How to get New Super Mario Bros wii Working (Disc, Usb, mod chip, soft

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by RetroHero, Nov 18, 2009.

  1. RetroHero
    OP

    Newcomer RetroHero Member

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    34
    Country:
    Japan
    This is a simple way to get the game working no matter what your set up is.

    cios rev 15
    uloader 3.1
    a patched version of the game (if the game is crashing after 5-10min of gameplay it isn't patched) I sugesst finding [Wii]New Super Mario Bros[PAL][FIX WORKS ON USBLOADER DVD] NO LINKS

    Install cios rev 15 (this breaks neogamma but dont worry)
    get uloader 3.1 and launch it through the homebrew channel
    Either play your patched game via disc or usb (uloader 3.1 supports both)

    I know a lot of people are upset that cios rev 15 kills neogamma but uloader loads all my games perfectly (PAL, NTSC, new games, old games).

    *Note*
    I am on a launch American Wii
    3.3U
    Softmodded
     


  2. smash_brew

    Member smash_brew I may or may not have fallen

    Joined:
    Oct 8, 2008
    Messages:
    708
    Country:
    United States
    A patched iso should run fine from any of the usb loaders and cios rev 14. I'm using a patched iso with usb loader gx and cios rev 14 and it works just fine. The only reason i really see to use this method is if you have to use a disc and don;t have a mod chip.
     
  3. RetroHero
    OP

    Newcomer RetroHero Member

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    34
    Country:
    Japan
    And a lot of people still use only DVD-R. So this is one method that is a catch all for everyone.

    Plus uloader is a really great program. Alt dol loading, compatable with everything I throw at it (so at least all the games I have which is about everything worth playing).

    I just see that there is a thread of 166 pages and growing and people are still having troubles. This method is quick easy and should work for everyone.
     
  4. patz

    Member patz GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    288
    Country:
    Thailand
    This is only a method to run a backup disc of NSMBW through disc channel? Strangely, I run a Pal version through Neogamma R8 fine but got the disc error problem with NTSC version.
     
  5. raphaelmo

    Newcomer raphaelmo Newbie

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    2
    Country:
    Brazil
    When I turn on my wii, with nsmb backup inside, I had blac screen with disc error just after pressing A to start the wiimote.

    I need to turn on without the disc, start hbc and now I can put the disc without problem and start one loader.

    Why this happens? What should I do?
     
  6. baphomet007

    Newcomer baphomet007 Member

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    12
    Country:
    United States
    Does it need to be patched in order to run? I thought a patch wasn't needed for USB Loader GX? I'm having an issue with USB Loader GX where it black screens after a little bit of time, and I have the latest version of USB Loader GX going. Is it because I'm not patched?

    This is with NTSC on a recently safe updated 4.2 with CIOS 15. I'm not sure if I need to trucha sign IOS 53, supposedly the safe update does not trucha sign it, but I'm pretty sure its installed already at least...
     
  7. antiaverage

    Member antiaverage GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    317
    Country:
    United States
    If you love uLoader so much, stop using r15, stick with Hermes' cIOS222, and poke Hermes' to add the patch code for NSMB PAL and NTSC. It's a super easy patch to add to uLoader.

    You do NOT need to patch the ISO file for USB Loader GX or WiiFlow or any other up-to-date USB loader (I've only confirmed USB Loader GX and WiiFlow for both NSMB PAL and NTSC). You can run a clean ISO or rip straight from your own retail copy of the game.

    A patched ISO is only needed for out-of-date USB loaders and people wanting to run from disc. The cIOS r15 is only needed for people wanting to run from disc. I would recommend avoiding it.
     
  8. baphomet007

    Newcomer baphomet007 Member

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    12
    Country:
    United States
    Thanks for your help!

    Crap, I gotta figure out why unpatched isn't working. It feels like I've tried everything. After 5-10 minutes a black screen with an error pops up. Do I need to trucha sign IOS 53, could that possibly cause a black screen?
     
  9. antiaverage

    Member antiaverage GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 1, 2008
    Messages:
    317
    Country:
    United States
    Your problem is cIOS r15. Get rid of it. USB Loader GX now runs off of cIOS222 v4 by default. Make sure you delete the cfg files for USB Loader GX so that it can start fresh. Also, make sure you're running the latest version of USB Loader GX.
     
  10. riahc3

    Member riahc3 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Messages:
    275
    Country:
    United States
    When you say "patch", what exactly do we need to "patch"?
     
  11. baphomet007

    Newcomer baphomet007 Member

    Joined:
    Mar 23, 2007
    Messages:
    12
    Country:
    United States
    Got rid of CIOS 15, put CIOS 14 back on, installed CIOS 222 as explained in the guide you linked, made sure I had the latest version of USB Loader GX, and I black screen with error before anything loads. I tried uLoader 3 as well, same exact issue. Hrmmm..
     
  12. Bloodlust

    Member Bloodlust GBAtemp Maniac

    Joined:
    May 25, 2006
    Messages:
    1,054
    Country:
    Hong Kong
    So any chance of NSMB patched or unpatched, PAL or NTSC working on the latest GX from disc with rev14 on a softmodded set?
     
  13. Undrtakr_

    Newcomer Undrtakr_ Member

    Joined:
    Nov 5, 2002
    Messages:
    25
    Location:
    Death Valley
    Country:
    Canada
    Thanks RetroHero. Works perfectly!
     
  14. riahc3

    Member riahc3 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Messages:
    275
    Country:
    United States
    I quote myself [​IMG]
     
  15. goku1980

    Member goku1980 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    638
    Country:
    United States
    [Wii]New_Super_Mario_Bros[NTSC][FIX][WIISOS.com] this is tthe file im a bout to use ive had no luck with pal on a usa councel (im no noob not to be rude) and have tried just a bout every thing im on 4.0 with wan's rev 14 and hermes (sorry my spelling isnt awsome) 222/223 what ever his new one was as of last release dose ay one know if that file works?
     
  16. riahc3

    Member riahc3 GBAtemp Regular

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Messages:
    275
    Country:
    United States
    Someone needs to post a sticky guide on how to get NSMBW working with USB, disc, and SD loading.
    Way too many information in this thread to be useful to anyone.
     
  17. RetroHero
    OP

    Newcomer RetroHero Member

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    34
    Country:
    Japan
    [Wii]New Super Mario Bros[PAL][FIX WORKS ON USBLOADER DVD]

    Find that file. Its the one that I use and it works.
     
  18. VashTS

    Member VashTS Beat it, son

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,658
    Location:
    Upstate NY
    Country:
    United States
    It's actually really easy to get this working, it takes like 10 mins but works great on Neogamma R7

    Download this:
    New_Super_Mario_Bros_Wii_USA_PROPER_FiX_Wii-iND
    (Search for it, you will find it, file name is "ind-nsmbw-v2")

    Make sure you put the files from the .rar file you download in the SAME directory as the ISO and the ISO must be named "qf-nsmbw.iso" (I tested on the full release I don't know if it will work scrubbed!)

    You will get a new iso, burn that up and load the game...
    Playing right now on 4.1U cIOS38Rev14, Neogamma R7 Autoboot Channel (with "Loading" graphic before game launches found on this forum somewhere)
     
  19. pakistexican88x

    Member pakistexican88x GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 11, 2007
    Messages:
    128
    Country:
    United States
    what is uloader? is it just a shorter name for usb loader? because i can't find any usb loader 3.1. I can only find usb loader GX.
     
  20. RetroHero
    OP

    Newcomer RetroHero Member

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    34
    Country:
    Japan
    uloader 3.1 is exactly that "uloader 3.1"

    google uloader 3.1 and you will find it.
     

Share This Page