Metroid Prime Trilogy without doing the "Alt. Dol" thing...

Discussion in 'Wii - Console and Game Discussions' started by SolidSonicTH, Jan 15, 2013.

  1. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Hey all.

    Long story short, my old HDD crashed (more like I f'ed it up) and I lost all the Wii games I had stored on there.

    I have a new HDD now and the first thing I put back onto it was MPT. I decided to research the game again as it always bugged me how I had to launch the game with the "alt. dol" option.

    Turns out there was a way discovered to launch it without relying on that involving something called d2x. I went ahead and did that but it didn't solve the problem. If anything I kind of suspect it made it worse.

    Whenever I attempt to load the game straight out by using the cIOS 249 (the one supposedly that will allow the game to load after you run d2x against it) and ticking the Block IOS Reload option (I usually use CFG USB Loader but I downloaded USB Loader GX just now as people claim great success with it), the game will just get stuck on the "Loading Metroid Prime Trilogy....." screen and never reach the main menu. If I load it through CFG USB Loader my controllers somehow unbind themselves from the console and I can't interact with it at all (USB Loader GX at least has the controller appear to be bound while the game is loading). In any event I have to hard shut down the Wii.

    I can still load the individual games by using the old alt. dol method but I was hoping to put that behind me. What am I doing wrong here? I'll provide any info I can.
     


  2. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,455
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    Maybe you didn't install the correct d2x version and data.
    You need to install d2x v8 Base 56 in slot 249

    There is also a v10, but you don't need it.
    If you really want v10, there are two different version (normal and alternative, it could be confusing, so just use v8 for the moment to try an fix your problem first)
     
  3. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Pretty sure that's what I did...

    I can try again, I suppose but I installed d2x-v8-final with those settings to my recollection.
     
  4. bowser

    Member bowser Mwa ha ha ha!

    Joined:
    Sep 1, 2008
    Messages:
    2,178
    Location:
    GBAtemp ↑↑↓↓← → ← →BA
    Country:
    India
    Wasn't this game a dual layer disc? Maybe you have a bad rip.
     
  5. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Nah, there was a time I was able to at least boot to the title screen (since that's how you had to do it back in the day; boot to the title screen to set up your profile then launch the games themselves using the alt. dol method).
     
  6. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Nah, reinstalling it didn't resolve the problem. I guess my Wii is screwed up in some other way that's preventing this from otherwise working.
     
  7. Maxternal

    Member Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    Maybe you SHOULDN'T put the IOS reload block option on, (I've never paid attention to that option myself ... on WiiFlow OR on GX) and it might just do it automatically.

    OTHERWISE, I'd say posting a syscheck log might give more insight.
     
  8. Vanth88

    Member Vanth88 Private

    Joined:
    Oct 1, 2007
    Messages:
    707
    Location:
    Florida
    Country:
    United States
    Leave the options for the game as-is do NOT mess with them(select default option in usb loader gx). Install d2x v10 http://code.google.com/p/d2x-cios/downloads/detail?name=d2x-v10-beta53-alt.zip&can=2&q= select beta 10, base 56 and iso 249. Make sure you use USB Loader GX and then just run the game... thats about it. Of course it goes without saying make 100% sure in USB Loader GX's options you have the default IOS set to 249.

    *EDIT* Select default options under the games settings page. You can select whatever options you want really but don't touch the reload options or w/e as its all automatic now anyways.
     
  9. Bladexdsl

    Member Bladexdsl ZOMG my posts...it's over 9000!!!

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    14,358
    Location:
    Queensland
    Country:
    Australia
    try wiiflow 3.0 i can run this flawlessly with it.
     
  10. tbgtbg

    Member tbgtbg Shaking the ring ropes up in the sky

    Joined:
    Nov 27, 2006
    Messages:
    1,951
    Country:
    United States
    This tutorial is what I used, then in the CFG options for Metroid Trilogy I told it to use one of these slots (247,248) instead of the default (222 or 249 depending on which CFG builds being used).
     
  11. AngryGeek416

    Member AngryGeek416 GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Messages:
    668
    Country:
    Argentina
    do you have emunand saving turned on for MT? it doesnt work for MT it will just freeze you have to have it set to off for MT
     
  12. Maxternal

    Member Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    I still think a syscheck log would help us help you.
     
  13. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Sorry, I haven't been checking on this thread.

    How do I get you that? I never had to pull one.
     
  14. Maxternal

    Member Maxternal Peanut Gallery Spokesman

    Joined:
    Nov 15, 2011
    Messages:
    5,210
    Location:
    Deep in GBAtemp addiction
    Country:
    Costa Rica
    You run a syscheck app from the HBC and it will put the file called syscheck.csv (or something similar) on your SD card. You can open it up with notepad and past the contents here.
     
  15. SolidSonicTH
    OP

    Newcomer SolidSonicTH Member

    Joined:
    Jan 15, 2013
    Messages:
    15
    Country:
    United States
    Hey all, I just want to let everyone know I'm going to just drop this. It's not worth fixing, IMO. I'll just continue running MPT the way I always have.

    Thanks for your input all the same.
     
  16. blaisedinsd

    Member blaisedinsd GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Dec 6, 2012
    Messages:
    947
    Country:
    United States
    I tried this and no luck. I wasn't sure if I did it right....your link came with a file that pointed to an installer. I use the installer to install the file you linked to and it gave some options but I wasn't 100% sure which options to pick (tried to match to beta 10 base 56 but the options did not line up with these choices).

    It seems Prime 1 and 2 work but 3 freezes at the black screen. I am using USB loader GX and tried it off NTFS hard drive and FAT32. I set options to default but chose to use IOS249.

    I have not been able to figure out how to get the ALT.DOL method I have seen referenced to work either.

    EDIT: turns out I have a bad rip.
     
  17. r3dxk1ng

    Newcomer r3dxk1ng Member

    Joined:
    Aug 25, 2016
    Messages:
    29
    Country:
    United States
    Sorry to bump such an old thread but figured I would do that rather than start a new thread. I am having similar issue to the OP when trying to load Metroid Prime trilogy except I can make it to main menu but the game will just get stuck on the "LoadingMetroid Prime Trilogy" screen after picking a game to load and then I have to restart the console. The only way for me to load these gamez is using the alt.dol method which I don't want to do because I can't choose difficulty. Can anyone who can load this game without alt.dol method on usb loader gx help? I am using latest version of USB Gx loader and this is the base I am using:
    IOS249(Rev 65535) + AHB
    (d2x v10beta53-alt base56)

    I was under the impression that this is the latest d2x to use so I don't understand what I am doing wrong as this is the only game I have a problem loading and my rip 100% clean and unscrubbed.
     
    Last edited by r3dxk1ng, Aug 27, 2016
  18. GreyWolf

    Member GreyWolf GBAtemp Addict

    Joined:
    Mar 2, 2015
    Messages:
    2,315
    Country:
    United States
    Turn on "Block IOS Reload" in USB Loader GX.
     
  19. r3dxk1ng

    Newcomer r3dxk1ng Member

    Joined:
    Aug 25, 2016
    Messages:
    29
    Country:
    United States
    I turned on "Block IOS Reload" and still experience the same issue. It does not seem to help at all for some reason.
     
    Last edited by r3dxk1ng, Aug 29, 2016
  20. The Real Jdbye

    Member The Real Jdbye D:

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    8,582
    Location:
    Doing your mom
    Country:
    Norway
    I'm not sure if it will help your issue but d2x v10 beta52 has better compatibility with certain games so maybe it will help.
     

Share This Page