Unable to boot into sysNand with rxTools

Discussion in '3DS - Homebrew Development and Emulators' started by MagmaLeader, May 24, 2016.

  1. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    I have an O3DS on 9.2 Firmware. I have rxTools installed, but whenever I try to boot into sysNand, it hangs on black top and bottom screens and nothing happens. I am fairly new at this, so please inform me if there is any additional information I must provide.

    EDIT: Forgot to mention that Emunand doesn't boot either.
     
    Last edited by MagmaLeader, May 24, 2016


  2. Genesisofthewind

    Genesisofthewind Newbie

    Newcomer
    7
    2
    May 24, 2016
    United States
    Hello MagmaLeader. I had a similar instance of what you are experiencing. I would love to help you with it (I created this account right now to try and help) I just need to know if you have your 3ds set to boot straight into your emunand (through menuhax I belive). If so its really easy to switch to the sysnand with rxtools. Let me know and I will help you as best I can.
     
  3. Giodude

    Giodude Ruler of Italy

    Member
    GBAtemp Patron
    Giodude is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    3,594
    1,003
    May 17, 2015
    United States
    New York
    the post is 7 months old
     
    Hoppy likes this.
  4. SterneSchreien

    SterneSchreien Naughty One

    Member
    152
    65
    Jan 4, 2016
    Canada
    127.0.0.1
    Last edited by SterneSchreien, May 24, 2016
    Giodude likes this.
  5. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    I do not. How do I do that? I'm such a noob at this...

    No, I posted this a little more than an hour ago. I think you looked at my join date instead.
     
  6. Genesisofthewind

    Genesisofthewind Newbie

    Newcomer
    7
    2
    May 24, 2016
    United States
    Well what I am really asking is how do you access your emunand if you are using one, other wise you are just already booting to your sysnand.
     
  7. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    Emunand doesn't boot either. I forgot to mention that in my original post. Will edit.
     
  8. Giodude

    Giodude Ruler of Italy

    Member
    GBAtemp Patron
    Giodude is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    3,594
    1,003
    May 17, 2015
    United States
    New York
    sorry, looked at the wrong thing. oopsies...

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    So do you use menuhax or arm9loaderhax?
     
    SterneSchreien likes this.
  9. joyoshi

    joyoshi ICUP

    Member
    329
    590
    Oct 9, 2015
    Netherlands
    Shoved up your nose
    Inb4 "Get Luma umg noob" :^)

    It probably has to do with your RxTools setup. I recommend trying to reinstall it.
     
  10. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    I tried reinstalling a few times and same issue. (and for anyone that suggests I use Luma instead, I am too much of a noob to figure out Luma unless there is a guide for it made specifically for noobs :P I read the wiki guide and was completely lost)
     
  11. Townsperson

    Townsperson GBAtemp Fan

    Member
    398
    272
    Dec 7, 2015
    United States
    Download the files, place in root of SD. Every CFW has pretty much the same installation.

    Luma even has the added bonus of not needing firmware.bin.
     
    Last edited by Townsperson, May 24, 2016
  12. joyoshi

    joyoshi ICUP

    Member
    329
    590
    Oct 9, 2015
    Netherlands
    Shoved up your nose
  13. rasputin

    rasputin GBAtemp Advanced Fan

    Member
    938
    115
    Mar 7, 2008
    United States
    it's probably because you have menuhax set to boot with no button pressed, type2
     
  14. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
  15. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    Black screen when booting into Luma. I am so bad at this.

    EDIT: Got it to not blackscreen but I followed the last part of that guide with "Showing current NAND in system settings" and reboot, but the "Emu x.x.x" thing that the tutorial mentions should be at the top is not there.
     
    Last edited by MagmaLeader, May 24, 2016
  16. Temptress Cerise

    Temptress Cerise Miss Magic~ <3

    Member
    2,181
    1,416
    May 1, 2016
    United States
    Did you setup the configuration as told? Which was to select "Show current NAND in settings"

    Hold Select while launching Luma3DS to double check.
     
  17. Uziskull

    Uziskull Picture may not be real

    Member
    265
    178
    Nov 15, 2015
    Somewhere, probably
    Once again, changing CFW has proven not to be a valid answer, yet people still suggest it. Sigh.

    If I were you I'd try reinstaling everything, including menuhax and setting up a new emuNAND. If it's still not working, maybe the SD card is causing the problem?
     
  18. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    I will do that now. However if the SD card is the problem, what exactly does that mean and what can be done?
     
  19. Uziskull

    Uziskull Picture may not be real

    Member
    265
    178
    Nov 15, 2015
    Somewhere, probably
    Since I haven't experienced or read about this particular problem, the problem being the SD card is a mere hypothesis. But if it really is, you might need to grab a new one.
    Have you experienced some sort of error before when using the SD card for something else 3DS related? Maybe games not saving/loading correctly, or homebrew not loading source files correctly?
     
  20. MagmaLeader
    OP

    MagmaLeader Member

    Newcomer
    41
    2
    Oct 28, 2015
    United States
    Nope. Not at all. Last night was the first time I had a real issue.