1. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    I'm having an interesting problem I'm wondering if anyone might have some insight on. It seems my external HDD (a WD My Passport Ultra 1TB) is only being detected by the above two homebrew apps and nothing else. Any other application will throw out a failed to mount error (for example, OSC's Homebrew Browser) or time out... or in another case, WiiFlow, which doesn't allow me to select the USB drive as a source. This is really interesting because in the past on the same Wii and with the same drive, I had problems getting it to work with USB Loader GX occasionally but never a problem with WiiFlow. It seems something has changed but I don't know what it is. I've tried rehacking which is what got USB Loader GX working properly. I'm using d2x v10 on 250 and 251 with base 56 and base 57 if I remember correctly. Appreciate any advice anyone might have.
     
    alexander1970 likes this.
  2. alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Hello.:)

    It has maybe to do with the Power Management/Sleep Function from the HDD.
    What I have noticed,you do not use cIOS249 ?
    Maybe it has also to do with that.Many Applications for the Wii "expect" an cIOS 249 (Base 56) for correct working.

    Would you be so kind and can you check it or please post a sysCheck please,so we can see your cIOS Setup is ok.:)
    Maybe it is really only this "Thing".:)

    Thank you.:)

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    You can also check your HDD with the WD Tool (I think it is called "WDSmartware" or "WD Discovery" or something like that).
    If it was not included,you should be able to get it from the WD Homepage.
    There should be an Option "WD Drive Utility" with an Option like "Never" for the Sleep Timer.:)
     
    Last edited by alexander1970, Jun 4, 2020
  3. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    I think I do use 249, I just mixed up the numbers. It's 249 and 250, not 250 and 251. I'll run a sysCheck soon.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    @alexander1970
    Syscheck results
    Code:
    ...runs on IOS58 (rev 6176).               
                    
    Region: NTSC-U               
    System Menu 4.3U (v513)               
    Priiloader installed               
    Drive date: 11.21.2009               
    Homebrew Channel 1.1.2 running on IOS58               
                    
    Hollywood v0x21               
    Console ID: 150185124               
    Console Type: Wii               
    Shop Channel Country: United States (49)               
    Boot2 v4               
    Found 132 titles.               
    Found 51 IOS on this console. 5 of them are stubs.               
                    
    IOS3 (rev 65280): Stub               
    IOS4 (rev 65280): Stub               
    IOS9 (rev 1034): No Patches               
    IOS10 (rev 768): Stub               
    IOS11 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS12 (rev 526): No Patches               
    IOS13 (rev 1032): No Patches               
    IOS14 (rev 1032): No Patches               
    IOS15 (rev 1032): No Patches               
    IOS16 (rev 512): Stub               
    IOS17 (rev 1032): No Patches               
    IOS20 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS21 (rev 1039): No Patches               
    IOS22 (rev 1294): No Patches               
    IOS28 (rev 1807): No Patches               
    IOS30 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS31 (rev 3608): Trucha Bug     ES Identify     NAND Access       
    IOS33 (rev 3608): No Patches               
    IOS34 (rev 3608): No Patches               
    IOS35 (rev 3608): No Patches               
    IOS36 (rev 3608): No Patches               
    IOS37 (rev 5663): No Patches               
    IOS38 (rev 4124): No Patches               
    IOS40 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS41 (rev 3607): No Patches               
    IOS43 (rev 3607): No Patches               
    IOS45 (rev 3607): No Patches               
    IOS46 (rev 3607): No Patches               
    IOS48 (rev 4124): No Patches               
    IOS50 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS51 (rev 4864): Stub               
    IOS52 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS53 (rev 5663): No Patches               
    IOS55 (rev 5663): No Patches               
    IOS56 (rev 5662): No Patches               
    IOS57 (rev 5919): No Patches               
    IOS58 (rev 6176): USB 2.0               
    IOS60 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS61 (rev 5662): No Patches               
    IOS62 (rev 6430): No Patches               
    IOS70 (rev 16174): Trucha Bug     NAND Access           
    IOS80 (rev 6944): No Patches               
    IOS202[60] (rev 65535     Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug     NAND Access     USB 2.0   
    IOS222[38] (rev 4     Info: hermes-v4): Trucha Bug     ES Identify     NAND Access     USB 2.0
    IOS223[38+37] (rev 4     Info: hermes-v4): Trucha Bug     ES Identify     NAND Access     USB 2.0
    IOS224[57] (rev 65535     Info: hermesrodries-v6): Trucha Bug     NAND Access     USB 2.0   
    IOS236[36] (rev 65535     Info: rev 3351): Trucha Bug     ES Identify     NAND Access   
    IOS249[56] (rev 65535     Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug     NAND Access     USB 2.0   
    IOS250[57] (rev 65535     Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug     NAND Access     USB 2.0   
    IOS251[58] (rev 21010     Info: d2x-v10beta52): Trucha Bug     NAND Access     USB 2.0   
    IOS254 (rev 65281): BootMii               
    BC v6               
    MIOS v10               
    Report generated on 06/04/2020.                
    I also disabled sleep functionality on the drive and it's still not working in WiiFlow.
     
    alexander1970 likes this.
  4. alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Thank you.:)

    Your sysCheck is ok,nothing unusual.:)

    I am pretty sure you use Port 0 for the HDD on the Wii:
    index.jpg

    If you use the latest Release from the USBLoader GX (v3.0 r1272) please try:

    - Settings/Global Settings - Loader Settings - Loader´s IOS
    If it is set to 58 please try 249 and restart the Loader please.
    If it is set to 249 please try 58 and restart the Loader please.

    If that also not helps,please use an older Release - r1268 or 1271 are good Choices.
    https://sourceforge.net/projects/usbloadergx/files/Releases/New revisions (3.0+)/

    Good Luck
    Thank you.:)
     
    Last edited by alexander1970, Jun 4, 2020
    jeannotte likes this.
  5. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    Thanks, but my problem isn't with USBLoader GX, it is with other USB loader applications (WiiFlow, CFG USB Loader) or other things that access the HDD such as the Homebrew Browser. Also, yes, I have the HDD in port 0.
     
    alexander1970 likes this.
  6. alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Thank you.:)

    Excuse me,that was my Mistake.:(

    Can you please tell me all your Applications,that not work ?
    By the Way,if your HDD is formatted with NTFS or WBFS,many Applications did not work.They need FAT32.

    https://gbatemp.net/threads/wii-with-no-sd.566396/#post-9076723

    On the Homebrew Channel,when you press "1" on the Wii Motion Controller,can you switch between SD Card and USB Device ?

    Thank you.:)
     
    Last edited by alexander1970, Jun 4, 2020
  7. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    Drive is formatted to FAT32. It does not appear to work in HBC menu, it just reverts back to the SD card apps. Updating WiiFlow Lite to the latest version from here fixed my problem with it. So now my known problems are with CFG USB Loader (which I don't really care about), the HBC Menu, and Homebrew Browser initialization.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  8. alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Thank you.:)

    Nice to see,WiiFlow works now.:)
    Did you maybe use the v70 r78.11 Mod for the Configurable USBLoader ?

    For the Homebrew Channel,honestly I have no Idea why it does not work.:sad:
    Did you tried to boot into the Wii System Menu first and then via Channel to the Homebrew Browser ?
    Or did you boot it directly (via BootMii or Priiloader ?)

    Your Homebrew Browser is from here ?
    https://oscwii.org/

    Thank you.:)
     
    Last edited by alexander1970, Jun 4, 2020
  9. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    Yep, that's the version of CFG I have. Don't worry about troubleshooting that too much, I don't use it.

    I don't know why the HBC isn't working right with my drive either, but I do boot it from the System Menu.

    Homebrew Browser is the version found there, yeah. What happens when I boot it is that it attempts to mount the USB drive then fails, but continues to launch successfully. I'm guessing whatever problem this has might be the same thing that is making the HBC fail to show the apps on the USB drive.
     
    alexander1970 likes this.
  10. Important Posts: Solution
    alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Please check if your HDD uses GPT Partitions instead MBR.

    img_56e628d28bd5b.png ximg_56e6297886fee.png.pagespeed.gp+jp+jw+pj+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.CWW2klJGXS.png

    I am pretty sure yours is GPT.If yes,that is your Issue.

    Thank you.:)
     
    jeannotte and Sophie-bear like this.
  11. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    AHA! You're right. I guess I'll have to convert to MBR then. Thank you.
     
    jeannotte and alexander1970 like this.
  12. Sophie-bear

    OP Sophie-bear The Coolest Bear Around
    Member

    Joined:
    Jan 4, 2017
    Messages:
    728
    Country:
    United States
    @alexander1970 Thanks for all your help! It seems to be working fine now. Silly mistake.
     
    alexander1970 likes this.
  13. alexander1970

    alexander1970 Wuff Wuff.
    Member

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    9,320
    Country:
    Austria
    Thank you.:)

    I am very happy,it finally works for you.
    And now.....have Fun with your Wii.:yaywii:
     
    jeannotte likes this.
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Nintendont, External, Working