Homebrew R4 White Screen after loading ROM (only in DSi)

cimo95

Stupid troubleshooter
OP
Member
Joined
Oct 30, 2019
Messages
156
Trophies
0
Location
null
XP
552
Country
Antarctica
Hello, this is my first post please remind me, if I break the rules in this forum.

I have a "mock" R4i 3DS card that used for approx one year, but recently i got only white screen when i try to load a ROM
chronology :
1. i turn on the DSi
2 i open the R4 (the bomberman)
3. i choose "game"
4. i pick a game
5. the loading screen shown
6. the white screen appeared

note : the problem sometime not happen, but when i restart my DSi, the problem shown again

the step i have done but still no result :
1. using newest or older kernel
2. format my SD using panasonic SD formatter
3. format my SD using system formatter with 8192 bytes allocation
4. partitioning my SD

BUT !
this is NOT EVEN HAPPEN on my DS Lite and DS Phat, the game run normally there..:cry:

oh yes, i have not update my DSi, its still on 1.4.5U

and sorry my English is terrible, English is not my native language :blush:
 
  • Like
Reactions: Alexander1970

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,748
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
2,158
Country
Austria
Hello, this is my first post please remind me, if I break the rules in this forum.

I have a "mock" R4i 3DS card that used for approx one year, but recently i got only white screen when i try to load a ROM
chronology :
1. i turn on the DSi
2 i open the R4 (the bomberman)
3. i choose "game"
4. i pick a game
5. the loading screen shown
6. the white screen appeared

note : the problem sometime not happen, but when i restart my DSi, the problem shown again

the step i have done but still no result :
1. using newest or older kernel
2. format my SD using panasonic SD formatter
3. format my SD using system formatter with 8192 bytes allocation
4. partitioning my SD

BUT !
this is NOT EVEN HAPPEN on my DS Lite and DS Phat, the game run normally there..:cry:

oh yes, i have not update my DSi, its still on 1.4.5U

and sorry my English is terrible, English is not my native language :blush:

Hello.:)

Can you please post a Picture of your Card ?

oh yes, i have not update my DSi, its still on 1.4.5U

That is the latest Firmware for the DSi and it still blocks some Flashcards too.
This does not happen on the normal DS/DS Lite.

So we can only guess:

- maybe your Flashcard has an "Timebomb" - A "Software" Blockade in the Kernel.After a certain Date (September 2019 for Example) the Cards are no longer working.
You can try to set your DSi Date backwards,maybe it works....

- You can use an other Kernel/Software to bypass this Issue by using YSMenu.
(for Example with the Multi Cart Update):
https://gbatemp.net/threads/retrogamefan-updates-releases.267243/

- You can put an Custom Firmware (HiyaCFW) on your DSi and use for Example @Robz8´s TWiLight Menu to unblock your Flashcard.

As far as the Possibilities, if your flashcard is hampered by a Timebomb at work.

Thank you.:)
 
Last edited by Alexander1970,
  • Like
Reactions: cimo95

cimo95

Stupid troubleshooter
OP
Member
Joined
Oct 30, 2019
Messages
156
Trophies
0
Location
null
XP
552
Country
Antarctica
Can you please post a Picture of your Card ?
Im very sorry, im new here so i still cant hyperlink-contained post, but i have upload them here :
R4 front : httqs:\\i,ibb,co\vvJJGgg\IMG-20191031-160156-1.jpg
R4 rear : httqs:\\i,ibb,co\JRC67sg\IMG-20191031-160217-1.jpg
(just replace backslash to slash, if you mind :sad:)

--------------------- MERGED ---------------------------

That is the latest Firmware for the DSi and it still blocks some Flashcards too.
This does not happen on the normal DS or DS Lite.
whoa, so im using latest, i though it was old :O

So we can only guess:

- maybe your Flashcard has an "Timebomb" - A "Software" Blockade in the Kernel.After a certain Date (September 2019 for Example) the Cards are no longer working.
You can try to set your DSi Date backwards,maybe it works....
oh yes, i'll try it as soon as i home from work :yay:

--------------------- MERGED ---------------------------

- You can use an other Kernel or Software to bypass this Issue by using YSMenu.
(for Example with the Multi Cart Update):
(aw man, its link, i can't quote it)
YSMenu is my old friends, im using it whatever catridge i use, EDGE, GEI, and now R4, but now its show the same result :(

--------------------- MERGED ---------------------------

- You can put an Custom Firmware (HiyaCFW) on your DSi and use for Example @Rob8z TWilight Menu to unblock your Flashcard.

As far as the Possibilities, if your flashcard is hampered by a Timebomb at work.
yes, yes i will use hiyaCFW again, maybe it because Timebomb, like you just said :cry:

thanks for detailed answer :shy:
 

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,748
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
2,158
Country
Austria
Im very sorry, im new here so i still cant hyperlink-contained post, but i have upload them here :
R4 front : httqs:\\i,ibb,co\vvJJGgg\IMG-20191031-160156-1.jpg
R4 rear : httqs:\\i,ibb,co\JRC67sg\IMG-20191031-160217-1.jpg
(just replace backslash to slash, if you mind :sad:)

--------------------- MERGED ---------------------------


whoa, so im using latest, i though it was old :O


oh yes, i'll try it as soon as i home from work :yay:

--------------------- MERGED ---------------------------


YSMenu is my old friends, im using it whatever catridge i use, EDGE, GEI, and now R4, but now its show the same result :(

--------------------- MERGED ---------------------------


yes, yes i will use hiyaCFW again, maybe it because Timebomb, like you just said :cry:

thanks for detailed answer :shy:

Ok,then good Luck,I hope one of these works for you.:)
 
  • Like
Reactions: cimo95

cimo95

Stupid troubleshooter
OP
Member
Joined
Oct 30, 2019
Messages
156
Trophies
0
Location
null
XP
552
Country
Antarctica
Ok,then good Luck,I hope one of these works for you.:)
hello, i immediately open up my dsi when i got home an hours ago, i have test all you suggest me (super-thanks for that !!) but still doesnt work, then an idea popped up :
"put off the battery for few minutes then put it on again" (well i know it when i JUST THOUGH TODAY that DSi battery IS removable)

idk how can I express my gratitude

you're the best :hrth::hrth::hrth:
 

Alexander1970

XP not matters.
Member
Joined
Nov 8, 2018
Messages
14,748
Trophies
3
Age
52
Location
Austria
XP
2,158
Country
Austria
hello, i immediately open up my dsi when i got home an hours ago, i have test all you suggest me (super-thanks for that !!) but still doesnt work, then an idea popped up :
"put off the battery for few minutes then put it on again" (well i know it when i JUST THOUGH TODAY that DSi battery IS removable)

idk how can I express my gratitude

you're the best :hrth::hrth::hrth:

I am very happy for you.:)
Battery out - Thank you for this Tip.I noted it and it comes on my "Asking List" for the next DSi Patient.:yay:
Have fun with your DS(i) and your Flashcard.:yaynds:

Thank you.:)
 
Last edited by Alexander1970,

EdugamerPro9

Member
Newcomer
Joined
Nov 14, 2019
Messages
22
Trophies
0
Age
22
XP
26
Country
Spain
Hello.:)

Can you please post a Picture of your Card ?



That is the latest Firmware for the DSi and it still blocks some Flashcards too.
This does not happen on the normal DS/DS Lite.

So we can only guess:

- maybe your Flashcard has an "Timebomb" - A "Software" Blockade in the Kernel.After a certain Date (September 2019 for Example) the Cards are no longer working.
You can try to set your DSi Date backwards,maybe it works....

- You can use an other Kernel/Software to bypass this Issue by using YSMenu.
(for Example with the Multi Cart Update):

- You can put an Custom Firmware (HiyaCFW) on your DSi and use for Example @Robz8´s TWiLight Menu to unblock your Flashcard.

As far as the Possibilities, if your flashcard is hampered by a Timebomb at work.

Thank you.:)


Hy first of all i'm from spaing so my english is quite bad and also i'm quite bad at computering so i don't know how to post my trouble in public so i'm asking u directly i'va some issues i hacked my dsi trought the camera and a sd card with twilight menu but when ever i try to open a game it just stays in a withe secreen what sould i do?
 
  • Like
Reactions: cimo95

cimo95

Stupid troubleshooter
OP
Member
Joined
Oct 30, 2019
Messages
156
Trophies
0
Location
null
XP
552
Country
Antarctica
Hy first of all i'm from spaing so my english is quite bad and also i'm quite bad at computering so i don't know how to post my trouble in public so i'm asking u directly i'va some issues i hacked my dsi trought the camera and a sd card with twilight menu but when ever i try to open a game it just stays in a withe secreen what sould i do?

from what you said that is you possibly using "memory pit" or whatever they said (mr @Robz8 may know the true name) which loading HBMenu when you tap on "Album" in Camera.

what game you play? i mean, do you playing an original catridge game or a flashcart? and from where you run the game? from HBMenu, or from Nintendo's original menu?

here's my suggest based on what i have experienced :
put a duct tape on top of your catridge (logo side), and try to insert it on your DSi gently.
i know this is sound silly but it works for me.
but, if you want to pull out the catridge, just push once, and pull it gently :sad:

sorry my english is terrible, i hope you understand what i mean

and wait for @alexander1970 for better suggestions :blush:

--------------------- MERGED ---------------------------

@cimo95 btw, if your flashcard starts to not work due to the timebomb, just install TWiLight Menu++ on it to bypass the timebomb, and the games will run via B4DS (nds-bootstrap for DS flashcards).

i have install it and works like charm, thanks for your suggestion :blush:
 

EdugamerPro9

Member
Newcomer
Joined
Nov 14, 2019
Messages
22
Trophies
0
Age
22
XP
26
Country
Spain
from what you said that is you possibly using "memory pit" or whatever they said (mr @Robz8 may know the true name) which loading HBMenu when you tap on "Album" in Camera.

what game you play? i mean, do you playing an original catridge game or a flashcart? and from where you run the game? from HBMenu, or from Nintendo's original menu?

here's my suggest based on what i have experienced :
put a duct tape on top of your catridge (logo side), and try to insert it on your DSi gently.
i know this is sound silly but it works for me.
but, if you want to pull out the catridge, just push once, and pull it gently :sad:

sorry my english is terrible, i hope you understand what i mean

and wait for @alexander1970 for better suggestions :blush:

--------------------- MERGED ---------------------------



i have install it and works like charm, thanks for your suggestion :blush:


well i use an sd card and open it troght the album of the sd then it loads twilight menu and then i choose a game they are all pokemon ones in .nds format
 

cimo95

Stupid troubleshooter
OP
Member
Joined
Oct 30, 2019
Messages
156
Trophies
0
Location
null
XP
552
Country
Antarctica
Just turn on your DSi, scroll the menu to your catridge icon (for example mine is "Touch! Bomberman Land" ) and click it.. IMG_20191114_213900.jpg
 

EdugamerPro9

Member
Newcomer
Joined
Nov 14, 2019
Messages
22
Trophies
0
Age
22
XP
26
Country
Spain
General chit-chat
Help Users
    Psionic Roshambo @ Psionic Roshambo: So it looks like Florida is going to get pounded by Ian lol