1. netovsk

    OP netovsk GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Jan 17, 2015
    Messages:
    1,024
    Country:
    Brazil
    I wonder if it will be possible in the future to have the 3ds use the arm9 processor to run an application in background? For instance, a music player in the background while you play a game. And if it is theoretically possible, what would be necessary?

    Thanks in advance and I'm sorry if the question was noobish and didn't deserve a thread on its own.
     
  2. thunderjackl

    thunderjackl Advanced Member
    Newcomer

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    74
    Country:
    United States
    It may be possible in the future but you would have have to Completely install a new Kernal and OS. Idk know if it would be necessary but it would be cool to run Android 7.1 on my 3ds lol

    Sent from my SM-G550T1 using Tapatalk
     
  3. smileyhead

    smileyhead I like cute stuff.
    Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    4,407
    Country:
    Hungary
    I don't know about another app running in the background, but I don't think a music player for NTR would be that difficult to do.
     
  4. leon315

    leon315 POWERLIFTER
    Member

    Joined:
    Nov 27, 2013
    Messages:
    3,487
    Country:
    Italy
    Yes, it's possible, when Nintendo makes 3 gen 3ds with more faster cpu and 8gb ram
     
  5. smileyhead

    smileyhead I like cute stuff.
    Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    4,407
    Country:
    Hungary
    you don't need that much RAM to multitask. my grandma's PC with 750M RAM multitasks fine on WinXP.
     
  6. Giodude

    Giodude GBAtemp's official rock
    Member

    Joined:
    May 17, 2015
    Messages:
    5,089
    Country:
    United States
    Yes, but each program isn't eating up 90 percent of the RAM like a 3ds
     
    smileyhead likes this.
  7. slaphappygamer

    slaphappygamer GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    Nov 30, 2008
    Messages:
    3,082
    Country:
    United States
    I'd like to go from ds mode to system settings to change the brightness. The dsi had it right with select&volUP/DOWN.
     
  8. metroid maniac

    metroid maniac An idiot with an opinion
    Member

    Joined:
    May 16, 2009
    Messages:
    1,800
    Country:
    Isn't this basically what NTR is?
     
  9. smileyhead

    smileyhead I like cute stuff.
    Member

    Joined:
    Aug 31, 2015
    Messages:
    4,407
    Country:
    Hungary
    you can change the brightness in DS mode. just press HOME, and on the "do you want to return to the HOME menu?" dialogue, hold Start, and press the D-Up and D-Down buttons to control the brightness.
     
  10. Lilith Valentine

    Lilith Valentine GBATemp's Official Succubus™ S U C C
    Member

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Messages:
    23,098
    Country:
    Antarctica
    The 3DS already does some basic multitasking, just really poorly. Even if we could add more multitasking, it won't stop it from being complete shit.
     
    gnmmarechal likes this.
  11. Izual Urashima

    Izual Urashima GBAtemp Regular
    Member

    Joined:
    Sep 23, 2009
    Messages:
    169
    Country:
    Belgium
    This raises another, more interesting question - Is swap memory possible on the 3DS, assuming you're on CFW ? This alone could break wide every N3DS exclusivity (due to the added RAM allowing them to run), while making every 3DS game running better due to more RAM, even though losing the same amount of memory on your SD card could be a problem to some. It could also help emulators.
     
  12. gnmmarechal

    gnmmarechal GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    5,804
    Country:
    Portugal
    *kernel . I see "kernal" way too often around here. It's not kernal. It's kernel.
     
    BL4Z3D247 and Lilith Valentine like this.
  13. Dracari

    Dracari GBAtemp Advanced Maniac
    Member

    Joined:
    Apr 5, 2009
    Messages:
    1,915
    Country:
    United States
    "Break exclusivity" i dont think there were any N3DS titles that soly was exclusive due to ram, i belive they all used the fact of the faster CPU and added L2 Cache.
     
  14. Tenshi_Okami

    Tenshi_Okami GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Nov 3, 2015
    Messages:
    1,484
    Country:
    Puerto Rico
    The most a 3DS would run is something like Android Gingerbread (2.3.6) or ICS (4.0) and it would lag a lot
     
  15. metroid maniac

    metroid maniac An idiot with an opinion
    Member

    Joined:
    May 16, 2009
    Messages:
    1,800
    Country:
    You may technically be able to run them without the faster CPU. They'd just run like garbage.
     
  16. Dracari

    Dracari GBAtemp Advanced Maniac
    Member

    Joined:
    Apr 5, 2009
    Messages:
    1,915
    Country:
    United States
    "Faster CPU and L2 Cache" games that used the L2 Cache wouldnt boot at all or likely would Crash.
     
  17. metroid maniac

    metroid maniac An idiot with an opinion
    Member

    Joined:
    May 16, 2009
    Messages:
    1,800
    Country:
    CPU caches aren't usually manually managed by software, they largely work transparently.
     
  18. McWhiters9511

    McWhiters9511 GBAtemp Maniac
    Member

    Joined:
    Mar 28, 2016
    Messages:
    1,376
    Country:
    United States
    just listen to ur music on another device
     
    slaphappygamer likes this.
  19. slaphappygamer

    slaphappygamer GBAtemp Psycho!
    Member

    Joined:
    Nov 30, 2008
    Messages:
    3,082
    Country:
    United States
    Whoa, I never knew. Thanks!
     
    smileyhead likes this.
  20. gnmmarechal

    gnmmarechal GBAtemp Guru
    Member

    Joined:
    Jul 13, 2014
    Messages:
    5,804
    Country:
    Portugal


    That's the first Android phone running 4.1.
     
Draft saved Draft deleted
Loading...

Hide similar threads Similar threads with keywords - Multitasking, possible, future