1. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    Hey,

    I want to use my New 3DS Xl again after i installed Luna3ds Years ago , the problem is I dont know if i installed it on Emunand or whatever. Is there any way to reset my 3DS or simply update it without bricking?

    Im currently on Version 11.6.0-39E without any clue what i installed years ago. Is there any Guide to reset my 3ds or just update to the newest CFW ?
     
  2. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    15,323
    Country:
    United States
    Download the latest Luma3DS and put the boot.firm onto the root of your SD card. You can verify the Luma3DS version by holding Select while booting the 3DS.
     
    Midgard95 likes this.
  3. AmandaRose

    AmandaRose Do what I do. Hold tight and pretend it’s a plan
    Member

    Joined:
    Aug 19, 2015
    Messages:
    8,025
    Country:
    United Kingdom
    As far as I can remember if you have emunand your sys version will say emu 11.6.0-39E. Been a while since I used emunand but pretty sure that was the case.
     
    alexander1970 and Midgard95 like this.
  4. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    But am i able to update anything then? Im totally confused what i installed atm and idk if i actually installed stuff on sysnand. Dont even know how to get in my Emunand atm. when i press select it says Luma3ds 8.1.1 .

    I am really scared of bricking my console atm.

    I just says Sys 11.6.0-39E

    Thanks for your fast Help :)
     
    Last edited by Midgard95, Jan 22, 2021
  5. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    Did your Step but it still stays at 8.1.1 ... :/ dont know whats wrong
     
  6. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    15,323
    Country:
    United States
    On the Luma3DS config screen, does it say it's loading from B9S SD, or from B9S NAND?
     
    Midgard95 and alexander1970 like this.
  7. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    Nothing like that , I pressed select. It only Says Luma3DS v8.1.1 configuration
     
  8. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    15,323
    Country:
    United States
    Is the SD card formatted as FAT32? Does the same thing occur when using a different SD card? Did you delete the old boot.firm before adding the new one?
     
    Midgard95 and alexander1970 like this.
  9. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    15,543
    Country:
    United States
    you may have to update to the latest b9s 1.3. if you update without doing that, no worries. you can still update to that through the menus.
     
    Midgard95 and alexander1970 like this.
  10. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    yes its formatted like that, it was always in my new 3ds. I deleted the old boot.firm .
     
  11. Lacius

    Lacius GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    15,323
    Country:
    United States
    Luma3DS 8.0 is when the requirement for newer B9S versions appeared, so since OP is on 8.1.1, that seems unlikely to be the problem.
     
  12. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    I guess i have no emunand but im not sure. Its just extremly long ago i touched my New 3ds XL.
     
  13. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    I checked my b9s its 1.3 , just for information. But im Also Able to boot into Luma without SD Card. So it seems like its installed on Sysnand.

    I tried to install my boot.firm now with FBI but i cant get access to my CTR Nand :/

    With the newest Version of Luma Updater v2.5 i get "Could not optain update details"
     
    Last edited by Midgard95, Jan 23, 2021
  14. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    15,543
    Country:
    United States
    Known issue with updater. Do it manually
     
    Midgard95 likes this.
  15. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    As i mentioned im not able to mount my ctr nand with FBI , i dont know why.

    Update in Godmode im not able to mount my SD Card
     

    Attached Files:

    Last edited by Midgard95, Jan 23, 2021
  16. lone_wolf323

    lone_wolf323 GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    May 27, 2011
    Messages:
    3,935
    Country:
    Canada
    Please follow these steps to make sure your sd card is good.
     
    Midgard95 likes this.
  17. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    In Sysmenu i can load apps from sd without problem. Is it possible to save my emunand?

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Seems really like there was something wrong with my format, got it now . And Luma3DS runs from SD Card version 10.2.1.

    But how i could run it without SD Card? Do i also have a version on my Nand?

    How do i go on now?

    Im confused because i was pretty sure i got an Emunand, but my sd card got no other partition.

    Thanks for all the help, i really appreciate that :)
     
    Last edited by Midgard95, Jan 23, 2021
  18. lone_wolf323

    lone_wolf323 GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    May 27, 2011
    Messages:
    3,935
    Country:
    Canada
    Section VI - CTRNAND Luma3DS
    1. Power off your device
    2. Launch GodMode9 by holding (Start) during boot
    3. If you are prompted to create an essential files backup, press (A) to do so, then press (A) to continue once it has completed
    4. If you are prompted to fix the RTC date&time, press (A) to do so, then set the date and time, then press (A) to continue
    5. Press (Home) to bring up the action menu
    6. Select “Scripts…”
    7. Select “GM9Megascript”
    8. Select “Scripts from Plailect’s Guide”
    9. Select “Setup Luma3DS to CTRNAND”
    10. When prompted, press (A) to proceed
    11. Press (A) to unlock SysNAND (lvl1) writing, then input the key combo given
    12. Press (A) to continue
    this will set up luma to the CTRNand which will allow the console to boot without the sd card in it.
     
    alexander1970 and Midgard95 like this.
  19. godreborn

    godreborn GBAtemp Legend
    Member

    Joined:
    Oct 10, 2009
    Messages:
    15,543
    Country:
    United States
    Script with godmode
     
    Midgard95 likes this.
  20. Midgard95

    OP Midgard95 Member
    Newcomer

    Joined:
    Feb 14, 2016
    Messages:
    14
    Country:
    Gambia, The
    Ok nice seems like i did that in the past :D , but is it now possible to simply update to newest System Menu?

    Im still not sure because im sure i updated twice in the past ...

    Now i cant get into godmode anymore... :/

    Edit: ok managed to update now. So i got the newest Luna.
     
    Last edited by Midgard95, Jan 23, 2021
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Firmware, Confused, (Update)