Is the Supercard DS One picky about memory cards?

Discussion in 'Supercard' started by lalalalala, Mar 16, 2008.

  1. lalalalala
    OP

    Newcomer lalalalala Advanced Member

    Joined:
    Mar 1, 2008
    Messages:
    58
    Country:
    Canada
    I recently purchased a Kingston Taiwan microsd. Yes, I realized that I probably should have gotten a Japan one but I think the Taiwan was cheaper. Does it really matter? I've read some posts about not being able to play FF: Crystal Chronicals properly, would that be a very likely problem I'll experience? What about other games? If there are problems, can they be fixed?

    Thanks
     
  2. sk3tch

    Member sk3tch GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 5, 2008
    Messages:
    316
    Country:
    United States
    I have two Kingston 2GB MicroSDs, one is made in Taiwan and one is made in Japan. I tested them both in identical configurations using cf_bench, and the difference was extremely negligible:

    Japan:
    0.646ms RAT

    Taiwan:
    0.662ms RAT

    Yes, a .02ms difference. That's not going to cause Castlevania to skip. [​IMG]

    Any authentic Kingston microSD is a good buy. If you can, try to get a Japan-made one...but if not, don't fret.
     
  3. raulpica

    Supervisor raulpica With your drill, thrust to the sky!

    Joined:
    Oct 23, 2007
    Messages:
    10,657
    Location:
    _____________ PowerLevel: 9001
    Country:
    Italy
    No, it can only give you freeze problems in Castlevania: PoR, but every single flashcart has that problem, so it's nothing strange [​IMG]

    To avoid the problem in FF:CC you just have to "Disable Patching" in the system menu and you're fine, it has nothing to do with the memory [​IMG]
     
  4. helpme

    Member helpme GBAtemp Fan

    Joined:
    Nov 23, 2005
    Messages:
    478
    Location:
    uk
    Country:
    United Kingdom
    you will have slowdown with the Kingston Taiwan but you can improve on it buy
    setting the SD speed to 17 & formatting the memory card to FAT with 64k clusters

    if you use windows do this to format your memory card

    Go to: Start -> Run -> diskmgmt.msc

    Select your SD card and right-click "Format"

    * Volume Label: Whatever you like
    * File System: FAT
    * Allocation unit size: 64k
     
  5. cutterjohn

    Member cutterjohn GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 27, 2007
    Messages:
    648
    Country:
    United States
    Yes, according to what I've read elsewhere and here, the problem with the non-Japan flash cards is that while they may start off with decent random access latencies when empty or nearly empty the latency increases drastically at the card becomes filled while a Japan made card tends to have relatively constant latency.

    I should also add, that I don't think that this is true with some of the SDHC cards as I believe the best card ATM, the A-Data 4GB is made in Taiwan.

    As to FFCCRoF, some users claim that they have had problems with it even in run in "clean mode". IIRC Minox IX on the official forum mentioned that it would run from his 1GB Japan uSD, but not his 2GB Japan uSD. In any event if you have problems, I'd suggest grabbing jmr's updated ndinfo.dat file, and his 2107.scc file which I believe has the action replay "cheat"/"fix" for the Thanks for playing screen. Site is sccheats.co.uk (might be w/o the s on cheat though, but there is a sticky in the official forum that has the link).
     
  6. DespizingU

    Member DespizingU GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 17, 2007
    Messages:
    705
    Country:
    United States
    I get the MoD screen in my SCDS1 even if patching is disabled. So I just switched to my Evo to play it.

    I didn't know jmr updated is cheats though. Now I can switch back to my SCDS1. Although...I have been liking how fast the games start in the Evo compared to the SCDS1. Hmm...the Supercard Team really needs to get that fixed.
     
  7. cutterjohn

    Member cutterjohn GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 27, 2007
    Messages:
    648
    Country:
    United States
    That's why I didn't bother to try testing it on the SCDS1 SDHC as well, because I already had my Evolution in the DS and was just too lazy to switch and test. Plus, Minox IX seems to be reliable and reported that it was working on the SCDS1 w/patching disabled.

    In any event, jmr has a 2107.scc file which should have the AR "fix", but you probably should also grab his latest ndsinfo.dat to go with it for now.

    Also I see that a SP3 is supposed to be out this week, which also lists a FFCCRoF fix as part of the changelist.
     
  8. Minox

    Supervisor Minox Spytech Employee

    Joined:
    Aug 27, 2007
    Messages:
    5,615
    Country:
    Sweden
    Os3 Sp 3 is out now...

    I'm wondering if anyone with a slow microsd (Sandisk (Taiwan) for example) could try out Castlevania Portrait of Ruin with DMA enabled and report their results.
     

Share This Page