M92T36 or BQ24193

Discussion in 'Switch - Console, Accessories & Hardware' started by nerirififi, Jan 4, 2019.

  1. nerirififi
    OP

    nerirififi Advanced Member

    Newcomer
    3
    Nov 18, 2015
    France
    Hello,

    I have a problem with a switch console.
    She don't want to charge.

    I read a lot of thread on the internet, and i see this 2 chip can cause the problem.M92T36 and BQ24193.

    How can i know what chip is defect ?
    I will receive a second battery for test the remplacement, can she help for determinate the problem ?

    Thank in advance for your help.
     
  2. Canna

    Canna Bad Ass Poisonous Mushroom

    Member
    7
    GBAtemp Patron
    Canna is a Patron of GBAtemp and is helping us stay independent!

    Our Patreon
    Jul 14, 2018
    United Kingdom
    its difficult to tell without taking a multi-meter, or reading from the pins on the chip..

    The BQ2 Controls the charging of the battery, and provides the system with battery info level lifespan etc,,

    Normally its the M92T36 speak to the all knowing,My Good buddy @mattytrog he can help you
    please be patient but im sure he will figure it out ok
     
    Greyfux27 and mattytrog like this.
  3. WadsRUs

    WadsRUs GBAtemp Regular

    Member
    5
    Jun 12, 2009
    United Kingdom
    Very likely it's the BQ24193 - that's the first one I'd replace.
     
    mattytrog likes this.
  4. mattytrog

    mattytrog You don`t want to listen to anything I say.

    Member
    13
    Apr 27, 2018
    United Kingdom
    Hello @Canna!

    To the op... Does the console go into RCM?

    If not, check pin 5 vcc on m92t36. Plug in to charger. Between 3 - 6v, power detector working, chip likely to be ok. Or that part of it is. Suspect bq24193.

    If vcc in voltage is out of these voltages, with Nintendo charger plugged in, suspect m92t36.

    If you can enter RCM, try sending Hekate. With usb unplugged... Make a note of battery level. Power off. Reboot... Back to hekate. Check again. If battery level not fairly consistent... Or you are getting 103% battery or something...

    Or

    Switch won't boot past switch logo...

    Suspect bq24193.

    Let me know if you need any more help
     
    Frankbel, FXDX, Adr990 and 4 others like this.
  5. Pippin666
    This message by Pippin666 has been removed from public view by Joe88, Jan 22, 2019, Reason: Off topic.
    Jan 5, 2019
  6. mattytrog
    This message by mattytrog has been removed from public view by Joe88, Jan 22, 2019, Reason: Reply to trashed post.
    Jan 5, 2019
  7. hippy dave

    hippy dave BBMB

    Member
    15
    Apr 30, 2012
    United Kingdom
    Charging a Switch is very much like making love to a beautiful woman - Swiss Toni
     
    Josshy0125 likes this.
  8. eBejita

    eBejita Member

    Newcomer
    3
    Jun 21, 2018
    Indonesia
    Hello Matt,

    Can you give more pictures to explain about "check pin 5 vcc on m92t36. Plug in to charger. Between 3 - 6v"
    and how can i know m92t36 is problem or not and bq24193 is problem or not ? because i have 3 NS Problems
    NS can't boot even i already change m92t36 and check all capacitor around m92t36 and bq24193, there is not broken capacitor.
    i check usb port is ok and i'm not change bq24193.

    So i need to know how can i make sure m92t36 and bq24193 is problem or not.

    Note : When i use hekate NS Can run well but still can't boot to stock

    Thx Matt
     
    Last edited by eBejita, Jan 16, 2019
  9. mattytrog

    mattytrog You don`t want to listen to anything I say.

    Member
    13
    Apr 27, 2018
    United Kingdom
    If you cannot boot to stock, that is a fuse mismatch. Only solvable by upgrading to the correct firmware you have fuses burned for.

    For example... 8 fuses - 6.2.0
     
  10. eBejita

    eBejita Member

    Newcomer
    3
    Jun 21, 2018
    Indonesia
    I think the problem from hardware because come suddenly, if fuses how can i now ?
     
  11. mattytrog

    mattytrog You don`t want to listen to anything I say.

    Member
    13
    Apr 27, 2018
    United Kingdom
    Boot hekate and look how many fuses you have burned then tell me what firmware you are on :)
     
  12. eBejita

    eBejita Member

    Newcomer
    3
    Jun 21, 2018
    Indonesia
    Burnt Fuses : 8
     
  13. mattytrog

    mattytrog You don`t want to listen to anything I say.

    Member
    13
    Apr 27, 2018
    United Kingdom
    Yes you should be on 6.2.0
     
  14. ollicnat

    ollicnat Member

    Newcomer
    2
    Mar 11, 2015
    Costa Rica
    like this:
    [​IMG]
     
    Last edited by ollicnat, Jan 20, 2019
  15. nerirififi
    OP

    nerirififi Advanced Member

    Newcomer
    3
    Nov 18, 2015
    France
    The problem is solved , i replace the P13 USB.

    So for what i understand about solving this sort of problem.

    If you have 3 or 6v on pin 5, it s not the m92t36
    If the battery level is not fairly consistent replace bq24193 or power off after switch logo

    If you have a second battery charged, you try to boot and it s doesn't work it s P13 USB

    Picture of the repair ;)

    https://imgur.com/a/FIfHdmG
     
    Last edited by nerirififi, Jan 21, 2019
  16. eBejita

    eBejita Member

    Newcomer
    3
    Jun 21, 2018
    Indonesia
    Cool.....Thx a lots
     
  17. ollicnat

    ollicnat Member

    Newcomer
    2
    Mar 11, 2015
    Costa Rica
    Thanks for you help. How do you think about my case, what will chip i need to change,? in pin 5 i dont recieved 3-6v And my console does not turn on or charge at all even with another good a charged battery.
     
    Last edited by ollicnat, Jan 22, 2019
  18. nerirififi
    OP

    nerirififi Advanced Member

    Newcomer
    3
    Nov 18, 2015
    France
    If you power on with a new battery, console work ?
     
  19. Moquedami

    Moquedami GBAtemp Fan

    Member
    5
    Nov 16, 2006
    Argentina
    I had a similar repair made to my Switch that wouldnt charge. My switch now works fine and charges normally. The only side effect i found is that the processor wont turn off completely, even after the OS is shutdown, it still heats and consume battery, so i have to keep it suspended.
    I think that something is failing in the power off sequence because this happens even with OFW with no auto RCM whatsoever..
    Whenever i try to shutdown completely, by pressing power button a few seconds or via the option of power off in the menu, the OS does turn off but the processor starts to heat and consume battery fast.
    Did you observe anything like this happening with yours?
     
    Last edited by Moquedami, Jan 22, 2019
  20. ollicnat

    ollicnat Member

    Newcomer
    2
    Mar 11, 2015
    Costa Rica
    Nop!
     
  21. ollicnat

    ollicnat Member

    Newcomer
    2
    Mar 11, 2015
    Costa Rica
    hi! did you change m92t36 ic chip?
    Have you already checked volts in pin 5 in m92t36 ic chip?
     
  22. nerirififi
    OP

    nerirififi Advanced Member

    Newcomer
    3
    Nov 18, 2015
    France
    if you have 3 or 6v in M92T36 and you are sure new battery was charged, it s P13USB like me.
    The problem arrive with a defect original charger ( in my case ), the USB C connector was twisted or Third party charger

    If you want i replace the chip :)
     
Quick Reply
Draft saved Draft deleted
Loading...