    1,951
    448
    Nov 27, 2006
    United States
    I dunno, I think yours is a different issue than his though, since he stopped his nand backup on purpose. That yours is stopping on its own suggests to me, just at a complete guess, that maybe there was something defective in your nand to begin with.
     
  8. FPSRussi4

    FPSRussi4 Clean up your act and cut the crap.

    Member
    670
    419
    Dec 1, 2013
    Laos
    The user that replied to me says it may be an SD issue. Do you think I should unplug my wiiU and plug it back in? I know it's not writing anything and just reading the NAND but I'm still nervous.
     
  9. LastingCry
    OP

    LastingCry Member

    Newcomer
    14
    1
    Apr 4, 2013
    Canada
    Nah, I couldn't go into Wii Mode like at all.

    All is good though, I just did an exchange for a new one. Hopefully nothing goes wrong this time.

    P.S I should be able to download N64 Wad like Zelda: OOT, Pokemon Puzzle League, right? Just want to make sure that wasn't the problem.