How to use Port 1

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by blargy, Nov 27, 2009.

Nov 27, 2009

How to use Port 1 by blargy at 12:44 AM (1,988 Views / 0 Likes) 10 replies

  1. blargy
    OP

    Newcomer blargy Newbie

    Joined:
    Dec 23, 2004
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    Could someone quickly explain to me how to recognize a hard drive plugged into port 1? I have tried installing wananiko's cios rev10 per some advice I read on this forum. Then when I try to use usb loader gx and config usb loader they don't detect a harddrive. I wonder if maybe I need to use an older version of the usb loaders as well? My usb port 0 is destroyed and I'd rather not go out and purchase a new wii because of it. Thanks.
     
  2. Szalkow

    Member Szalkow RawkSD Cheerleader

    Joined:
    Jul 9, 2009
    Messages:
    673
    Location:
    Uni
    Country:
    United States
    I thought Rev10 was the first revision that cared about which port the hard drive was plugged into. I'm fairly certain that Rev9 supports both ports. The USB Loader shouldn't care, as it runs in an environment using whatever cIOS you have installed.
     
  3. blargy
    OP

    Newcomer blargy Newbie

    Joined:
    Dec 23, 2004
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    I tried installing rev 9, didn't work.
     
  4. hai_haifa

    Newcomer hai_haifa Member

    Joined:
    Jun 27, 2008
    Messages:
    41
    Country:
    Israel
    i have the similar problem.
    i have cios rev. 14 and when i pluged it to port 0 the usb loadr (any of them) dont recognize my HD, only when i plug it to port 1 all the usb loader tell me to switch to port 0, then when i plug it to port 0 it works.

    strange problem.... any one?
     
  5. xzxero

    Member xzxero ♥bong milk does good for the brain♥

    Joined:
    Jul 18, 2008
    Messages:
    3,831
    Location:
    SB
    Country:
    United States
    im pretty sure cIOSrev10 and above support USB loading

    sounds like a hard drive problem not a cIOS problem.
     
  6. blargy
    OP

    Newcomer blargy Newbie

    Joined:
    Dec 23, 2004
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    so rev10 starts support of usb loading, does it support loading directly from port 1 or not? if so, how do I get it to work?
     
  7. OncleJulien

    Member OncleJulien tool of peers

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Messages:
    1,170
    Location:
    Los Angeles
    Country:
    United States
  8. WiiPower

    Member WiiPower GBAtemp Guru

    Joined:
    Oct 17, 2008
    Messages:
    8,165
    Country:
    Germany
    rev9 usb support
    rev10 sd support
    rev12 only support for bottom port

    Somebody made a mod of Hermes cIOS that uses the top port because his bottom port is also broken, search for it here, maybe you are lucky.
     
  9. blargy
    OP

    Newcomer blargy Newbie

    Joined:
    Dec 23, 2004
    Messages:
    9
    Country:
    United States
    I have tried 9 and 10. I could not find the hermes mod, just a post saying it could be done. If you could point me towards that I'd appreciate it. The harddrive was working on the bottom port back when that port was functional so I don't think that is the problem, though maybe there is better support in later versions.
     
  10. josete2k

    Member josete2k GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 24, 2009
    Messages:
    162
    Country:
    Spain

    Yes and that "somebody" is Hermes... [​IMG]

    You can use port1 with uLoader 3.2 "special ed"

    http://mods.elotrolado.net/~hermes/wii/uloader_3.2_port1.rar
     
  11. giantpune

    Member giantpune GBAtemp Addict

    Joined:
    Apr 10, 2009
    Messages:
    2,860
    Country:
    United States
    luckily hermes was nice enough to let us load our own mload and ech stuff with his IOS. you can make your own mload.elf based off his sources but switch the ports. look at tiny_echi_glue.c in the mload stuff. from there you can choose to build a IOS with that in it and install it. but this will only work for some apps.

    for example, usbloader GX loads a mload elf whenever it reloads ios222. it does let you load a elf from a sd card, but if there isnt one there that has been changed to load from the other port, the program can load a mload.elf that is compiled within itself and then you would be back to using the wrong usb port.
     

Share This Page