Backup My Sistem's SD Card

Discussion in '3DS - Console, Accessories and Hardware' started by bart148, Feb 23, 2012.

Feb 23, 2012

Backup My Sistem's SD Card by bart148 at 9:45 PM (3,048 Views / 0 Likes) 15 replies

  1. bart148
    OP

    Member bart148 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    104
    Location:
    Some hybrid between Hyrule and Cerulean City
    Country:
    United States
    So i was thinking about using the SD Card that comes with my 3DS, can i backup all the files by copypaste and format it and when i want to use it can i just paste all the files back and it will work or would it just screw it?
     
  2. ScarletCrystals

    Member ScarletCrystals Useless Bunny of Paradise

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    941
    Location:
    Bamboo Forest, Gensokyo
    Country:
    Canada
    Yes, it'll work. Just make sure not to turn on your 3ds when the sd card is taken out.
     
    1 person likes this.
  3. bart148
    OP

    Member bart148 GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    104
    Location:
    Some hybrid between Hyrule and Cerulean City
    Country:
    United States
    Thanks, i was kinda worried it wouldn't work
     
  4. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    It won't work. When you format your system, it changes the private key. So any of the apps you've downloaded are suddenly unsigned and just take up space on the SD card.
     
  5. Nollog

    Member Nollog GBAtemp Addict

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    2,691
    Country:
    Ireland
    She's talking about formatting her SD card, not her 3DS itself.
    Good point to clarify though.
     
  6. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Oh, okay then.
     
  7. jimskeet2002

    Member jimskeet2002 GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    492
    Country:
    Greece
    One question on this. Can i transfer the files from the 2gb sd card to a new one 16gb and use this one?
     
  8. Chamillionaire

    Member Chamillionaire GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    175
    Country:
    Germany
    yes
     
  9. jimskeet2002

    Member jimskeet2002 GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    492
    Country:
    Greece
    And it has to be and sd? or can it be a micro sd with an sd adapter?
     
  10. Foxi4

    Reporter Foxi4 On the hunt...

    pip
    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    22,712
    Location:
    Gaming Grotto
    Country:
    Poland
    SD is a standard, much like SDHC and SDXC. Adapters and size pay no role here. The 3DS is compatible with any SD and SDHC card, and that's that.
     
    1 person likes this.
  11. AceWarhead

    Member AceWarhead "Must Construct Additional Pylons"

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    1,276
    Country:
    United States
    Well, SD adapters tend to fail more, but that shouldn't be a big worry/
     
  12. Foxi4

    Reporter Foxi4 On the hunt...

    pip
    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    22,712
    Location:
    Gaming Grotto
    Country:
    Poland
    How so? It's the exact same card - all the adapter does is spread the leads onto a different size. Unless you bend the adapter or otherwise damage it, it has no influence on how the card works.
     
  13. AceWarhead

    Member AceWarhead "Must Construct Additional Pylons"

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    1,276
    Country:
    United States
    Well, on my EZ FLash IV, I had the exact same setup, and adapter failed a day later.
    I guess, look for GOOD adapters then.
     
  14. Foxi4

    Reporter Foxi4 On the hunt...

    pip
    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    22,712
    Location:
    Gaming Grotto
    Country:
    Poland
    lol, reminds me of my Kingston miniSD-to-SD Adapter. It's in complete shambles - I disassembled and assembled it more times then I can remember, it's held only by tape and it... still works! Sometimes gets stuck in the slot though... the layers of tape made it thicker... :P
     
    1 person likes this.
  15. AceWarhead

    Member AceWarhead "Must Construct Additional Pylons"

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    1,276
    Country:
    United States
    Dang, that must be a good adapter. You should recommend this to the OP.
     
  16. Foxi4

    Reporter Foxi4 On the hunt...

    pip
    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    22,712
    Location:
    Gaming Grotto
    Country:
    Poland
    Good adapter? Hell no! It broke into a zillion tiny pieces, why else do you think it's held by tape now? :lol:

    That said... before it broke into pieces it worked perfectly well... :creep:
     
    1 person likes this.

Share This Page