Bricked Wii.

Discussion in 'Wii - Hacking' started by frankiejones, Nov 15, 2009.

Nov 15, 2009

Bricked Wii. by frankiejones at 10:28 PM (1,317 Views / 0 Likes) 8 replies

  1. frankiejones
    OP

    Newcomer frankiejones Member

    Joined:
    May 22, 2007
    Messages:
    29
    Country:
    Australia
    So, someone I know decided that they had to have a Wii with the HBC for no real reason, so they installed Preloader 0.29, BootMii and stuff. She made a backup of the NAND and still has it.
    Naturally, she decided 'Mario and Sonic together? Must try! Oh look, an update! Let's install it!'
    and so the Wii bricked itself. She could still load preloader, but for some reason when she tried to restore the NAND, it would tell her to push A-B-X-Y together but when she does, it exits.
    "My gosh, I should play around with the settings" she mentally declares.
    Now to quote the SMS I recieved:
    "it said something like open first and it was set on preloader or disabled and I saved the setting to systemmenu and then it saved"
    Talking to her later, she tells me 'It no longer turns on into preloader, when I turn on the Wii the green light comes on but my TV stays on the blue AV image like nothings plugged in (and it is plugged in).

    Summary:
    Wii Bricked
    Had preloader and NAND backup
    NAND backup screen just quit after A+B+X+Y were pressed
    She changed the default start up thing from Preloader to Systemmenu (Smart, eh?)
    Wii starts up but stays on TV image

    Thought a lame story would make what would be yet another bricking thread slightly more interesting. I know it didn't, but I aint deleting all that now!

    (Also, removing the SD card didn't work)

    Can it be fixed? Can it be repaired (by a mod shop or Ninty?).

    Thanks

    Last minute thought: She still has her nand backup and everything on her computer, can she just copy that over what's on the SD card and it will revert the settings back to making preloader the default start up thing? (She doesn't have a card reader, so I can't really ask her to try before I post as I need to lend her mine and we finished school last week >_>)
     
  2. nutta_nic

    Member nutta_nic GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    556
    Country:
    United Kingdom
    hold reset when booting the wii to access preloader
     
  3. frankiejones
    OP

    Newcomer frankiejones Member

    Joined:
    May 22, 2007
    Messages:
    29
    Country:
    Australia
    Well, yeah, she could access preloader until she changed it to System Menu default. Now she can't load preloader because the TV won't acknowledge that the Wii is plugged in when she turns it on.
     
  4. techboy

    Member techboy GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,720
    Location:
    Pennsylvania
    Country:
    United States
    Ninty typically throws the bricks in a stack and stuffs a refurb unit in the box. If you want to send it in, don't expect the same unit back. A shop might be able to manually restore the nand backup with an infectus, assuming they know how to do so.
     
  5. FenrirWolf

    Member FenrirWolf GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    4,343
    Location:
    Beaverton, OR
    Country:
    United States
    But when you hold reset, Preloader should turn on regardless of its preset configuration.
     
  6. ziddey

    Member ziddey GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Jun 23, 2007
    Messages:
    542
    Country:
    United States
    still got the wii box? grab a new one somewhere and return the old one. look for one that's older and will support disc loading.


    fuck best buy
     
  7. nabster92

    Member nabster92 GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    1,631
    Country:
    United States
    Also from what it sounds like, she has bootmii only as an IOS. That should not be used to restore a backup in any case. Only boot2 bootmii is used for recovery from a brick. The IOS version gives you a last resort of being able to use an Infectus to directly flash that NAND backup to your chip.
     
  8. tanis698

    Member tanis698 GBAtemp Regular

    Joined:
    May 4, 2009
    Messages:
    165
    Country:
    United States
    you can use bootmii as a ios to restore a nand.. the only reason they say not too is because if something goes wrong like power outage etc you are screwed. preloader is better then bootmii as a ios honestly=[
     
  9. nabster92

    Member nabster92 GBAtemp Advanced Maniac

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    1,631
    Country:
    United States
    Yea you CAN, but because of that having the possibility of screwing you over even harder is why they repeatedly shove the warnings against continuing with it with only the IOS version and make you press the stupid button combination to do it anyways. And if you can get into bootmii as an IOS at all, chances are you can fix your brick in a much more sane fashion anyways, so it makes it even more worthless for brick protection. So again, it's basically just a last resort if EVERYTHING stops working then you can at least use an infectus to restore the backup from IOS bootmii.
     

Share This Page