Fatal Frame 4 Translation Project

Discussion in 'Wii - Hacking' started by eleison, Aug 4, 2009.

Aug 4, 2009
  1. eleison
    OP

    Newcomer eleison Advanced Member

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    60
    Country:
    Germany
    Surfing in the web, i found a very nice Project!

    http://zero4.higashinoeden.com/index.php5

    Unfortunaly, in the FAQ is writen this phrase:

    Will this work with my backups:
    Ha ha, that's a good one. No, this patch will not work with your softmod. No, this patch will not work with your ?backup?. This patch will only run with the game placed inside the Wii disk tray, and being able to do that is both the most difficult and most impressive part of this patch.


    Well, thats kinda disapointing.

    If FF English Patch would work as intended and the game is nice, i would without doubt buying it. But... i dont want to import this game and paying a lot of money to find out, that it doesnt work with my wii.

    So... anyone think someone could "fix" this patch?
    I know, it's very theoretical because the patch hasnt been even released, but maybe someone can tell us.
     
  2. jazvdb

    Member jazvdb GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jul 22, 2009
    Messages:
    835
    Location:
    In front of computer...
    Country:
    United States
    looks interesting.....
     
  3. Jacobeian

    Member Jacobeian GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,879
    Country:
    Cuba
    EDIT: just read thjeir FAQ
    that would confirm they will be using some kind of homebrew program to patch the game "on the fly", like GekkoOS hooks

    so you have NO excuse not to buy the original game... if they say this will work, let's guess people will verify this very soon



    Howevr, their patching method seems to be still very unsure , if that doesn't work, they would probably end up releasing a classic ISO patch file
     
  4. BlackEnigma

    Member BlackEnigma GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 1, 2009
    Messages:
    342
    Country:
    United States
    If the patch is good, and by good I mean that if I didn't know any better I would think that this was an actual NTSC or PAL release then I have no problem buying the game. In fact I think I saw it at the store the other day. If the patch isn't good, then I just won't play the game. The reason I don't have it now is because it's in Japanese.
     
  5. stefer

    Member stefer GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    113
    Country:
    Canada
    Aren't they suppose to release the game in the US anyway someday, or did they drop that idea??

    [​IMG]

    edit : nvm ... http://wii.ign.com/articles/970/970875p1.html
    GRRRR

    edit : edit :
    http://zero4.higashinoeden.com/media.php5

    Check the text insertion video, they have the preloader or something (i dont know what it really looks like i dont have it in my wii), then they load the homebrew channel, then they load sd/usb loader ?

    It is impressive though (the menu, text etc...)

    I havent tried the game itself to match the screens but sounds promissing...
     
  6. thc42O

    Banned thc42O Banned

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Messages:
    470
    Country:
    Canada
    in the text insertion vid its loading from a back usb.
     
  7. Blue-K

    Member Blue-K No right of appeal.

    Joined:
    Jun 21, 2008
    Messages:
    2,572
    Location:
    Helvetica
    Country:
    Switzerland
    http://www.gbatemp.net/index.php?showtopic=154812
    http://gbatemp.net/index.php?showtopic=157568
    http://gbatemp.net/index.php?showtopic=159...p;#entry2086153
    All: http://www.google.com/search?q=Fatal+Frame...rch=gbatemp.net

    Couldn't you just bump ones of the existing ones? Gosh, sometimes I think I'm the only one that uses the Search-Button [​IMG].

    @Topic: I'm following it, can't wait for the patch. A PPF-File would still be nice...my Drive is slowly becoming bad, and USB-Launcher would solve this...meh, let's see. I'll think they'll release a ppf if they can't get the patching method to work...let's wait...
     
  8. Dan_Aykroyd

    Member Dan_Aykroyd GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Messages:
    318
    Country:
    United States
    Well yeah, the game is not coming in english (confirmed by Nintendo), and the translation project is due to be released in August 31.

    Of course it would work with a modchip and a backup copy (disc) of the game; and also probably too from the USB Loader. It seems that the translation group members are doing something to incentive the buying of the game, so it might not work straight "out of the box". But also probably, someone'll find a way to hack it and make it work. And if you have to buy the game, you might as well buy a modchip with that money; unless, of course, you want to support the game, even if it's not being released for you (a.k.a. in your language)
     
  9. dizogg

    Newcomer dizogg Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    24
    Country:
    United Kingdom
    Off topic, but are you the real Dan Aykroyd???

    If so what was it like working on Ghostbusters and Coneheads? THanks.
     
  10. s3phir0th115

    Member s3phir0th115 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 31, 2008
    Messages:
    700
    Country:
    United States
    They may be talking about using Gecko OS to apply cheats on the fly, the cheats of which may be able to translate the game. (Just a guess, it sounds similar to what Gecko OS could do.)

    Though, that being said, if you install a cIOScorp wad of whatever IOS the game needs, Gecko OS will work with a backup. And of course, a modchip will allow the wii to not even be able to tell the difference between backup and origiinal.

    Also though, I don't think this is the wisest way to patch a game. It would be much better to simply patch the game itself, that way you don't have to go through any stupid loading patch process, and you could just launch it with your everyday launcher.
     
  11. tissemikkel

    Newcomer tissemikkel Member

    Joined:
    Jun 7, 2009
    Messages:
    36
    Country:
    Denmark
    I don't really understand, why they won't make it work with softmods?

    Because people with softmods could just replace the translated files with the originals from a ISO and run it from a ISO/Backup luncher.
     
  12. Dan_Aykroyd

    Member Dan_Aykroyd GBAtemp Fan

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Messages:
    318
    Country:
    United States
    What I wrote in the previous. They are trying to make them *not* work with softmods in order for you to have to buy the game and incentive sales / support the developer.
     
  13. dinofan01

    Member dinofan01 Misses the old days...

    Joined:
    Jul 4, 2008
    Messages:
    2,842
    Country:
    United States
    wtf? lol
     
  14. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,350
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    seriously dude [​IMG]
     
  15. stefer

    Member stefer GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    113
    Country:
    Canada
    Well gee guy, i was curious to know too. I'm glad he asked. [​IMG]
     
  16. dizogg

    Newcomer dizogg Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    24
    Country:
    United Kingdom
    Yeh I figured theres a lot of aging movie stars that are heavily into console hacking. It stands to reason.
     
  17. ether2802

    Former Staff ether2802 we have the techno...!!

    Joined:
    Oct 14, 2007
    Messages:
    4,350
    Location:
    Pto. Vallarta
    Country:
    Mexico
    let's wait fo the translation patch and then we solve how to port it to softmod, ok..?? [​IMG]
     
  18. jservs7

    Member jservs7 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    May 14, 2008
    Messages:
    891
    Country:
    Puerto Rico
    The patch is officially out! Now to get it working with a USB Loader.... [​IMG]
     
  19. Clish

    Newcomer Clish Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    48
    Country:
    Canada
    x2 but i have no idea how... maybe it is possible to patch it to the ISO directly replacing the files?
     

Share This Page