Successful modded R4 with silver conductive pen?

Discussion in 'R4 DS' started by lanleague, Mar 17, 2007.

Mar 17, 2007
  1. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    I was wondering if anyone had modded their 1st batch R4/M3 using a silver conductive pen instead of solder. It seems like drawing a connection point would be the easiest method, if it works.
     


  2. Wuschmaster

    Member Wuschmaster GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Apr 15, 2006
    Messages:
    515
    Country:
    United States
    what the hell are you talking about?
     
  3. BoneMonkey

    Banned BoneMonkey The cheese stash is a lie.

    Joined:
    Dec 9, 2006
    Messages:
    3,226
    Location:
    USA
    Country:
    United States
    a semi conductive pen is a great idea !

    it should work..................... if someone can test it out that would rock
     
  4. Takrin

    Member Takrin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    kinda costly if you dont already have it, why not just tape some aluminum foil
     
  5. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    I don't think aluminum foil would work
     
  6. adgloride

    Member adgloride Its A Wii Wario

    Joined:
    Apr 2, 2003
    Messages:
    2,261
    Country:
    United Kingdom
    The only reason to mod something with the silver pen is for sleep mode. The max media launcher needed this to go into sleep mode. The R4 goes into sleep mode anyway so why would you need this?
     
  7. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    Mine is Chinese and I'd rather put the English firmware on it. I'm a little uneasy about guessing what to press randomly.
     
  8. Takrin

    Member Takrin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    tested and works, instead of using silver pen try a graphite pencil

    basicly you just draw a line over and over with a pencil (i used a lead pencil) some lead are more conductive then other, think softer ones are.

    anyhow it does work fine since i just tested it how people used to overclock stuff just draw a line with a pencil (pencil mod). its good enough connection for R4 to accept it as bridged.

    basicly just draw a line or a circle over the 2 pads on R4 until your satisfied, then blow on it to remove the graphite dust, and put it together and try.
     
  9. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    So any #2 HB pencil will work? Can you post a picture of your modded R4?
     
  10. Takrin

    Member Takrin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    yea try any pencil i think most should work since my lead is the standard lead the lead pencil came with

    and for the picture my M3 is modded with a switch to convert to M3 simply/ R4

    but i desoldered it to test it and soldered it back, try it on your contacts it should work since it did for me but if you really want a picture i can desolder again and post it.
     
  11. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    That's ok; no need to undo your hard work!

    I'm just not sure which pads to connect, and how thick a line to draw.
     
  12. Takrin

    Member Takrin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    for the language its the bottom pad, mine has extra pads since its the older version

    for the amount of lead just cake on much as you want prob go over it 10+ times, then try it, if it doesnt work just use your pencil eraser to erase the lead make sure you blow on it to remove dust from the lead or eraser

    [​IMG]
     
  13. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    That's a pretty cool mod! M3 Simply - R4 via flick of a switch, so it seems. I'll give this a try when I find a screw driver small enough.
     
  14. fli_guy84

    Member fli_guy84 GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    319
    Country:
    Malaysia
    Woah, nice mod! [​IMG]
     
  15. 4saken

    Member 4saken Retired Ace Attorney

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    3,358
    Country:
    Australia
    Don't get too happy. The R4->M3 conversion only happens for the first batch cards (first week or two of production)
     
  16. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    My card is first batch
     
  17. darksavior

    Member darksavior GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 2, 2006
    Messages:
    231
    Country:
    United States
    hmm just get a solder iron and its a quick job [​IMG]

    I also don't get the R4-M3S switch...there is no reason to convert back and forth. R4 users don't need to do this at all unless you like the delayed M3 updates.
     
  18. lanleague
    OP

    Member lanleague GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 4, 2007
    Messages:
    155
    Country:
    United States
    After trying the pencil method several times with several different pencils. I cannot get it to work. The language issue wasn't a problem until the cheats were released.

    Now, I need it in English.
     
  19. Knab

    Member Knab GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    306
    Country:
    United States
    ive been wanting to convert my m3 >r4 for some time and mine looks like Takrin's does in the pick so i figure it would be alright.

    now what if its not from the first batch what does it look like and what could be the out come of modding it?

    for all those that think im a m3 fan boy im not i bought the m3 cause it was instock and the same price as the R4 lol
     
  20. Takrin

    Member Takrin GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 7, 2006
    Messages:
    408
    Country:
    United States
    if its not first batch it will be missing some pads. also mine was a M3Simply so i switched to R4, had a switch so i installed it just in case one of the party ditched support.

    and sorry the pencil doesnt work for you, anyone want to give it a try? swear it works for me with almost any lead i throw at it. also try to make it dark as mark as you can and do not touch that area after marking it so you dont smear/remove the graphite, just blow on it to remove extra dust.


    heres a picture of what mine looks like. (Chinese > English without any problem)

    [​IMG]
    M3 Simply language unbridged for chinese.

    [​IMG]
    screen that asks for a chinese firmware

    [​IMG]
    Pencil/Lead i used (2H BIC Velocity lead pencil 0.7)

    [​IMG]
    What it looks like after drawing on the pcb to convert to english (bridged with graphite)

    [​IMG]
    pencil modded
     

Share This Page