VitaShell USB transfer not working

Discussion in 'PS Vita - Hacking & Homebrew' started by QThatOneGuy, Jul 5, 2017.

  1. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    Just as the title says. FW 3.60 Henkaku. System is running unsafe mode, select button is set to USB, but my PC doesnt read the drive at all. Uninstalled CMA, got a fresh reinstall of QMCA and I never get any notification saying its connected. When I refresh the database, it give me the error message saying that no PS Vita has been installed. I tried running Zadig 2.3 to build up the database, but the only thing that is recognized is my webcam for my PC. I even ran a factory reset for both my PC and Vita and still ended up with the same results. Any help would be appreciated. Please, im going insane here.
     


  2. Zukov

    Zukov Dinosaur

    Member
    200
    48
    Oct 2, 2016
    Chile
  3. godreborn

    godreborn GBAtemp Psycho!

    Member
    3,539
    663
    Oct 10, 2009
    United States
    strange that a factory reset didn't fix the problem. the issue is that certain programs and/or drivers conflict with the usb driver. I haven't pinpointed the exact app or driver, but I know this to be the case. it's not the vita, but something on ur pc causing this to happen.

    btw, r u using vita shell or qcma to transfer files? vita shell should work, so I'm assuming qcma is ur issue?
     
  4. Dark Ronin

    Dark Ronin Advanced Member

    Newcomer
    88
    37
    Oct 5, 2015
    Serbia, Republic of
    Broken USB Cable I suppose.
     
  5. godreborn

    godreborn GBAtemp Psycho!

    Member
    3,539
    663
    Oct 10, 2009
    United States
    in the mean time, uninstall any usb drivers u have that rn't k with qcma. one flaw with qcma is that it doesn't uninstall the usb drivers once u uninstall the app. u need to reinstall the app, select the usb driver u have installed, then uninstall the usb driver first, then qcma or it may not work correctly (i.e. usb drivers conflicting with one another).

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    I forgot to mention that it will fail uninstallation if u don't install qcma. it may uninstall the driver, but its entry will still exist in windows which may mess something up.
     
  6. 71r3n

    71r3n Advanced Member

    Newcomer
    72
    19
    Sep 24, 2011
    Germany
    Sorry, maybe thats a stupid question, but why use QCMA, if youre on Henkaku?
     
  7. Zukov

    Zukov Dinosaur

    Member
    200
    48
    Oct 2, 2016
    Chile
    Cuz that way you force the installation of Vita's drivers.
     
  8. Sonic Angel Knight

    Sonic Angel Knight GBAtemp Guru

    Member
    9,991
    5,044
    May 27, 2016
    United States
    New York
    Make sure you using the latest version of Vita shell? Bad usb cable? Usb port don't work no more? vita port broke? Try another computer? Are you using Henkaku R10?
     
  9. mummysboy

    mummysboy GBAtemp Regular

    Member
    108
    54
    May 21, 2009
    If you have modded a phone on your PC and changed the adb driver for example..... this can break the usb mass storage option (if you used ODIN etc etc)

    Another item to consider is if the USB port is USB 1.1 - not good enough for VITA in my experiance, you need to use a USB 2.0 port.

    And finally........

    Try and connect the Vita to the PC without henkaku - it may ask for an update or will trigger your OS to download some drivers for the VITA - which you can then try and use with henkaku
     
    emuashui likes this.
  10. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    Tried both. When I initiate VitaShells' USB Transfer, my PC never sends me a message letting me know it found it.
     
  11. godreborn

    godreborn GBAtemp Psycho!

    Member
    3,539
    663
    Oct 10, 2009
    United States
    could be the cable. if u have vitaident, it will tell u if the usb cable is bad and if it will allow u to transfer content.
     
  12. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    Never modded my phone, my USB port can support up to 3.0, and tried with both Henkaku loaded and vanilla from a fresh install.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Ill try Vitadent and will post what it says.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    VitaShell is 1.62, port works with other usb based things, vita can still charge so cable and port should be fine, tried both laptop and desktop, and booted Henkaku from the website browser which auto updates.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Vitadent said it was good to go, the cable was connected and charging.
     
  13. Zukov

    Zukov Dinosaur

    Member
    200
    48
    Oct 2, 2016
    Chile
    Translation from a post in ElOtroLado, kind of the spanish ver. of this forum:

    Kofus posted:

    "1. Unistall QCMA and Vita's drivers
    2. Reset the PC
    3. Conect Vita and watch out for the drivers installation. Let it finish.
    4. Now install QCMA and when it finish with it's drivers installarion youll see a message: Dispsotive updated
    5. Now connect the Vita to the PC and open QCMA, it should work."


    I think you can replace step 5 for: Now turn on the usb on Vitashell and connect to the PC.

    Good luck
     
  14. Tom Bombadildo

    Tom Bombadildo Honk!

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    Tom Bombadildo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    10,683
    10,680
    Jul 11, 2009
    United States
    I forgot
    Sorry, are you saying you're connecting your Vita to your PC via USB, using VitaShell's USB mode, and you're trying to get QCMA to work? Because that's how I'm reading it, and that's not how that works. USB mode in VitaShell is so you can use Window's Explorer to navigate the memory card, it has nothing to do with QCMA.

    To use QCMA, you need to open the Content Manager on the Vita and go through the "pairing" process to pair it with your PC via USB.

    Also, which driver did you install when you installed the latest QCMA?
     
    Quantumcat likes this.
  15. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    Got to step 3 and have issues because my Vita never has a driver installation.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Nah, I'm saying that through all means of usb connection through my Vita, nothing works, even though both the USB port and cable are good (verified through Vitadent), and it cant be the PC because I tried 3 different ones. I tried the method you mentioned, but didn't get a prompt to install the Vitas' drivers.
     
  16. Tom Bombadildo

    Tom Bombadildo Honk!

    pip Contributor
    GBAtemp Patron
    Tom Bombadildo is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    10,683
    10,680
    Jul 11, 2009
    United States
    I forgot
    Then you're not using the latest version of QCMA. Make sure you're downloading 0.4.1 from here: https://codestation.github.io/qcma/

    Also, it still could be the cable, as it sounds like you have a USB charge cable only, not a data cable. This is likely the case, if you tried on different PCs and nothing happened.
     
  17. CMDreamer

    CMDreamer GBAtemp Regular

    Member
    280
    98
    Oct 29, 2014
    Mexico
    Correct. Actually seem that the problem is in fact the USB drivers for the Vita, a conflict on that matter. What do you see on the device manager window (if using windows ofc).

    I've just recently connected my Vita 1010 to a Windows 7 Netbook (without CMA/QCMA installed) and the drivers were automatically installed without issues by Windows Device Manager. And I was able to start USB connection using VitaShell.
     
  18. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    But I did have the latest version installed from that exact site. And I have never heard of one of those cables existing, but Ill go pick up a new one later today.

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    Absolutely nothing in the device manager related to the vita, not even a generic 2.0 device. Im not sure its because you are on windows 7 or that I have an 1101 OLED model VIta that causes it to react differently, but my driver never installs or prompt anything of the sort.
     
    Last edited by QThatOneGuy, Jul 8, 2017
  19. Sonic Angel Knight

    Sonic Angel Knight GBAtemp Guru

    Member
    9,991
    5,044
    May 27, 2016
    United States
    New York
    Try a new cable?
     
  20. QThatOneGuy
    OP

    QThatOneGuy Member

    Newcomer
    31
    2
    Jun 4, 2016
    United States
    Yep, picking one up at my earliest convenience.