How does one go about playing Gamecube backups..

Discussion in 'Wii - Hacking' started by MRG, Jul 7, 2010.

Jul 7, 2010
  1. MRG
    OP

    Newcomer MRG Member

    Joined:
    May 5, 2009
    Messages:
    14
    Country:
    United States
    ..on the Wii with ease, I've seen people rip games and edit them to run as a Wii game would run via any ISO booter, so how does one go about doing this for your own backups or is there a special way to run Gamecube backups while they're in ISO format or whatever?
     


  2. EseHomes

    Banned EseHomes Banned

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    101
    Country:
    United States
    With WODE you can run them from a usb hard drive. There are cMIOS's that will allow for backup discs to be run from pre-d3-2 wii drives. Other than that, there is no other software way to run GC backups.
     
  3. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
    Where?!?!?!!

    Anyway, you boot Gamecube games by installing a cMIOS and then booting them with a Gamecube Backup Loader (Neogamma can also be used)
     
  4. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    I've tried running them and I have a cIOS but I get errors and such still >.< Like it won't recognize the disc....am I burning the disc wrong or something?
     
  5. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
     
  6. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
     
  7. Riley

    Member Riley GBAtemp Maniac

    Joined:
    Mar 9, 2009
    Messages:
    1,123
    Location:
    BC Canada
    Country:
    Canada
    Use neogamma to boot gc backups.
     
  8. bugaveli

    Banned bugaveli Banned

    Joined:
    Dec 7, 2008
    Messages:
    664
    Location:
    In a remote place
    Country:
    United States
    I call Bullshit
     
  9. Krestent

    Member Krestent What to post?

    Joined:
    Mar 31, 2009
    Messages:
    3,952
    Country:
    United States
     
  10. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
     
  11. mafiaman1564

    Newcomer mafiaman1564 Advanced Member

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Messages:
    70
    Location:
    usa
    Country:
    United States
    cIOS stands for Custom IOS, Ioses are what the wii runs off of and basiclly tells the wii what to do (From my understanding could be wrong) The custom means that it has been tampered with (hacked) so that we can do what we want with it and tell it what to tell the wii to do,MIOS is basiclly the wii going into gamecube mode and wii mode gets turned off so anything wii related wont work (usb, wiimotes,etc) Which is why we can't make a usb gamecube loader without a hardware mod or someone would have to rewrite all of MIOS which would be a lot of work.
     
  12. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Oh, that may very well be the issue then, as I updated to allow my wii to play off USB, and thought that was the right thing for gc, how do I go about updating the MIOS then?
     
  13. Nikolay

    Member Nikolay GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 19, 2010
    Messages:
    405
    Country:
    United States
    http://www.completesoftmodguide.tk/gamecube
     
  14. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    And to be sure I'm burning it right....best way to burn it? Is it normal for the computer to think it's mostly empty after burning?
     
  15. Nikolay

    Member Nikolay GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 19, 2010
    Messages:
    405
    Country:
    United States
    You can burn multiple gamecube games on one disc. There's a program that does just that but I forgot the name of it. If you burned just one gamecube game, then yes it'll probably be mostly empty. Ahh here it is: http://www.completesoftmodguide.tk/useful-tools/multidiscs
     
  16. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    So it should only have like 4 files and say it's using no space?
     
  17. Nikolay

    Member Nikolay GBAtemp Fan

    Joined:
    Mar 19, 2010
    Messages:
    405
    Country:
    United States
    Well if it's saying it's using no space then something is obviously wrong. A screenshot would be nice.
     
  18. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
  19. Salax

    Member Salax GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    265
    Country:
    United States
    1KB. And that's because you burned a configuration file for something onto the CD instead of a GC game.
     
  20. amberlink

    Newcomer amberlink Member

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Messages:
    11
    Country:
    United States
    Actually that's not written to the disc, says ready to be written, and I burned it through IMGburn...selected the right iso...and ended up with that...right clicking the disc for info = 0 kb used
     

Share This Page