R4i doesn't work!

Discussion in 'R4 DS' started by White69, Jun 17, 2011.

Jun 17, 2011

R4i doesn't work! by White69 at 6:18 PM (1,865 Views / 0 Likes) 12 replies

  1. White69
    OP

    Newcomer White69 Newbie

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    4
    Country:
    Belgium
    Hey

    I have just bought a new R4i for my younger brother and downloaded an enormous amount of software. None of 'em seem to work. When I open the R4i on the DSi XL it just gets stuck on "loading", it doesn't even open up the R4 menu. Is it also normal that in the DSi menu it is shown as a game called "Tak The Juju challenge"? Please help me out.
     
  2. samjef11

    Member samjef11 GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 28, 2009
    Messages:
    450
    Country:
    United Kingdom
    Right what website does it sayon the front of the card?
     
  3. RoMee

    Member RoMee ??

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Messages:
    2,316
    Location:
    ??
    Country:
    United States
    you need to find the correct kernel
    there's tons of clones like yours, and without knowing the exact card you have it's hard to help
     
  4. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    could you tell us the website of your cart? it's most likely written on the sticker or box of your cart.

    Also, it could be that your DSi XL is 1.4.2, which blocks flashcarts, unless it's updatd to work on 1.4.2 DSi's.
     
  5. NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU

    Member NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU Now with extra redundancy!

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    859
    Location:
    The EoF
    Country:
    Australia
    Try retrogamefan's YSMenu updates (search it).
     
  6. Buleste

    Member Buleste Old Fart

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    852
    Country:
    United Kingdom
    Usually when a R4i is stuck on loading it means that the kernel hasn't been transferred to the SDHC card properly. The easiest way to fix this is format your SDHC card with Panasonic SD card formatter, Download the latest kernel from the website on the front of your R4i card and extract it to your PC. Then drag the folders and files from your extracted kernel to your SD card (folders first then the files). This usually sorts out any Loading issues.
     
  7. Stropdasje

    Member Stropdasje GBAtemp Regular

    Joined:
    Aug 25, 2009
    Messages:
    157
    Country:
    Netherlands
    Or it is the wrong kernel, which is likely since the OP doesn't seem to have a clue which R4i it is. It looks like the OP tries at good luck by trail and error. He may get lucky that way or brick his card if some official software detects a clone. As long as the type R4i remains unknown everything is just guesswork.
     
  8. Buleste

    Member Buleste Old Fart

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    852
    Country:
    United Kingdom
    No as it says loading it's probably the right kernel as if it was the wrong kernel he would get a message like "Menu?" showing.
     
  9. NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU

    Member NES SNES V.B. N64 G.C. Wii WiiU Now with extra redundancy!

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    859
    Location:
    The EoF
    Country:
    Australia
    No when I put the wrong kernel on my card it says "loading".
     
  10. White69
    OP

    Newcomer White69 Newbie

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    4
    Country:
    Belgium
    It says www.R4i.cn
     
  11. White69
    OP

    Newcomer White69 Newbie

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    4
    Country:
    Belgium
    i think I've put the kernel on the SD the right way, I also have R4 for NDS so it shouldn't be the problem
     
  12. Buleste

    Member Buleste Old Fart

    Joined:
    Dec 19, 2010
    Messages:
    852
    Country:
    United Kingdom
    Sometimes the files just do not transfer properly. Format your card with the Panasonic SD Card formatter. Download and unpack onto your hard drive the latest kernel for your card (1.60 according to the website). Drag the folders across (_system_ and moonshl2) one at a time. Then drag the "_DS_MENU.NDS" and "MoonShell2.nds" files across one at a time and that should sort out your problem
     
  13. White69
    OP

    Newcomer White69 Newbie

    Joined:
    Jun 17, 2011
    Messages:
    4
    Country:
    Belgium
    Thanks a lot! It's working like it should work. My brother's happy and so am I
     

Share This Page