Hacking Issue switching memory cards because "i must update"

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
I have en EU PSN and an ASIA PSN memory card.
I try to switch them because i want to retreive my asia save to decrypt with henkaku.

So i must choose "restore this system:
But i get the notification "you must update this system"
WTF is this bs? So i can't get my savegame from my other memory card now?
 

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Also now i can't even connect to my PC to restore backups because i must update.... I must choose between henkaku or restoring my savegame? WTF IS THIS SHIT SONY?

Any way around this? my backup is stored in psimg format.. so i can't just copy it over....
 
Last edited by Chrisssj2,

Transdude1996

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 28, 2011
Messages
246
Trophies
1
Age
26
XP
424
Country
United States
You can do a full system restore outside on the OS (Hold down the Power button, Right trigger, and PS button, Just the power button for Vita TV users), but then you will have to activate your system before you even play any of your games. And, none of the update blockers are working anymore.

Also, I doubt using QCMA will work. IIRC, it has to do with the game files being assigned to each users PSN account.
 
  • Like
Reactions: cvskid

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Doesn't matter still forces me to update........

--------------------- MERGED ---------------------------

You can do a full system restore outside on the OS (Hold down the Power button, Right trigger, and PS button, Just the power button for Vita TV users), but then you will have to activate your system before you even play any of your games. And, none of the update blockers are working anymore.

Also, I doubt using QCMA will work. IIRC, it has to do with the game files being assigned to each users PSN account.

So there is no way to aquire my savegame on my other (asiapsn)memory card without updating? PFFFFF (have also a backup of it on the pc, but cant restore that either..)
 

Transdude1996

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 28, 2011
Messages
246
Trophies
1
Age
26
XP
424
Country
United States
Best option I can think of right now is just wait it out (If you can). We're about two weeks into the Henkaku exploit and we do not really know what all it can do.
 

gnmmarechal

Well-Known Member
Member
GBAtemp Patron
Joined
Jul 13, 2014
Messages
5,976
Trophies
2
Age
24
Location
https://gs2012.xyz
Website
gs2012.xyz
XP
5,527
Country
Portugal
You can do a full system restore outside on the OS (Hold down the Power button, Right trigger, and PS button, Just the power button for Vita TV users), but then you will have to activate your system before you even play any of your games. And, none of the update blockers are working anymore.

Also, I doubt using QCMA will work. IIRC, it has to do with the game files being assigned to each users PSN account.
I'm sure qCMA (or was it Open CMA?) doesn't connect to the internet?
 

Yamagushi

Well-Known Member
Member
Joined
May 2, 2013
Messages
277
Trophies
0
Age
34
XP
244
Country
United States
Doesn't matter still forces me to update........

Your vita caught wind of the update. Shut off wifi (turn on airplane mode). Click on the bubble in the top right, click the "..." next to the update and select cancel if you haven't already. Then power off and back on. It should forget about the update and qcma should work again. I would guess you can now switch memory cards too.
 

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Ok after a little fiddling i got around to accepting QCMA to go beyond the updatenag by putting vita in plane mode + using zadig for the usb drivers. (it wouldnt connect via usb)
Your vita caught wind of the update. Shut off wifi (turn on airplane mode). Click on the bubble in the top right, click the "..." next to the update and select cancel if you haven't already. Then power off and back on. It should forget about the update and qcma should work again. I would guess you can now switch memory cards too.

Yes I did press the "..." and cancel. but it didnt forget about it and it still keeps nagging about it. However:
Ok after a little fiddling i got around to accepting QCMA to go beyond the update screen.
However my savegame that is from a different PSN of a other memory card is useless to this memory card it seems...
And since i can't restore this system because it NAGS about a stupid system software. i cant get the savegame "sigh"

Just wish id be able to swithc memory cards.
 

Yamagushi

Well-Known Member
Member
Joined
May 2, 2013
Messages
277
Trophies
0
Age
34
XP
244
Country
United States
Did you restart the Vita afterwords with airplane mode on? I've never switched memory cards before, does it need to connect to PSN to do so? If not once you get the Vita to forget about the update by restarting it you should be good to go.
 

SonsofOcelot

Shalashaska
Member
Joined
Aug 4, 2016
Messages
380
Trophies
0
Age
38
Location
Outer Haven
Website
www.youtube.com
XP
444
Country
United States
I ran into a very similar problem when trying to switch from my Japanese account to my US account the other day. This because even though you log in to your PSN when you do the restore the system will force you to sign in again and ask for the update in order to sign in.

I'm going to assume that $ony got smart and made it so you have to resign in to force the update. Even if you get past this (using vita update blocker. Which now doesn't work either) you then have to have a way to activate or your digital games won't play, and of course clicking on activate prompts another update nag. Only way around the activate nah it's to activate by transferring from ps3
 
  • Like
Reactions: Chrisssj2

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
I managed to switch memory cards without updating. but now i cant play ANY of my games. I must update etc..
FUKING SCUMBAG SOFTWARE. Now i must lose henkaku -.-..........?
 

Tony_93

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 13, 2015
Messages
2,457
Trophies
1
Location
California
XP
2,371
Country
United States
I managed to switch memory cards without updating. but now i cant play ANY of my games. I must update etc..
FUKING SCUMBAG SOFTWARE. Now i must lose henkaku -.-..........?

Uhhh... How about formating the memory card from the system settings?... Then transfer them back with qcma.
 

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Uhhh... How about formating the memory card from the system settings?... Then transfer them back with qcma.
Does that remove the persistance of updating when activating the system/games?
You mean backup memory card/games, and then restore games/saves...?
 

SonsofOcelot

Shalashaska
Member
Joined
Aug 4, 2016
Messages
380
Trophies
0
Age
38
Location
Outer Haven
Website
www.youtube.com
XP
444
Country
United States
Does that remove the persistance of updating when activating the system/games?
You mean backup memory card/games, and then restore games/saves...?
Not sure about this though it should work in theory since they have your license info.

I got mine to work (activated) again by transferring the old ape escape PSP demo from my ps3 via CMA and Vita update blocker.

Thinking about it a bit more it's looking like we have to decide if we want multiple accounts or HENKaku...
 
Last edited by SonsofOcelot,

metroid maniac

An idiot with an opinion
Member
Joined
May 16, 2009
Messages
1,927
Trophies
1
XP
1,520
Country

Shadowfied

Well-Known Member
Member
Joined
Dec 6, 2014
Messages
2,405
Trophies
1
Age
27
XP
3,615
Country
Just a heads up regarding QCMA, instead of relying on luck with rebooting in Flight mode, just get vita update blocker, open it on PC, fill in the proxy settings on the Vita, then open PS Store, so the vita update blocker on PC throws a few messages, then boom. Now QCMA / OpenCMA will work perfectly.

Might as well stay connected to the proxy all the time, as long as it's running on the PC, you still have internet access, just not to $ony's shit.
 

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Not sure about this though it should work in theory since they have your license info.

I got mine to work (activated) again by transferring the old ape escape PSP demo from my ps3 via CMA and Vita update blocker.

Thinking about it a bit more it's looking like we have to decide if we want multiple accounts or HENKaku...

That probably will be useless, even if u were able to have 2 accounts on one memory card. you wouldnt be able to transfer over or well, get the vita to recognise the savegame from the other memory card. Even if it's used on the same PSN. it will still show as corrupt. as i tried this very app and that result.. http://wololo.net/talk/viewtopic.php?f=116&t=46410&start=40
So it may work for future savegames.. but for savegames already made...?? not so sure

--------------------- MERGED ---------------------------

Just a heads up regarding QCMA, instead of relying on luck with rebooting in Flight mode, just get vita update blocker, open it on PC, fill in the proxy settings on the Vita, then open PS Store, so the vita update blocker on PC throws a few messages, then boom. Now QCMA / OpenCMA will work perfectly.

Might as well stay connected to the proxy all the time, as long as it's running on the PC, you still have internet access, just not to $ony's shit.
Tried update blocker but it seems it's not working anymore......ALot of people say it's not working anymore????
 
Last edited by Chrisssj2,

Chrisssj2

Well-Known Member
OP
Member
Joined
Feb 12, 2008
Messages
2,467
Trophies
1
XP
3,555
Country
Netherlands
Not sure about this though it should work in theory since they have your license info.

I got mine to work (activated) again by transferring the old ape escape PSP demo from my ps3 via CMA and Vita update blocker.

Thinking about it a bit more it's looking like we have to decide if we want multiple accounts or HENKaku...

I am so furious right now. I formatted my memory card. and it STILL asks me to activate the system... PISS OF SONY PISS OFF.
I bought every game legit. and now i can't play them and have henkaku?
 

You may also like...

General chit-chat
Help Users
  • No one is chatting at the moment.
    M4x1mumReZ @ M4x1mumReZ: @FAST6191, Rats, rats, we are the rats.