R4 DS SD/TF Card error.

Discussion in 'R4 DS' started by finalzelda, Apr 2, 2010.

Apr 2, 2010

R4 DS SD/TF Card error. by finalzelda at 4:06 PM (6,709 Views / 0 Likes) 8 replies

  1. finalzelda
    OP

    Newcomer finalzelda Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    I have got a R4 and i got this error : SD/TF Card error.
    I searched the forum for this error but I got 8056 result and I didn`t feel like reading them all......

    Lemme give you the symptons.
    R4 gives error when you start your R4.
    My computer says : this SD card isn`t formatted.
    I can`t reprair it caus it is not formatted.
    I`m ussing 0 of the 0 bytes availble.

    I encountered this problem before on my R4i-sdhc and It seems like the only solution is reformatting your sd card.

    But here comes my question.

    Can I reprair my r4 whitouth formatting it? Or is it possible to recieve save`s on a mysterious way?

    Cause my mom realy wants to play pokemon [​IMG]

    BTW: Don`t dare to say I need to buy a new card.
    And I`m Dutch and I have got Dyslection (
     
  2. olliepop2000

    Member olliepop2000 GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    457
    Location:
    North West UK
    Country:
    United Kingdom
    get RMPrepUSB and test and reprep it if possible, i doubt you will be able to recover the data now.
     
  3. finalzelda
    OP

    Newcomer finalzelda Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Thx I will try.
     
  4. twiztidsinz

    Member twiztidsinz Taiju Yamada Fan

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4,981
    Country:
    United States
    To be honest, I'm pretty sure you're card got corrupted and will need to be formatted.

    You might be able to recover some data using recovery tools, though I'm not really sure what to use to get data off a damaged MicroSD card.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Data_recovery...very_techniques


    I'd try to use chkdsk from commandline or maybe you can get Error-Checking to run, right click on the drive -> Properties -> Tools -> Error-Checking.
    And if that doesn't work, look to recovering data and formatting the card.
    But be warned, that some of the data might be corrupted.
     
  5. finalzelda
    OP

    Newcomer finalzelda Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Ok I will try this to.
    But I can`t error check cause it isn`t formatted [​IMG]
    I only need to recover the pokemon save.
    so I`m praying that 1 of this things work [​IMG]
     
  6. finalzelda
    OP

    Newcomer finalzelda Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    Dude What the hell do I need to i started RMPEPUSB and it says Drive G: 2.00 GB Generic Storage Driver *UNMOUNTED*
    It at leasy figured out how much storage room it has....
    But what do I have to do now?
     
  7. olliepop2000

    Member olliepop2000 GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 4, 2009
    Messages:
    457
    Location:
    North West UK
    Country:
    United Kingdom
    Choose FAT16 and tick set as non-bootable. Then click prepare drive. Once that is complete you can try test you may need to click prepare after it tested ok.

    Another app you can try is Panasonic SD Formatter.
     
  8. finalzelda
    OP

    Newcomer finalzelda Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    39
    Country:
    United States
    twiztidsinz

    THANK YOU

    Thx to Twztidsinz i figured it out.
    I Did the following.

    I typed /CHKSDK G:/ in command prompt.

    But then I got the error can`t repair cause it`s a raw file.
    So I downloaded the program ZAR 8,4
    And I simply let it check fore bad sectors and stuf.
    Then i got 7 Gb found meaning I could even recreate files I deleted in the past yust by data fragments.
    I yust checked the files I want to recreate and baaam!!!
    it whas there.
    WOOOOTZZ
     
  9. fearofshorts

    Member fearofshorts GBAtemp Fan

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Messages:
    479
    Location:
    Melbourne
    Country:
    Australia
    Yeah, but now you need to reformat. Just back everything up and then use the Panasonic SD Formatter.
    Or else your problem will just come back... and you might not be able to fix it next time.
     

Share This Page