How to play GC backups?

Discussion in 'Wii - Hacking' started by sKeEt, Mar 17, 2010.

Mar 17, 2010

How to play GC backups? by sKeEt at 3:49 AM (3,384 Views / 0 Likes) 28 replies

  1. sKeEt
    OP

    Member sKeEt GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    263
    Country:
    United States
    I've searched google and this website but get various older tutorials on google and not anything in particular from this site.

    If some one could point me in the right direction. If it's possible to load them from usb it would be preferred.
     


  2. ddetkowski

    Member ddetkowski GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Messages:
    1,141
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    No USB is possible.
    Only from disc, using cMIOS and a GC backup loader.
    Google both, you'll find em.
    And you WILL need a GC controller to play the games, optional, a GC mem card for saves.......
     
  3. sKeEt
    OP

    Member sKeEt GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    263
    Country:
    United States
    Mucho thanx

    What's that thing to put 2 GC games on a single DVD-R?
     
  4. Taleweaver

    Member Taleweaver Storywriter

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    5,121
    Location:
    Belgium
    Country:
    Belgium
    That'll be GameCube MultiGame ISO Creator (afaik, v3.5.4F+ is the latest one).
     
  5. nitrostemp

    Member nitrostemp GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,265
    Country:
    Australia
    dont forget that you can load games over sdgecko
     
  6. person66

    Member person66 If it isn't edited, it isn't a true person66 post

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Messages:
    1,110
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    Shouldn't this be in the backup loaders section?

    Anyway, according to filetrip 3.5.4F+ is the latest version of the Multi iso creator (Link) and I've managed to get five games onto one DVD (with the shrink option)

    Also, how do you load games over sdgecko, isn't that what SD-Boot is supposed to do once it's relesed? (sorry if I sound like a n00b, but I don't have one, so I'm not sure what they can do)
     
  7. sKeEt
    OP

    Member sKeEt GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    263
    Country:
    United States
    You got 5 games on a 4 gig DVD-R? Did you have to rip anything or does it affect playback or something? They run just fine?
     
  8. person66

    Member person66 If it isn't edited, it isn't a true person66 post

    Joined:
    Jun 16, 2009
    Messages:
    1,110
    Location:
    Canada
    Country:
    Canada
    they run fine for me. The games were Mariokart DD, super smash bros melee, Mario party 5 and 7, and super Mario sunshine. I had to shrink all of them and then they just fit (4.69 out of 4.7GB)
     
  9. nitrostemp

    Member nitrostemp GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 15, 2009
    Messages:
    1,265
    Country:
    Australia
    there are early beta versions that you can find of sd boot and sd boot v1 will be out soon
     
  10. wiimanizer

    Member wiimanizer GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    309
    Location:
    Ima Poopin
    Country:
    United States
    can multigame iso creator also be used for wii games? if not, what is there to use to burn multiple shrunken iso images of wii games onto a dvd-r?
     
  11. ddetkowski

    Member ddetkowski GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Messages:
    1,141
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Don't even go there............
    You can't do that with Wii games on a disc, period.....But good question, though...
     
  12. sKeEt
    OP

    Member sKeEt GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    263
    Country:
    United States
    So I looked up info on the multigame iso creator and there are a lot of people claiming that the program creates the ISO's as PAL and that they don't work on NTSC. I have NTSC Wii. Also says something about burning to DVD5 and DVD9 which I don't know what that is.

    And how would you load each game from a single disc?

    Sorry for the questions but I only have 2 DVD-R's left and I don't want to waste them.
     
  13. ddetkowski

    Member ddetkowski GBAtemp Maniac

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Messages:
    1,141
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    1- Wrong! If a game is PAL, its PAL, if its NTSC, its NTSC, its not MAGICALLY gonna change it all to PAL! and even so, you CAN play PAL OR NTSC Gamecube games from the menu screen.
    2 - You load each game from a menu screen, which SHOWS you all the games on the disc, by toggling with the buttons!
    3 - DVD5 is a single layer disc, 4.7 GB. DVD9 is a dual-layer disc, which holds 8.3 GB.
    4 - make sure your using DVD-R's +R's wont play.
    5 - get a pack of 50 for $8.00 at micro-center!!
    6 - My Wii is NTSC also, it'll play PAL or NTSC, no problem.........
     
  14. sKeEt
    OP

    Member sKeEt GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 14, 2009
    Messages:
    263
    Country:
    United States
    Thank you good sir
     
  15. It'sLuigi64

    Newcomer It'sLuigi64 Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    26
    Country:
    Canada
    hi um i have a question:P lol i been hearing alot about the sd gecko and im wondering how do you sd boot from it? i have a soft mod wii with bootmii(boot2) ciso 19 (base 38) hermis loader v4 etc
    so how do you boot (sd boot) from the game cube memory card? i guessing you have to use that action replay method but it doesn't boot on 4.1 wii lol um any reply would help:)
     
  16. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    First off you need to install the patched MIOS that comes with the Gamecube Homebrew Laucher or WiiGator's cMIOS. Next you need to use the GC Homebrew Launcher to load SD-Boot. And you're going to need an SD Gecko.
     
  17. It'sLuigi64

    Newcomer It'sLuigi64 Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    26
    Country:
    Canada
    oooh kk:D yup i have miso installed;) and kk ill download GC home brew launcher now;) thank you so much for the reply:D i always wanted to try sd boot;)
     
  18. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    1. It's not MISO and cISO, it's MIOS and cIOS.
    2. Read the last part of my post; you also need a SD Gecko
     
  19. It'sLuigi64

    Newcomer It'sLuigi64 Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    26
    Country:
    Canada
    kk i installed wiigators cmios and yup i need to go buy one from amazon soon:P
     
  20. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    Buy it from Dealextreme; it costs $3. Also, I don't think it's worth it until SD-Boot 1.0 comes out
     

Share This Page