Load/save "problem" on Ez Flash IV

Discussion in 'EZ-Flash' started by Seymour1, Nov 7, 2010.

Nov 7, 2010
  1. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    bought linker yesterday.

    So,with the ez flash client i put games on my card etc. I normaly save when i play games.The problem is when i try to load.I cant cause there is not any load file.I have "Saver" file in the root of mem. card and there are sav. files also of that games i played.but when i start the game i cant load although there are sav. files and i did everything that needs.

    Help !
     
  2. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    You probably didn't patch the game with the ez flash client program to make the save format compatible. This is usually done with games of EEPROM save types.
     
  3. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    U mean "add save patch" ? I "patch" every game and it would always create sav. file ,like mother 3.sav and it would be big a few kb.I play game,save.I can load game if I don't turn off the power,when i turn it the saved game isn't there(actually i think it is because there are files in "saver"folder ) .
    So I transfer games without "add save patch " option in the ez client.And then it worked.I would play some game,save turn off gba and the turn it on and the saved game would be here .But After a few hours I played it again ,and i couldnt load game (like it was never saved ).And i got many files in "saver" folder so i really dont know what i should do.I tried everything but no luck so far [​IMG]

    I am using the linker on gba micro if that matters .
     
  4. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
  5. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    Yeah i used that client to transfer my games.But is there some other way to patch game because i read that this client automaticly patches the game because when i start client i dont see option to patch game.or maybe i am blind ??
     
  6. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    You can use any of the other patchers found on filetrip for gba game if the ez-client doesn't work.
     
  7. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    I tried everything you mention but nothing helps . [​IMG]((
     
  8. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    Mother 3 requires SRAM patching on top of the english language patch. This makes it to big for the loader to mount in NOR for whatever reason. You can use GBA Exploader to load it to NOR on the EZ-Flash IV, the problem with using that is that it makes a mess of the menu screen for the built in loader.
     
  9. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    I have no problem with playing and running games that works perfectly .Only with saving/loading [​IMG](
     
  10. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    Your save files are loaded automatically when you load the game.

    If your save is not working, ie you start over etc, YOU DIDN'T SRAM PATCH YOUR GAME.
     
  11. Oveneise

    Member Oveneise GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    517
    Location:
    Minnesota
    Country:
    United States
    I am also about to get an EZ Flash IV, and was wondering if you ment "SRAM patching" via the EZ Client, or a user created patch? I also have the Mother 3 english patched version and was wondering what you meant. I will be using a NDS w/ slot 2. What is the GBAExploader anyways?


    To OP: Where did you buy the linker, maybe you got a knockoff perhaps?
     
  12. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    GBA Exploader is a homebrew NDS loader app that is designed to load and launch a GBA rom on the 3in1 hardware. This isn't emulation.

    SRAM patching is converting the GBA rom's save type to use a save type that is more supported, in this case SRAM, thus the term SRAM patching.

    Mother 3 uses Flash 512 v131 for a save type. It is not a common save type that is not supported by many flashcarts. Depending on where a person got thier copy of Mother 3 from, it might have been pre patched for a specific flashcart other than a EZ-Flash IV, this is what is called a dirty rom and causes problems for a flashcart that the pre-patched copy wasn't ment for. In most cases you can re-SRAM patch the game and it will work, other times this will not be the case and you will have to go find some other place to get a copy.


    The EZ-Flash IV has a client program that can patch a game for you. There are only a few games that require a save file already created via VBA (VisualBoy Advance). Mother 3 is not one of those games, you will however have to delete any save files that were made prior to patching if you tried running and find that the game will not load the save.


    This is the EZ-Flash IV client program: http://filetrip.net/f4753-EZ4-Client-2009-04-03.html
     
  13. Oveneise

    Member Oveneise GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    517
    Location:
    Minnesota
    Country:
    United States
    I have the client, and the SRAM patch creates a .sav in the savers folder? So lets say I patch and send Golden Sun. The .gba will appear on my minisd, and in the savers a golden sun.sav will be created? Also, I legitimately ripped several of my gba roms and .sav files. Will I need to use the EZ client, or can I just drag and drop the rom, and then the .sav files in the saver folder?
     
  14. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    no. You have to run the game for the flashcart makes a save. ONLY a few games require a save to be made BEFORE you run the game. Mother 3 isn't one of them.

    I don't do what if questions, people make up crap about what is said and do it differently and blame it on the "poor" instructions. you either have it or you don't.
     
  15. Oveneise

    Member Oveneise GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    517
    Location:
    Minnesota
    Country:
    United States
    Oh wow, I feel like an idiot now [​IMG]
    Just remembered SRAM patching is done with GBAta, as I had to patch Alien Homonid to get it to start up. Sorry if I was being annoying, I now have the knowledge. And I'm not an asshat, as I admit my own mistakes, just to let you know.
     
  16. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    No, some people know how to do it, they just don't know what it is called. So they either make up some word or something else.
     
  17. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    I managed to get mother 3 working.I sram patch it and it's working great.Thanks a lot.But that's only game I managed to get working properly so far. I tried to sram patch other games but it is not possible.
     
  18. Seymour1
    OP

    Newcomer Seymour1 Newbie

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    7
    Country:
    Croatia
    sorry for double post

    I solved the problem.Apparentley the problem was in using the micro to mini adapter .Yesterday i bought mini sd card and everything works great.

    Thanks for all your help.
     
  19. Newcomer1029

    Newcomer Newcomer1029 Newbie

    Joined:
    Dec 26, 2013
    Messages:
    9
    Country:
    Germany
    I do not know if you will even read this question but anyway....I am using Linux (Ubuntu) on my Computer and I tried to get the newest EZ Flash IV Client working properly with Wine but it does not! Whenever I try to patch my favourite ROMs into the folder of the SD card, where all my games are, everything seems fine but the weird thing is that in the "SAVER" folder, that I have made, there are no Save files and I do not know why! Is it the fact that I am using Linux on my Computer? In addition, the patched ROMs do not show the GBA Logo at the beginning of each game. Just like in the Supercard Mini SD! I do not know what causes that. Please help and did anyone try to get the EZ Flash IV Client work with Linux?
     

Share This Page