Some PSP ISOS SLLLOOOOWWW

Discussion in 'PSP - Games & Content' started by DunkrWunkah, Jul 27, 2010.

Jul 27, 2010

Some PSP ISOS SLLLOOOOWWW by DunkrWunkah at 10:13 PM (2,328 Views / 0 Likes) 25 replies

  1. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    Some of the games I download run really slow from my Memory Stick. Any way I can remedy this situation?
     


  2. Blaze163

    Member Blaze163 The White Phoenix's purifying flame.

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    3,767
    Location:
    Coventry, UK
    Country:
    United Kingdom
    I have this problem too. What's your setup? I'm on 5.50 Prometheus on an original 'phat'. Most of my games work fine, but some suffer from the odd bit of slowdown. Metal Slug Anthology occasionally slows down when it gets busy, but then I'm not sure if that's anything to do with dodgy files and more just a clusterfuck of crazy shit throwing grenades at my face...

    So...yeah, what system, firmware, and what specific games are you having trouble with?
     
  3. Lily

    Former Staff Lily One Scary Lady

    Joined:
    Jun 18, 2004
    Messages:
    5,727
    Location:
    British Columbia
    Country:
    Canada
    Step 1. Get a real genuine Memory Stick, not a fake or MicroSD adapter.
    Step 2. Format that stick.
    Step 3. Don't run the game as a .CSO, use the uncompressed .ISO instead.

    If you have verified your memory stick is legit, formatted it afresh and are *not* running .CSO, post back.
     
  4. Blaze163

    Member Blaze163 The White Phoenix's purifying flame.

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    3,767
    Location:
    Coventry, UK
    Country:
    United Kingdom
    My memory card is a red 4GB Sandisk, how can I verify its authenticity as many people have told me my PSP based issues may be memory card related. My spare 1GB green Sandisk doesn't give me any trouble, but then that's only used for a select few PS1 games and my GBA emulator.
     
  5. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    is the game CPU mode set to 333mhz
     
  6. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    I have a 2000 Slim, 5.50 GEN-D2, the games I'm having trouble with Daxter, Assassins Creed, and pretty much anything 3D. And I mean it goes so slow that It takes like an hour for the loading screen and menus to pass. It's really annoying.

    Also my Retail Monster Hunter Freedom 2 runs really slow when I'm in the village.
     
  7. omgpwn666

    Member omgpwn666 Guy gamer and proud!

    Joined:
    Jun 14, 2008
    Messages:
    2,535
    Location:
    Florida
    Country:
    United States
    I only get slow downs when using .CSO files.
     
  8. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    How do I do this? Where is the option?
     
  9. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    I did that all from the start. I have a 4 GB Kingston, which I'm sure isn't fake.
    I don't run a CSO.

    Should I format it again?
     
  10. Ryupower

    Member Ryupower Brood

    Joined:
    Oct 8, 2007
    Messages:
    2,763
    Country:
    United States
    in the VSH menu or recovery menu
     
  11. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    I'll try it.
     
  12. Blaze163

    Member Blaze163 The White Phoenix's purifying flame.

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    3,767
    Location:
    Coventry, UK
    Country:
    United Kingdom
    1) Try not to double post, that's why we have an edit button. Just FYI, before Haflore or someone chews your face off about it.
    2) Never heard of any actual UMD's being problematic. My copy of MHF2 claimed my save data was corrupt but when I transferred it to Freedom Unite it worked fine, but aside from that it works fine. Possibly a more serious technical problem with your PSP, I'm afraid.
    3) To change the speed, switch the system off completely, then hold down the R trigger and switch back on. That gets you to the recovery menu. You can change the settings from there. I don't know what they all mean though so ask someone else for help with it [​IMG]
     
  13. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    So you don't know why Freedom 2 runs really slow in the village? It's like I'm running in slow motion.
     
  14. Blaze163

    Member Blaze163 The White Phoenix's purifying flame.

    Joined:
    Nov 19, 2008
    Messages:
    3,767
    Location:
    Coventry, UK
    Country:
    United Kingdom
    I can confirm that 5.50 Prometheus doesn't have any trouble with the UMD, so whatever it is causing the problem, I doubt it's the firmware since Prometheus and Gen aren't that far apart. Either your UMD is fucked or there's something wrong with your PSP's internals, I reckon.
     
  15. DunkrWunkah
    OP

    Member DunkrWunkah GBAtemp's Official Dunkr

    Joined:
    Nov 21, 2008
    Messages:
    582
    Country:
    United States
    FUUUUUUUU-

    What the fuck do I do?!?!

    What I need is to try someone else's copy of Freedom 2 to see if it runs slow or not.
     
  16. wrettcaughn

    Member wrettcaughn Misunderstood Moral Elitist

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    3,785
    Country:
    United States
    just want to make sure you're formatting your memory stick via the psp and not with your computer.
     
  17. cracker

    Member cracker Nyah!

    Joined:
    Aug 24, 2005
    Messages:
    3,132
    Country:
    United States
    You can find out if it is a fake by seeing if MagicGate support is present. Press triangle on the memory stick under Game and it will tell you there. If it says it is supported then it is legit, unknown or unsupported means it is a fake.

    The speed of the MS can affect some games dramatically while others won't have noticeable lag. You should run a speed test with blackspeed to see what your card can do.
     
  18. overslept

    Member overslept WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WALLY WORLD

    Joined:
    Mar 22, 2009
    Messages:
    706
    Location:
    California
    Country:
    United States
    I don't have problems with most 3D games... I can run Crisis Core, MHFU, Peace Walker, and Soul Calibur just fine.

    I've only experienced problems with Daxter and GoW:CoO.

    Running Prometheus 5.50, with a GENUINE 8gb Lexar, at 333mhz.

    Hopefully both GTAs (that aren't Chinatown Wars,) GoW:GoS, and Kingdom Hearts won't have any slowdown.
     
  19. xist

    Member xist ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    5,861
    Country:
    United Kingdom
    Have you tried Jak and Daxter The Lost Frontier? One of my 4GB MS's had issues with the FMV in that game.
     
  20. Apk07

    Newcomer Apk07 Advanced Member

    Joined:
    Oct 14, 2009
    Messages:
    75
    Location:
    Michigan
    Country:
    United States
    I was running a 2gb Sandisk + psp-1000 + 5.50 Prometheus, and I had tons of slowdown in god of war... and the opening cutscene in dissidia was pretty horrible. I tried running it at 300 and 333mhz, and that didn't help.

    Just got a new 8gb Lexar Mark 2 from amazon and everything runs absolutely amazing now, even at 266mhz. I blame slow/fake cards for any and all slowdown ive ever experienced. Definitely pony up for a higher class/speed memory card... you'll notice the difference immediately.
    http://www.amazon.com/gp/product/B0027CTNM0/ref=oss_product
     

Share This Page