i think haxchi bricked my console

Discussion in 'Wii U - Hacking & Backup Loaders' started by weatMod, Mar 3, 2017.

  1. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    i just installed haxchi and now my console will not work at all

    it looked like it installed right it went through the setup and said clearing cache and rebooted to the home screen , then i went to the icon and launched it and my console will not output to the TV and the game pad is just a white screen that has a wii u logo and it say wii u home menu under it
    i thought this shit was supposed to be safe
     


  2. GerbilSoft

    GerbilSoft GBAtemp Addict

    Member
    2,062
    2,271
    Mar 8, 2012
    United States
    Have you tried turning it off and on again?
     
  3. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    ok it worked after the 3rd reboot but i am still having a problem, how is this shit supposed to work? i edited the config file to have it boot fw.img as default and to hold a to boot HBL, i reversed HBL and fw.image
    so when i hold a it boots HBL but when i just launch it and do nothing it just hangs all i get is a wii u logo and under it it just says wii u menu and does nothing
    i thought it was supposed to boot back tot he wii u menu with sig ptched enabled , but it does nothing just hangs on that screen
    haxchi v2.5u2
     
    Last edited by weatMod, Mar 3, 2017
  4. cjizzle

    cjizzle Member

    Newcomer
    46
    41
    Dec 10, 2011
    United States
    Im not an expert on this, but why are you having it boot fw.img? Are you trying to initialize the patches? If so set boot to sysmenu. Do you even have a fw.img on your sd card?

    And you have to reinstall haxchii for config changes to take effect, it doesn't just change automatically.
     
    KiiWii and weatMod like this.
  5. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    no i don not have the fw.img where do i get it ,
    i just figured out that is most likely the problem
    where do i put the fw.img on the root?
    i though it was in the zip on the github

    yea i edited the config file before i installed it
    someone suggested it is more convient to just have it reboot the home menu with sig patched and to have it set to hold A to boot to HBL

    i just panicked for a second and though i might have used the CBHC zip by mistake thank god i didn't do that
     
    Last edited by weatMod, Mar 3, 2017
  6. KiiWii

    KiiWii GBAtemp Psycho!

    Member
    3,780
    1,323
    Nov 17, 2008
    United Kingdom
    No need for FW image.

    I set mine to default HBL, or hold PLUS for haxchiFW.
     
    cjizzle likes this.
  7. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    my config has 3 lines

    a=fw.img
    b=sysmenu
    default=wiiu/apps/homebrew_launcher/homebrew_launcher.elf

    i edited it to

    a=wiiu/apps/homebrew_launcher/homebrew_launcher.elf

    b=sysmenu

    default=fw.img

    so how do i make it boot to the menu with the iosu explit and sig patches? i guess i will need the fw.img now right?
    or else can i put the haxchi fw and rename it to fw.img?
     
  8. cjizzle

    cjizzle Member

    Newcomer
    46
    41
    Dec 10, 2011
    United States
    As above user stated, you don't need any fw.img. Set default=sysmenu in the config file and reinstall haxchii. When launching it will do it's thing and return you to the system menu with the sigpatches applied.
     
    nexusmtz likes this.
  9. Sonic Angel Knight

    Sonic Angel Knight GBAtemp Guru

    Member
    9,820
    4,914
    May 27, 2016
    United States
    New York
    Or you can download mocha cfw from the app store, then have default= sd:/wiiu/apps/mocha/mocha.elf to load moach each time by default, which is what i do. :P

    You don't need firmware files, and haxchi does not brick your system.
     
  10. Salfay

    Salfay GBAtemp Regular

    Member
    204
    117
    Jul 18, 2016
    France
    It is not Haxchi that brickw, it is YOU. Haxchi is safe, a lot of people has installed it without problem.
    I think you should disable fw.img boot and automatically chose sysnand.

    Here is a tuto that i've folowed: https://github.com/FlimFlam69/WiiUTutorial/wiki/0:-Starter-Pack
     
  11. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    so i will have to delete the game from the system and redownload it from the eshop and then edit the config and and run the haxchi installer from the HBL right?
    and i would have to edit it to say default=sysmenu and either a A or B = HBL
    and then what i don not even need the fw.img line in there at all?

    also what is the safe way to uninstall it, and is there an update risk to go inline now, i heard they may push a software update today
     
  12. Salfay

    Salfay GBAtemp Regular

    Member
    204
    117
    Jul 18, 2016
    France
    Uninstall haxhi first. Then, check if your vc game is back to normal.
    If it is OK, retry to install thank to the tuto i've linked before.
     
  13. cjizzle

    cjizzle Member

    Newcomer
    46
    41
    Dec 10, 2011
    United States
    No you dont need to uninstall it (meaning the full game). Run the haxchii installer again from the HBL. And yes, kill the fw.img line.

    No update as of now, but if you have update protection in place that's a non-issue...you can go online all you want and still play everything available.
     
    Last edited by cjizzle, Mar 3, 2017
  14. John_Kirky

    John_Kirky Advanced Member

    Newcomer
    55
    33
    Jan 12, 2017
    Gambia, The
    Be sure to detach the USB storage (if you have any) from the WII-u BEFORE redownloading the game and/or installing haxchi

    regards,

    Kirky
     
  15. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    how do you uninstall it ,run the haxchi installer from HBL and there is an option to uninstall in there?

    what if i just put a FW img on my SD card then it would boot it by default and i would not have to reinstall anything
     
  16. THEacekardFREAK1

    THEacekardFREAK1 Advanced Member

    Newcomer
    72
    2
    Mar 24, 2010
    United States
    Cali of all fornias
    Just do this:

    Edit Haxchi config to where the default loading is sysmenu (basically a patched sysmenu so you can install/play games and DLC etc.). No need for the fw.img at all.

    Then:

    Run Homebrew Launcher > Open Haxchi Installer > Install Haxchi (it will overwrite your previous installation don't worry) > Run Haxchi from home screen (test if it works. Should just put you back to the home menu) > Done

    Then just run Haxchi everytime you boot your console.
     
  17. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    ok but are you sure it is safe to overwrite haxchi i thoug i read somewhere it was a bad idea to do that
    i gues si can just live with holding B to boot the menu or just install fw.img if i knew where to put it or where to get it
    wouldn't the fw.img do the exact same thing as the b=sysmenu option anyways?
     
  18. cjizzle

    cjizzle Member

    Newcomer
    46
    41
    Dec 10, 2011
    United States
    Pretty much the same thing with more detail lol. Look, this isnt as complicated or risky as you are thinking... CBHC is prob what you have been reading about. Haxchii itself with no cold boot is virtually brickproof. Just rerun the haxchii installer with the correct config in place and you will be all set. No fw.img, no second guessing brick risk..this is as safe as it gets and a 2 minute fix for a problem you have been worried about for way too long lol
     
    Last edited by cjizzle, Mar 3, 2017
    weatMod and KiiWii like this.
  19. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    ok thanks i just been having bad luck all day long, and i followed a stupid out of date tutorial
    and i bought a HDD that wii u would not format but i bought a 2nd smaller one that worked
     
  20. weatMod
    OP

    weatMod GBAtemp Advanced Maniac

    Member
    1,915
    600
    Aug 24, 2013
    United States
    ok i just booted haxchi holding B to go to sysmenu it takes about 4 or 5 minutes for it to load the icon on my home menu , is this normal is it supposed to be this slow?ok NM works faster after reboot , i was also having glitch powering down the console from the game pad also fix now so is there any way i could tell if the haxchi FW is running and sigs are patched besides trying to launch a game installed to USB
     
    Last edited by weatMod, Mar 3, 2017