PS/PS2 Swap Magics with PS3

Discussion in 'PS3 - Console, Accessories and Hardware' started by kp_centi, Mar 22, 2011.

Mar 22, 2011

PS/PS2 Swap Magics with PS3 by kp_centi at 12:48 AM (3,097 Views / 0 Likes) 10 replies

  1. kp_centi
    OP

    Member kp_centi GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Messages:
    205
    Country:
    United States
    Can i use PS1 PS2 Swap Magic discs with the PS3. When you reach the load game part, just eject it and put the disc in? I could never find a answer for this. No i don't want to mod, i want to just use the Discs. Thank You
     
  2. Recorderdude

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States
    only on early PS2-compatible PS3s IIRC.
     
  3. kp_centi
    OP

    Member kp_centi GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Messages:
    205
    Country:
    United States
    Mine is the CECHE01 model. Works with PS2s with some bugs. So I can buy those swapmagics. Which one do i get?
     
  4. D34DL1N3R

    Member D34DL1N3R Nephilim

    Joined:
    Dec 6, 2008
    Messages:
    1,614
    Country:
    United States
    You can't just use the discs. It's called SWAP magic for a reason. What do you think the PS3 is going to do when you press eject and try to stick in a PS2 game on a DVDR?

    You'll have to take the top off of your PS3 and "Swap" like the name implies. Or wire a switch to "trick" the PS3 into thinking that the eject button wasn't pressed.
     
  5. kp_centi
    OP

    Member kp_centi GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Messages:
    205
    Country:
    United States
    Well that's odd, ejected before and it didnt boot back or whatever. I switch from a game with the same engines it just loads the disc stuff weird, and or it freezes. What would happen if i dont do a swap trick thing?
     
  6. Nottulys

    Member Nottulys GBAtemp Fan

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    491
    Location:
    HDCA
    Country:
    United States
    Actually no...I have a Swap Magic Disc for my PS3, and I didnt have to take the top off of it....I can play emulators and even some PS2 iso's...I have the 60gb PS3
     
  7. Magsor

    Member Magsor I am watching you

    Joined:
    Dec 1, 2010
    Messages:
    959
    Location:
    Amos
    Country:
    Canada
    You can play PS2 isos with PS3 ps2 compatible thru USB or SMB with OPL 0.8

    You need to have a retail SwapMagic 3.6+ or 3.8 disc. (currently there is no other option available)

    The steps for loading Open PS2 Loader :

    1. Rename OPS2LD.ELF to SMBOOT0.ELF
    2. Make a folder in the root of a USB device, name it SWAPMAGIC and copy the SMBOOT0.ELF into it.
    3. Launch SwapMagic in your PS3 and press UP+L1, then Open PS2 Loader should start.

    SwapMagic has 4 options to run an ELF file, so you can use any of them if you have other ELFs your also using with SwapMagic.


    SMBOOT0.ELF = UP + L1
    SMBOOT1.ELF = UP + L2
    SMBOOT2.ELF = UP + R1
    SMBOOT3.ELF = UP + R2
     
  8. kp_centi
    OP

    Member kp_centi GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Messages:
    205
    Country:
    United States
    Amazing, USB and Backup disc loading too! Which version of the swap magic is best to get?
     
  9. Recorderdude

    Member Recorderdude Musician, Animator, Buffoon.

    Joined:
    Jun 19, 2010
    Messages:
    1,392
    Country:
    United States
    3.6 for the best compatibility with DVD5 (normal) games, 3.8 for DVD9 (dual layer) games like god of war and cheats. Remember though that you can always make a DVD5 rip of one of your DVD9s to DVD5 by removing bonus movies. I have 3.6.
     
  10. Jamstruth

    Member Jamstruth Secondary Feline Anthropomorph

    Joined:
    Apr 23, 2009
    Messages:
    3,456
    Location:
    North East Scotland
    Country:
    United Kingdom
    Don't SwapDiscs require a manual override "swap tool"? Since the PS3 drive is selfloading you can't do that, surely.
     
  11. trumpet-205

    Member trumpet-205 Embrace the darkness within

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    4,363
    Country:
    United States
    You can only use USB loading when Swap Magic is on PS3. You cannot swap the disc.

    USB loading is slower and has lower compatibility. Also PS2 games on PS3 tends to lag, this will not be an issue to regular games. This will become an issue for fighting and FPS games.

    Overall, it is best to play PS2 games on PS2.
     

Share This Page