[Rom Loading failed] Load rom errcode=-4 Please reset system.

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by ~Wiiloader~, Jul 22, 2010.

  1. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    [​IMG] What does it mean and how to FIX it? [​IMG]
     


  2. person12321

    Newcomer person12321 Member

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    34
    Location:
    nowhere
    Country:
    United States
    to answer those questions ineed to know what r4 u r using (r4i, etc.), the firmware of it and what game(s) u were trying to load.
     
  3. Depravo

    Global Moderator Depravo Jaded curmudgeon

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    5,082
    Location:
    Purgatory
    Country:
    United Kingdom
    It means you have a TTDS-based firmware and the ROM you are trying to load is not compatible.
     
  4. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    My R4 is a clone card "(R4 NEW) R4-III Upgrade Revolution for DS (NDSL/NDS) micro SD HC"

    I was trying to play "SONIC CLASSIC COLLECTION" ROM using YSmenu R4 that i made. Here's how i did it and what happened:

    OK so, i made YSmenu for R4 with YSmenu generator. Here's how i did it: i opened YSmenu generator and what i did was:

    1st option (cheats) - i selected "NO"
    2nd option (boot type) - i selected "Through File Browser"
    3rd option (YSmenu location) - i downloaded YSmenu (thats file called "DS(T_T)DS ? YSMenu(2009/03/21 17:00)"), put it in YSmenu generator folder, clicked browse and selected this file that i downloaded called "YSMenu0903211700.zip"
    4th option (infolib.dat) - I downloaded this "INFOLIB.DAT" file and put it in YSmenu generator folder and clicked browse and selected file i downloaded called "INFOLIB.DAT"

    Than i clicked START and it creates folder in YSmenu generator folder called "generate20100722171847". I opened that folder and in it where two things:
    1st is file called "YSmenu.nds"
    2nd is folder called "TTmenu"

    After that i formatted my micro SD, put "R4-III v3.13 kernel (English) 2009-7-20" THIS ONE on root of micro SD and i also put those files (YSmenu.nds and TTfolder) on root of micro SD and i made folder called "ROM's" also on root of micro SD and put the "SONIC CLASSIC COLLECTION" in "ROM's" folder.

    After that i put my micro SD in DS lite i turned power button ON and everything starts normally than i click left icon called "GAMES" and after that i selected file called "YSmenu.nds" it loads normally and it enters YSmenu.

    So, in YSmenu i locate folder called "ROM's" and selected "SONIC CLASSIC COLLECTION.nds" file in it and after that it shows me screen "BOOTING....." or something for a sec. and on the bottom of the bottom screen is showing me progress bar while loading the game and somewhere at 1/4 it STOPS and massage pops UP saying:

    [Rom Loading failed] Load rom errcode=-4
    Please reset system.


    [​IMG]
     
  5. Depravo

    Global Moderator Depravo Jaded curmudgeon

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    5,082
    Location:
    Purgatory
    Country:
    United Kingdom
    I gave you the link to Pong's files in your last thread. Use them.
     
  6. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    I know but what should i do with them?
     
  7. Depravo

    Global Moderator Depravo Jaded curmudgeon

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    5,082
    Location:
    Purgatory
    Country:
    United Kingdom
  8. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    Now it giwes me "Errcode=-5" [​IMG]
     
  9. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    Maby ROM i downloaded is the problem? [​IMG]
     
  10. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    Sonic and Sega all stars racing now Works great [​IMG] thanks a MILION... but Sonic classic collection is the problem errcode=-5 [​IMG]
     
  11. Marth16

    Newcomer Marth16 Advanced Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    68
    Country:
    Germany
    Use this

    Copy it into the TTmenu folder
     
  12. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    I FIXED the problem, here's the solution. i just replaced "r4patch.dat" in TTmenu folder on ROOT of the micro SD card Now i can run these games through YSmenu on my R4-III card:
    - Sonic and sega all stars racing
    - Sonic Classic Collection
    - Picross 3D
    - Galactic TAZZ ball
    - Bowser inside story
    [​IMG]

    But i still cant Play Wario Ware D.Y.S though [​IMG]
     
  13. person12321

    Newcomer person12321 Member

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    34
    Location:
    nowhere
    Country:
    United States
    what does it say when u try to load Wario ware? or does it keep loading
     
  14. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    OK, so i load it through YSmenu..... [​IMG]
    um... i select "WarioWare D.I.Y." and click "A" and it asks me: "No SAV file. Create it?" i say "Yes(A)" and it's showing me windows that's saying "Booting... Creating SAV..." and it stays that way, it FREEZES [​IMG]
     
  15. Langin

    Member Langin GBAtemp's kpop addict

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Messages:
    4,637
    Location:
    The Hague
    Country:
    Netherlands
    Wario Ware DIY is game that uses a 30MB!!! save. Some cards cannot create this kind of save and thus it freezes. [​IMG] (I had that problem on my r4 sdhc)

    Maybe you should look for a new flashcard(take it easy on) and look to all features of those cards and try to take the one you did like the best! [​IMG]

    If you want a new flashcard( you may want a better one [​IMG] AND SAY IF YOU DO NOT WANT A NEW ONE!) reply this questions:

    1. Do you want Game Boy Advance Emulation?
    2. Do you have a DSI or DSI XL?
    3. Do you want many features like real time save and better cheat competilety?
    4. You want that every game works?
    5. Do you want that the team updates your card much?
     
  16. person12321

    Newcomer person12321 Member

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Messages:
    34
    Location:
    nowhere
    Country:
    United States
    agh i just found that out....
    but hes right. if u want a new flashcart, i would suggest Acekard 2i.
    Pretty fast, cheap (about 13-15$) loads all games. Wario Ware works on this! ( according to some people...)
    unless u want gba games too or more realtime features like realtimeguide, save, etc.
     
  17. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    Q&A

    Q
    1. Do you want Game Boy Advance Emulation?
    2. Do you have a DSI or DSI XL?
    3. Do you want many features like real time save and better cheat competilety?
    4. You want that every game works?
    5. Do you want that the team updates your card much?

    A
    1. Sure i Do, i miss Sonic Advance, Metroid and so on.... that's the reason i want to buy EZFlash 3 in 1 Expansion Pack [​IMG]
    2. NO i have DS lite only (no money [​IMG] )
    3. Real time save YES [​IMG] , cheats.... um..... NO, not really, i'm not a cheater [​IMG]
    4. YOU CAN SAY THAT AGAIN [​IMG] [​IMG]
    5. I um..... don't understand the question [​IMG]
     
  18. Langin

    Member Langin GBAtemp's kpop addict

    Joined:
    Jul 29, 2008
    Messages:
    4,637
    Location:
    The Hague
    Country:
    Netherlands
    Question 5: Do you want much FIRMWARE updates for your card?


    I think you want this combi:


    Acekard 2+ Ez Flash VI expasion pack!(you may choose Supercard dstwo, has built in gba emulation, no expansion pack needed!)

    Acekard 2 has perfect competilety and: Wario Ware works! [​IMG]


    edit: buy them here: http://shoptemp.com/?gbatemp

    I did buy My supercard dstwo here, and its the official shop form gbatemp.net!
     
  19. Pong20302000

    Member Pong20302000 making notes on everything

    Joined:
    Sep 8, 2009
    Messages:
    8,076
    Location:
    One's inner self
    Country:
    Japan
    didnt realise other card where having .sav creating wario ware problem

    use this blank .sav file (make sure u rename to match ure rom name)

    Wario save
     
  20. ~Wiiloader~
    OP

    Member ~Wiiloader~ GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 20, 2010
    Messages:
    274
    Location:
    K-2L
    Country:
    United States
    1. Yes thats why i want EZflash 3 in 1 expansion pack [​IMG]
    2. NO just DS lite
    3. real time saves YES, cheats maybe
    4. YOU CAN SAY THAT AGAIN
    5. Yeah
     

Share This Page