Trimming ROM Files

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by pondake, Aug 19, 2010.

Aug 19, 2010

Trimming ROM Files by pondake at 11:02 AM (1,445 Views / 0 Likes) 14 replies

  1. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    Hey, I wanna trim my .NDS files but i don't know it's safe because i read that if the file is not 32, 64, or 128MB or other formats is, it'll crash...
     
  2. Dter ic

    Member Dter ic ~

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Messages:
    1,757
    Country:
    United Kingdom
    easy as pie ofrget what you heard get the amazing NDSTokyoTrim FREE

    what it does: trims .nds roms, doesn't delete wifi data (unlike r4ds trim) renames nds games so you don't have those release numbers)
     
  3. Depravo

    Global Moderator Depravo Jaded curmudgeon

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    5,082
    Location:
    Purgatory
    Country:
    United Kingdom
  4. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    OK, I geuss i'll need to take that risk [​IMG]
    thanx
     
  5. Dter ic

    Member Dter ic ~

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Messages:
    1,757
    Country:
    United Kingdom
    actuslly there IS no risk at all, as long as the "overwrite files" is unticked then your original games arn't at risk at all. also 1 note: remember to rename the .sav from the original rom to the trimed 1.l
     
  6. Depravo

    Global Moderator Depravo Jaded curmudgeon

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    5,082
    Location:
    Purgatory
    Country:
    United Kingdom
    It's also worth mentioning that a lot of patches/game translations etc will only work on untrimmed ROMs, so if you happen to find any game that needs patching then do it before you trim.
     
  7. Dter ic

    Member Dter ic ~

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Messages:
    1,757
    Country:
    United Kingdom
    is that anything to do with r4cee? (can't oyu just change that gmae ode or something?)
     
  8. Masked Ranger

    Member Masked Ranger GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 24, 2009
    Messages:
    502
    Country:
    Antarctica
    Ditto for cheats.
     
  9. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    Hm.. just 1 more qeustion, where do I find those patches?
     
  10. Rydian

    Member Rydian Resident Furvertâ„¢

    Joined:
    Feb 4, 2010
    Messages:
    27,883
    Location:
    Cave Entrance, Watching Cyan Write Letters
    Country:
    United States
    No, if you patch a trimmed game with a translation patch or something it most likely will not work. Nothing to do with cheats.
     
  11. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    Where do I find those patches????
     
  12. mipe

    Newcomer mipe Advanced Member

    Joined:
    Jun 13, 2008
    Messages:
    69
    Location:
    Finland
    Country:
    Finland
    Depends on the game, duh.
     
  13. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    What Duh?, I need a patch for Mario & Sonic at the olympiv winter games, so where do I need to find this?
     
  14. Hakoda

    Member Hakoda GBAtemp Addict

    Joined:
    Feb 2, 2008
    Messages:
    2,133
    Location:
    San Jose, CA
    Country:
    United States
    Patch for what??? Saying you need a patch doesn't do much. Explain what you need the patch to do.
     
  15. pondake
    OP

    Newcomer pondake Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    The game says after 'touch the screen to continue' error sav file blabla... then it start over again.
     

Share This Page