USB Loader GX: Stuck on Initializing USB device

Discussion in 'Wii - Hacking' started by Akihaa, Jul 5, 2016.

  1. Akihaa
    OP

    Akihaa Member

    Newcomer
    18
    0
    Dec 31, 2015
    United States
    I've seen many threads on this topic, but none of the solutions have helped me here. It happened just a few days ago. My external hard drive that I was using to play my wii backup files was working splendid up until usb loader gx just up and started not liking it anymore. I've also tried Wiiflow, but it only allows me to read from the SD card.

    Syscheck log

    Here's the log that syscheck gave me. I really have no clue what to do right now. I've updated to recommended cIOS's, and even resorted to reformatting my hard drive. Any help is appreciated.
     


  2. Vishnoo

    Vishnoo Failure is success if we learn from it.

    Member
    261
    32
    Jun 1, 2016
    India
    The USB loader GX only supports one slot.The right one or the left one i dont remember which one.Did you try using USB both slots.
     
  3. Akihaa
    OP

    Akihaa Member

    Newcomer
    18
    0
    Dec 31, 2015
    United States
    Indeed I have. In fact, usb loaders can only read the one nearest the edge, and I've always kept it there. It never works on the other one.
     
  4. Vishnoo

    Vishnoo Failure is success if we learn from it.

    Member
    261
    32
    Jun 1, 2016
    India
  5. Akihaa
    OP

    Akihaa Member

    Newcomer
    18
    0
    Dec 31, 2015
    United States
    After observing my log that I have posted in the original post, I may think it has something to do with the ios I'm running on, Homebrew Channel 1.0.8 running on IOS37 ; and to my knowledge, that's a very old ios. Would anyone recommend updating it? Or would it make no difference? If the former, how should I do this? When using hackmii, it gets stuck at the scam notice screen (Hey, I'm noticing a pattern here of my wii favoring freezing on particular screens forever). Also, I can't connect online, so if there's a manual guide to that, that's appreciated as well. Thanks for the help so far.
     
  6. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,958
    762
    Mar 2, 2015
    United States
    Your HBC is old. It's supposed to update itself if it has an internet connection set up or you can use the lasest version HackMii Installer. It also needs IOS58 instead of 37.

    USB Loader GX does support both USB ports but you need a cIOS that can support it. (d2x v10beta53-alt does)

    The info is all in the USB Loader GX support thread.
     
  7. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,076
    8,586
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    Homebrew channel version is fine (even if old, it's compatible with AHB access), but might not use the same command to enable AHB.
    It's recommended to update it to prevent issues with other homebrew.
    But first, install IOS58 using this homebrew : http://wiibrew.org/wiki/IOS58_Installer (THIS IS FOR THE WII ONLY, NOT WIIU ! I add this warning because dump peoples install random things without checking if it's the right file for the right console)
    then, re-run hackmii installer from the Homebrew channel (no need to use a game exploit anymore) to reinstall/update HBC.

    Your slot 249 already supports both USB Ports. (but you need to setup USBLoaderGX accordingly)
    your slot 250 doesn't.

    About the detection issue, once you installed IOS58, you can try to use that IOS slot inside the loader. It's the only official IOS from nintendo to support USB2.0, and homebrew can use it.
    so, launch USBLoaderGX > settings > loader settings > Loader's IOS : 58
    and reboot.
     
  8. ThePanchamBros

    ThePanchamBros Hates the Undertale Fandom

    Member
    340
    190
    Jan 31, 2016
    United States
    Under your bed ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    i have this same issue, and I already have ios58. Any help?
     
  9. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,076
    8,586
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    I already gave the "help" one post above yours.
    set the loader settings to use the slot58.
     
  10. ThePanchamBros

    ThePanchamBros Hates the Undertale Fandom

    Member
    340
    190
    Jan 31, 2016
    United States
    Under your bed ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    umm I cant find that setting
     
  11. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,076
    8,586
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    then, update the loader. It's not available on old loader version.
    you can find the latest revision in my signature.
     
  12. ThePanchamBros

    ThePanchamBros Hates the Undertale Fandom

    Member
    340
    190
    Jan 31, 2016
    United States
    Under your bed ( ͡° ͜ʖ ͡°)
    ok thanks

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    everytime I try to change Boot/STandard to ios 58 it gives me a warning then changes it to ios 200. any help?
     
  13. civickm

    civickm Rocky Mountain IT Guy

    Member
    129
    52
    Dec 31, 2008
    United States
    Mile "High" City
    Might not be related but I had the same issue, I replaced my USB cable and worked like a charm, odd thing is that cable works for everything else just not in my wii.
     
  14. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,076
    8,586
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    which version of USBLoaderGX are you using?
    Which setting are you trying to change ?

    "Boot/standard" is an old setting, from an old version of USBLoaderGX.
    I told you to update, and you said "ok thanks".
    The last revision is in my signature. Launch it from the homebrew channel.

    If you have the full channel (3.0c) installed, you need to replace it with a forwarder channel. Follow this tutorial.

    That's part of the possible issues, but not everyone think it's useful to test. and not everyone want to buy just a cable for the test.
    It could be due to the cable length, or if it's coated or not.
    a cable is a cable and it should work, but users like you reported different behavior with different cables.
     
    civickm likes this.
  15. Akihaa
    OP

    Akihaa Member

    Newcomer
    18
    0
    Dec 31, 2015
    United States
    Thanks for all the help to those suggesting fixes. I'm attempting to repair it right now, so once I follow the instructions that Cyan has posted, I'll update you all if it works or not.
     
  16. Akihaa
    OP

    Akihaa Member

    Newcomer
    18
    0
    Dec 31, 2015
    United States
    Here's what I've done: Installed IOS58, reinstalled Homebrew, got the latest version of USBLoader GX, changed the Loader IOS to 58, but it still refuses to read my hard drive. "Loading...Initialize usb device" it says. I've also attempted the method where it waits for the HDD, then plugged in my hard drive, but it just freezes. Here's my new syscheck log

    Syscheck log

    Suggestions?
     
    Last edited by Akihaa, Jul 11, 2016
  17. Cyan

    Cyan GBATemp's lurking knight

    Global Moderator
    18,076
    8,586
    Oct 27, 2002
    France
    Engine room, learning
    Thanks for following what I said and reporting back. Sorry for the delay I didn't notice it.

    IOS58 and HBC are now fine. That's strange it still can't load your drive.
    What's strange is that you said it used to work, but now it doesn't work anymore.
    The drive still work fine on your computer? you can see your game list?

    Did you try to set the IOS to 250 in USBLoaderGX settings? the place where you set it to 58, try 250.
    note that the cIOS installed in your slot250 doesn't support port1, so be sure to connect the drive to USB Port0 (bottom port on Wii).
     
  18. micko

    micko Newbie

    Newcomer
    7
    0
    Jul 22, 2016
    can someone pls help whenever i load a wii game it just goes black screen here syscheck.

    thanks

    SysCheck HDE v2.4.0 HacksDen Edition by JoostinOnline Double_A R2-D2199 and Nano
    ...runs on IOS58 (rev 6176).
    Region: PAL (original region: AUS)
    System Menu 4.3E (v514)
    Priiloader installed
    Drive date: 07.14.2008
    Homebrew Channel 1.1.0 running on IOS58
    Hollywood v0x11
    Console ID: 80373143
    Console Type: Wii
    Shop Channel Country: Australia (65)
    Boot2 v4
    Found 72 titles.
    Found 50 IOS on this console. 5 of them are stubs.
    IOS3 (rev 65280): Stub
    IOS4 (rev 65280): Stub
    IOS9 (rev 1034): No Patches
    IOS10 (rev 768): Stub
    IOS11 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS12 (rev 526): No Patches
    IOS13 (rev 1032): No Patches
    IOS14 (rev 1032): No Patches
    IOS15 (rev 1032): No Patches
    IOS16 (rev 512): Stub
    IOS17 (rev 1032): No Patches
    IOS20 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS21 (rev 1039): No Patches
    IOS22 (rev 1294): No Patches
    IOS28 (rev 1807): No Patches
    IOS30 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS31 (rev 3608): No Patches
    IOS33 (rev 3608): No Patches
    IOS34 (rev 3608): No Patches
    IOS35 (rev 3608): No Patches
    IOS36 (rev 3608): No Patches
    IOS37 (rev 5663): No Patches
    IOS38 (rev 4124): No Patches
    IOS40 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS41 (rev 3607): No Patches
    IOS43 (rev 3607): No Patches
    IOS45 (rev 3607): No Patches
    IOS46 (rev 3607): No Patches
    IOS48 (rev 4124): No Patches
    IOS50 (rev 14889): Trucha Bug NAND Access
    IOS51 (rev 4864): Stub
    IOS52 (rev 15661): Trucha Bug NAND Access
    IOS53 (rev 5663): No Patches
    IOS55 (rev 5663): No Patches
    IOS56 (rev 5662): No Patches
    IOS57 (rev 5919): No Patches
    IOS58 (rev 6176): USB 2.0
    IOS60 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS61 (rev 5662): No Patches
    IOS62 (rev 6430): No Patches
    IOS70 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS80 (rev 16174): Trucha Bug NAND Access
    IOS202[60] (rev 65535 Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug NAND Access USB 2.0
    IOS222[38] (rev 4 Info: hermes-v4): Trucha Bug ES Identify NAND Access USB 2.0
    IOS223[38+37] (rev 4 Info: hermes-v4): Trucha Bug ES Identify NAND Access USB 2.0
    IOS224[57] (rev 65535 Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug NAND Access USB 2.0
    IOS236 (rev 65535): Trucha Bug ES Identify NAND Access
    IOS249[56] (rev 21008 Info: d2x-v8final): Trucha Bug NAND Access USB 2.0
    IOS250[57] (rev 21008 Info: d2x-v8final): Trucha Bug NAND Access USB 2.0
    IOS254 (rev 65281): BootMii
    BC v6
    MIOS v65535
    Report generated on 07/22/2016.
     
  19. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,958
    762
    Mar 2, 2015
    United States
    Don't post the same issue in multiple threads. You'll end up with multiple suggestions that will just end up being confusing.
     
  20. geheim

    geheim GBAtemp Regular

    Member
    242
    74
    Jan 4, 2013
    Germany
    I have the same Problem but on WiiU vwii.
    @Cyan How can I use IOS58 to initialize the device on vWii??

    Editing the MEta.xml didn't work...

    Thanks!!
     
    Last edited by geheim, Jul 29, 2016