My USB ports died?

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by Heere, Apr 21, 2015.

  1. Heere
    OP

    Heere Member

    Newcomer
    35
    2
    Mar 24, 2010
    United States
    I was playing a Wii game, loading from a USB flash drive via USB Loader GX. At a point in the game when there would usually be a loading screen, the screen went black and the Wii would not accept any input. I held down the power button to restart the Wii.

    Once the Wii restarted, USB Loader GX could not initialize the USB device. Concerned, I tried CFG. It also couldn't mount the USB device. I then put an apps directory and some apps on the flash drive (it still works when connected to a PC), and even HBC couldn't mount the USB device!

    I then tried the same procedure with another USB drive, with either drive plugged into Port 1, and with both drives plugged in.

    This looks like a hardware failure to me. Any ideas?

    Some facts:

    USB loading was working, got the black screen, now it's not working.

    I have d2x cios v10b52 installed in slots (56, 249) and (57, 250). These are still reported by CFG.

    I am using Port 0.

    The drives still work when connected to a PC.

    The LEDs on the drives still light up when plugged into the Wii.

    If the drive is plugged in while either loader is polling for the drive, it will pause for a few seconds but not mount the drive.

    The file systems are FAT32.

    Even HBC on IOS58 can't initialize the drive.
     
  2. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,847
    734
    Mar 2, 2015
    United States
    What hard drive/enclosure are you using, and is it self-powered or bus-powered?
     
  3. Heere
    OP

    Heere Member

    Newcomer
    35
    2
    Mar 24, 2010
    United States
    I've tried three bus-powered flash drives. These are the kind that I would expect to pull 100mA at most.

    I'll try a self-powered drive.
     
  4. GreyWolf

    GreyWolf GBAtemp Psycho!

    Member
    3,847
    734
    Mar 2, 2015
    United States
    I've never had any luck with flash drives. They all freeze on me. :/
     
  5. HarEllis6202

    HarEllis6202 GBATemp OldFag

    Member
    508
    122
    Feb 19, 2015
    United States
    Michigan
    usually someone would ask for a syscheck dump but im guessing it could be the flash drive but i have used flash drive and hdd with no problems. whats the manifacturer?
     
  6. SickPuppy

    SickPuppy New Member

    Member
    1,789
    451
    Jul 29, 2009
    United States
    That's the opposite for me, I've used at least a dozen different flash drives and had one that didn't work, which was an 8GB HP brand.