Problems I'm having after updating Luma

Discussion in '3DS - Homebrew Development and Emulators' started by coon-strudel, Apr 21, 2017.

  1. coon-strudel
    OP

    coon-strudel That one weird Furry Artist

    Member
    408
    125
    Apr 21, 2015
    United States
    My own little world
    So, I updated Luma on two 3DS systems last night. They both had identical apps and stuff on them, and the updates went successful the first time for both.
    Beforehand, I had gotten Team Kirby Clash Deluxe. After updating, I returned the the homemenu to find that there was no trace of the game. It vanished. FBI and Freeshop indicated that they were still actively existent on my menu, but there was no way to access it.

    So I deleted the game and reinstalled. To my relief, it worked again.
    But then I noticed something off.. My individual folders were all gone, and it took some of the apps with it, but some others just landed back onto the main screen.
    Now, I was getting a bit angry.

    But sadly it didn't stop there. I booted up some games to make sure they work. Smash randomly got a corrupted save file and I had to start my entire game all over.
    Same with New Leaf.
    Hmmm, seems like I can use NTR to save the file.. of no, wait.. that vanished too. :/
    I'm just very unhappy.

    I even updated to the latest FW to see if that helps, and also check the forums to make sure nobody else had this problem. Didn't see anything.

    Anyway to stop this torture?And has anyone else had this issue?

    It ONLY happened on my o3DS XL. My original o3DS works perfectly sound.
     
  2. coon-strudel
    OP

    coon-strudel That one weird Furry Artist

    Member
    408
    125
    Apr 21, 2015
    United States
    My own little world
    PS. Restoring backup didn't work either.
     
  3. Xiphiidae

    Xiphiidae ξίφος εἶδος

    Member
    2,080
    1,015
    Sep 13, 2009
    Australia
    Sounds like it's most likely an SD issue, not anything to do with Luma. Try using a different, freshly error-checked and formatted SD card and see if the problems remain.
     
  4. coon-strudel
    OP

    coon-strudel That one weird Furry Artist

    Member
    408
    125
    Apr 21, 2015
    United States
    My own little world
    Still didn't quite work.
     
  5. Xiphiidae

    Xiphiidae ξίφος εἶδος

    Member
    2,080
    1,015
    Sep 13, 2009
    Australia
    What do you mean? What didn't work? What did you do and what was the outcome?
     
  6. coon-strudel
    OP

    coon-strudel That one weird Furry Artist

    Member
    408
    125
    Apr 21, 2015
    United States
    My own little world
    Copied files from old SD to a new one that hasn't been touched, and it still looks the same.
     
  7. pixelmasher

    pixelmasher Gaming Gamer

    Member
    1,626
    666
    Dec 12, 2016
    United States
    Near N3DS
  8. coon-strudel
    OP

    coon-strudel That one weird Furry Artist

    Member
    408
    125
    Apr 21, 2015
    United States
    My own little world
    My computer apparently hates SD cards.
    Micro, nope
    USB to SD, nope
    Plain SD, nope
    Multiport SD, nooooo

    So, I can't check. :U

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Very curious update:

    So, I THOUGHT my Luma CFW was "fused" into my SysNAND, meaning all apps are visible from initial boot.
    But... I guess not? Cause some of my missing apps and folders show up on my homemenu without the SD inserted.
    Why is that? And why the heck did the migrate there?
    I'm so confuzzled... @.@

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Hate to post 3 times in less than 10 minutes, but correction: it wasn't without an SD card. I had swapped the two, to see what the outcome would be. (since I was always curious) Because I don't think the 3DS can boot without an SD. (On Luma)

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I feel stupid. e.e
    The Luma settings were not correctly configured.
    I configured them back to the right settings, and all is well again.

    I had no idea the settings restore back to default after an update, as the last update didn't do that.
     
  9. MadMageKefka

    MadMageKefka GBAtemp Maniac

    Member
    1,447
    1,211
    Apr 28, 2016
    United States
    World of ruin
    Glad you figured it out. When you update luma and the config options change, the old config can mess with it.

    As for the 4 posts in a row, just use the edit button next time please.