Problems loading games with Gateway Omega 2.0

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by yabbitboy, Mar 30, 2014.

  1. yabbitboy
    OP

    yabbitboy Advanced Member

    Newcomer
    63
    12
    Aug 26, 2013
    hi there,

    I have a Gateway card purchase about 9 months ago from nds-card.com and I am having trouble loading the multirom games. I noticed the LED light flashing in various colors from the red Gateway Cart when attempting to load a game ROM.... When I did eventually successfully load a multirom game I noticed the LED light did not flash up from the red Gateway cart.


    my youtube video:


    Passed all Diagnostic tests

    I am using a 16gb Sandisk Ultra Micro SDHC, copied from laptop's SD card slot to microsd.

    On 3ds 4.4 firmware - realnand and enumand.

    Gateway Omega MD5: 84a17fd6a781a3aacdc4f82a3b3c4c87


    In the past when I was on firmware 1.2 and 2.0b1 - After launching and exiting the 3ds exploit via system settings I had to eject and then reinsert the 3ds Gateway cart to get the Rom to load. Maybe this is the reason why it the multirom game menu isnt well for me - My gateway card is dying?
     


  2. khalaan

    khalaan Advanced Member

    Newcomer
    64
    16
    Jan 25, 2014
    United States
    Minnesota
    Do you have an additional SD card you could try? You could reformat yours to see if that makes a difference too...
     
  3. yabbitboy
    OP

    yabbitboy Advanced Member

    Newcomer
    63
    12
    Aug 26, 2013
    I will try that later - I also have a unopened SD card reader that I purchased a while back before I discover that my laptop also had a SD card reader built-in. Currently it takes me from 5 minutes of attempting to successfully launch the multi rom games, but this morning it took me 2 hours to successfully launch the multi rom game [ in this case - Pokemon X ]
     
  4. osaka35

    osaka35 Instrucional Designer

    Member
    1,740
    1,229
    Nov 20, 2009
    United States
    Silent Hill
    I'm having a problem loading any games on the new gateway firmware.

    -Tried several micro-sd cards and sd cards
    -Tried everything with both formatted fat32 as well as extfs
    -tried downloaded roms as well as rips from the games (since I own them), all from my region (US)
    -tried win32 disk imager for a single rom just to see (just shows up as raw game and won't play)
    -reformatted and reapplied hack and tried all again

    To be clear, I'm in gateway mode with the latest emunand 3ds firmware, and the multi-rom option pops up when select is pressed.

    Most of the games show up just as white empty spots, but one or two of the roms appear as they should and are loadable (only older ones regardless of if it was a rip or download)

    When clicked on the white slots, nothing happens. When clicked on the old ones that display properly, they begin to load. They then kick me to "an error has occurred".

    Not a single game works. I'm probably doing something wrong, but I'm not sure what. Any thoughts beyond "i dunno, format and reapply hack"?
     
  5. tyons

    tyons GBAtemp Advanced Fan

    Member
    642
    97
    Jul 11, 2012
    Italy
    send an email to gateway so at least they know this problem can happen.
     
  6. yabbitboy
    OP

    yabbitboy Advanced Member

    Newcomer
    63
    12
    Aug 26, 2013
    Video proof my Gateway is not a clone:


    from the Gateway site describing whether your red cart is a clone or not, mine would be legit:
    http://gateway-3ds.com/images/real_vs_fake_1.jpg



    Another video of mine where I actually successfully loaded a game - after attempting for about 2 minutes loading any games from the multi rom menu [ at least it didnt took me an hour like I previously had ]... Noticed when I successfully loaded a game the LED light does not flash from the red Gateway Card:
     
  7. osaka35

    osaka35 Instrucional Designer

    Member
    1,740
    1,229
    Nov 20, 2009
    United States
    Silent Hill
    Mine is legit as well. I can't get any rom to loads though.
     
  8. tyons

    tyons GBAtemp Advanced Fan

    Member
    642
    97
    Jul 11, 2012
    Italy
    did you guys send an email to them? >_>
     
  9. Nathan Drake

    Nathan Drake Obligations fulfilled, now I depart.

    Member
    6,192
    2,150
    Jan 2, 2011
    Edit: le sigh, behind I seem to be.

    Just email the Gateway team. If the problem is their code, they'll be able to sort it out.
     
  10. Armadillo

    Armadillo GBAtemp Psycho!

    Member
    3,596
    1,562
    Aug 28, 2003
    United Kingdom

    I wonder if it's just a contact issue. As you said on the old loaders, you had to pop the card in/out to get them to show. Tried the trick for contact issues that used to be used on old ds cards? Sliding a piece of paper in front of the card to push it up against the contacts better. Gateway is already slightly thicker, so could get stuck though.

    I know it doesn't help, but I have pretty much same setup as you. Card from nds-card on release and same sandisk 16GB and is working fine. So don't think it's anything to do with launch cards at least.
     
  11. osaka35

    osaka35 Instrucional Designer

    Member
    1,740
    1,229
    Nov 20, 2009
    United States
    Silent Hill
    I posted to the forum they want you to post technical problems to, yes. No response yet. And the new 2.1 hasn't changed anything. Don't suppose brand of SD cards could matter at all?
     
  12. qUaK3R

    qUaK3R Advanced Member

    Newcomer
    84
    50
    Apr 17, 2007
    A friend of mine had trouble copying roms to the micro sd card. He was using a good and fast micro sd card reader, I think from logitech or something like that. As soon as I gave him one of those random readers I got from previous DS flashcards, it took longer to copy the files, but they worked instantly.

    Just to be safe, if you still have problems with a different card, try a different reader.
     
    osaka35 likes this.
  13. osaka35

    osaka35 Instrucional Designer

    Member
    1,740
    1,229
    Nov 20, 2009
    United States
    Silent Hill
    Good call, qUaK3R

    It would appear it wasn't the micro-sd card, it was the micro-sd to usb. I switched to a different adapter and that seems to be working at the moment. I still find it odd it was the same games that would/wouldn't show up, but it's working now with everything.

    So, if you're having the same problem, here's what you do:

    -Switch to a different micro-sd card. Preferably one of a different brand
    -Format the micro-sd card
    -Use a different method to transfer files than you have done previously
    -Try copying over just one game and then test to see if it works. If that one works, copy over the rest of them one at a time.
    -if still having troubles, try ripping your own game and using a different rom

    Thanks everyone for your help and your input. I appreciate it.
     
  14. yabbitboy
    OP

    yabbitboy Advanced Member

    Newcomer
    63
    12
    Aug 26, 2013
    I sent my email to Gateway team to investigate this....
     
  15. yabbitboy
    OP

    yabbitboy Advanced Member

    Newcomer
    63
    12
    Aug 26, 2013
    update:

    I have since bought another Gateway 3ds card from an unofficial reseller close to where I live and this new Gateway card works with no problems for me - I noticed the LED light does not flash up at all from the moment I launch the 3ds exploit to the moment I select a game......... So in short the original Gateway I bought from nds-card was faulty and since I bought it over 6 months ago I guess I cannot send it back to them and get a refund.
     
    osaka35 likes this.
  16. ScarletSpear

    ScarletSpear Newbie

    Newcomer
    4
    0
    Jul 10, 2014
    I had the same problem (I know this thread is old but I wanted to share my fix).

    I haven't read all the recommendations but here is what I did

    1. Format both SD cards
    2. Reinstall (using Bluecard) Gateway
    3. Put Launcher.dat on to 3DS SD card
    4. put games onto SD used in Gateway Red card
    Worked.

    Worth Noting I also changed the SD card reader I was using

    I was close to buying another Gateway but decided to try some simple fixes and I guess I was lucky
     
  17. Zidapi

    Zidapi GBAtemp Psycho!

    Member
    3,033
    1,817
    Dec 1, 2002
    Why are you still using Omega 2.0!?
     
  18. Thunder Hawk

    Thunder Hawk Firefox Master Race

    Member
    571
    362
    Jan 21, 2013
    United States
    Why did you bump this necro? xD
     
    DarkIrata likes this.
  19. enarky

    enarky owls?

    Member
    GBAtemp Patron
    enarky is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    1,049
    248
    Jul 31, 2003
    Afghanistan
    Goddammit! Again I read through TWO FUCKING YEARS OLD posts just to notice that at the bottom. GBATemp should probably implement a closing rule, where a post gets auto-closed if there was no activity within a six month period or so. If there is indeed a need to discuss a particular topic further a mod can open an old topic for discussion again.
     
    Thunder Hawk likes this.
  20. IronClouds

    IronClouds GBAtemp's Pok├ębro

    Member
    1,019
    460
    May 8, 2010
    United States
    Why should mods be inconvenienced just because you can't be more observant? It doesn't take much to notice the thread create date on the topic list and scroll down to to the current posts. I did that without a problem :>