Homebrew Having a Problem with Retroarch and "The System will now Restart"

Kouselka

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 12, 2017
Messages
10
Trophies
0
Age
33
XP
54
Country
Spain
Hi! I have a problem with my Retroarchs .3dsx in my console :rofl2:

Everything is Work Fine, Picodrive, CPS1, CPS2, Gpsp, Etc but... I Cannot Configure the core or Make a Savestate because it do a black screen or (Mostly) crash :wtf:

Look this Example:
312.jpg
So, As we see, Everything is Fine but when I Touch the Touch Screen to Configurate the core...

321.jpg
(Translate: "An error has occurred, forcing the software to close. The system will now restart")

Something know why? :wtf:
I'm using Retroarch 1.6.7 in a N2DSXL with B9S and Rosalina 2.0.0
If Something Ask, I Test Retroarch 1.3.0 And the same... :sad:
 

Giodude

GBAtemp's official rock
Member
Joined
May 17, 2015
Messages
5,094
Trophies
1
Age
24
Location
New York
XP
2,771
Country
United States
Hi! I have a problem with my Retroarchs .3dsx in my console :rofl2:

Everything is Work Fine, Picodrive, CPS1, CPS2, Gpsp, Etc but... I Cannot Configure the core or Make a Savestate because it do a black screen or (Mostly) crash :wtf:

Look this Example:
View attachment 104657
So, As we see, Everything is Fine but when I Touch the Touch Screen to Configurate the core...

View attachment 104658
(Translate: "An error has occurred, forcing the software to close. The system will now restart")

Something know why? :wtf:
I'm using Retroarch 1.6.7 in a N2DSXL with B9S and Rosalina 2.0.0
If Something Ask, I Test Retroarch 1.3.0 And the same... :sad:
I have no clue, but try deleting all retroarch files except for game saves and reinstalling it plus the cias.
 

coinblock

Well-Known Member
Member
Joined
Sep 4, 2015
Messages
254
Trophies
0
XP
287
Country
Retroarch gpSP unfortunately still has an unfixed bug with the dynarec which causes random crashing, use virtual console injections instead to play GBA games. The emulation doesn't have many frills, but is 100% accurate with nearly every title.
Also, the XMB UI seems to crash as well, switch to the more stable rgui in the menu by heading to the driver options in settings.
 
  • Like
Reactions: Quantumcat

Muxi

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 1, 2016
Messages
618
Trophies
0
Age
53
XP
2,217
Country
Germany
Hi! I have a problem with my Retroarchs .3dsx in my console :rofl2:

Everything is Work Fine, Picodrive, CPS1, CPS2, Gpsp, Etc but... I Cannot Configure the core or Make a Savestate because it do a black screen or (Mostly) crash :wtf:

Look this Example:
View attachment 104657
So, As we see, Everything is Fine but when I Touch the Touch Screen to Configurate the core...

View attachment 104658
(Translate: "An error has occurred, forcing the software to close. The system will now restart")

Something know why? :wtf:
I'm using Retroarch 1.6.7 in a N2DSXL with B9S and Rosalina 2.0.0
If Something Ask, I Test Retroarch 1.3.0 And the same... :sad:
you write that you are using the 3dsx versions. Since you have cfw, you should better use the cia versions of retroarch and do not forget to put the menu driver on rgui in the 1.6.7 nightlies to avoid crashes.
 
  • Like
Reactions: Quantumcat

Kouselka

Member
OP
Newcomer
Joined
Sep 12, 2017
Messages
10
Trophies
0
Age
33
XP
54
Country
Spain
Retroarch gpSP unfortunately still has an unfixed bug with the dynarec which causes random crashing, use virtual console injections instead to play GBA games. The emulation doesn't have many frills, but is 100% accurate with nearly every title.
Also, the XMB UI seems to crash as well, switch to the more stable rgui in the menu by heading to the driver options in settings.
Where is that option? I go to Settings but there is no "Driver" Option anywhere... :wacko:
 

CapnTytePantz

New Member
Newbie
Joined
Nov 21, 2017
Messages
3
Trophies
0
Age
42
XP
51
Country
United States
I'm having a similar issue. Followed all the steps in 3DS Guide to install CFW on my 2DS XL (11.6). Installed the latest libretro on my system, via CIAs. Went to boot up PicoDrive, crash. Tried Genesis+...crash! SNES9X....CRASH! None of the Libretro cores seem to work. I'm pretty sure I've followed all the guides/steps, but they keep crashing. Also tried switching over to the rGUI, as suggested here. No luck...the only emus that work for me are mGBA, Gameyob, Snes9x (bubble2k16), and VirtuaNES. Zero problems with those...but I can't find one like those for Sega or GG titles...regardless of the fact that none of the Libretro/Retroarch cores seem to work at all on my system. This is maddening. Please help! :'(
 

Muxi

Well-Known Member
Member
Joined
Jun 1, 2016
Messages
618
Trophies
0
Age
53
XP
2,217
Country
Germany
I'm having a similar issue. Followed all the steps in 3DS Guide to install CFW on my 2DS XL (11.6). Installed the latest libretro on my system, via CIAs. Went to boot up PicoDrive, crash. Tried Genesis+...crash! SNES9X....CRASH! None of the Libretro cores seem to work. I'm pretty sure I've followed all the guides/steps, but they keep crashing. Also tried switching over to the rGUI, as suggested here. No luck...the only emus that work for me are mGBA, Gameyob, Snes9x (bubble2k16), and VirtuaNES. Zero problems with those...but I can't find one like those for Sega or GG titles...regardless of the fact that none of the Libretro/Retroarch cores seem to work at all on my system. This is maddening. Please help! :'(
did you also copy the retroarch folder into the SD root ?
 

CapnTytePantz

New Member
Newbie
Joined
Nov 21, 2017
Messages
3
Trophies
0
Age
42
XP
51
Country
United States
Okay...reloaded, moved everything over, loaded PicoDrive, changed to rGUI, loaded core, loaded content, selected appropriate core...and NOW it works...dunno if i skipped a step or what, but it's working now. -_-
 

Site & Scene News

Popular threads in this forum

General chit-chat
Help Users
    Xdqwerty @ Xdqwerty: @Rubinstein, welcome