R4 Problem

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by Rayzark, May 16, 2016.

  1. Rayzark
    OP

    Rayzark giooig

    Member
    133
    30
    Nov 11, 2015
    Italy
    Roma
    Hi! My problem is: I've 2 R4, the first is the R4 revolution for ds and the second is the R4i v.1.4.1. I installed in my emunand the TWL_FIRM from that iso site, and the R4 stage2 launcher, but both R4 doesn't work. Can anyone help me?
     
  2. Kyojin

    Kyojin #include "brain.h"

    Member
    467
    232
    Sep 7, 2015
    France
    Same here with an R4i Upgrade v1.4.3 (same family as your 2nd one, from r4i-sdhc.com). I've noticed that a few people can't manage to get similar cards to work as well (reading Apache Thunder's thread, either no answers or unsuccessful experiments).

    No EmuNAND, just updated SysNAND (10.7E, Luma3DS 5.4, with the TWL_FIRM from that same site).

    From my side, what I tried so far:

    • Using TTDS Stage2 Launcher on the 3DS and TTMenu on the flashcart (from DSTT_Launcher.rar)
    • Trying the above with the R4i Gold Launcher
    • Renaming TTMenu.dat to R4.dat and retrying with both launchers
    • Trying with DSTTMoonshell2 Launcher
    • Changing the date back to 2011
    • Retrying with R4.dat and TTMenu.dat on R4i Gold Launcher and TTDS Launcher
    • Removing TTMenu and putting back the original menu that is available on r4i-sdhc.com, then trying with R4i Gold Launcher and TTDS Launcher

    TTDS Launcher stays on the loading screen (same effect when no cartridge is inserted at all) and R4i Gold Launcher stays on white screen.

    I feel your frustration. :)
     
  3. Returnofganon

    Returnofganon I pretend like I know what I'm talking about

    Member
    532
    197
    Jul 1, 2015
    United States
    I had the same problem, it takes a bunch of tries just be patient. Try formatting the micro sd to fat if you have fat32, this seems to make it work sometimes for me
     
  4. Rayzark
    OP

    Rayzark giooig

    Member
    133
    30
    Nov 11, 2015
    Italy
    Roma
    I already formatted both micro sd, but keep saying "An error has occurred". The 3ds doesn't even read the r4i, only the r4. :(
     
  5. tech3475

    tech3475 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    612
    273
    Jun 12, 2009
    What about sysnand?

    edit:

    Also, which Cfw, I originally had problems but only after switching to cakesfw from rxtools and messing around with various patched twl_firm and launchers did I get it working.
     
    Last edited by tech3475, May 16, 2016
  6. Rayzark
    OP

    Rayzark giooig

    Member
    133
    30
    Nov 11, 2015
    Italy
    Roma
    I didn't tried, I think that I must install the TWL_FIRM in the sysNand too. (?)
     
  7. tech3475

    tech3475 GBAtemp Advanced Fan

    Member
    612
    273
    Jun 12, 2009
    I believe at a minimum the launcher has to be.
     
  8. Rayzark
    OP

    Rayzark giooig

    Member
    133
    30
    Nov 11, 2015
    Italy
    Roma
    I don't know, I'm starting to think that my r4s are too old, I must try multiple times for make them working on a normal ds too.
     
  9. Returnofganon

    Returnofganon I pretend like I know what I'm talking about

    Member
    532
    197
    Jul 1, 2015
    United States
    You have to have not only the TWL installed but you need to have the launcher installed on both sys and emunand. Dsiware, like gba games, need to be on the sysnand for it to work on emunand

    — Posts automatically merged - Please don't double post! —

    And my r4 is old also, all the orginals are old. I think that you haven't done one of the things I just said but as long as you have kept it in relatively ok condition then it should work. I have everything set up correct and I still have a low boot rate.