EZFlash 4- Skins and Mother 3

Discussion in 'GBA - Emulation' started by stuffnflufff, Mar 24, 2010.

Mar 24, 2010
  1. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    a) how do i change skins
    b) Mother 3 is not working. I think the file is too big, but i have the translation on it for english. the size is 32, 768KB...and i get the error:

    WARNING: PSRAM IS NOT ENOUGH

    Thanks for the help!
     
  2. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
  3. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    so for using NOR, how_do_i_do_that?

    Posts merged

    and all my other games are SRAM type. is that ok?
     
  4. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    SRAM is a save type of some games, that is supported.

    If it doesn't it fit in NOR, you will neeed to trim the rom to fit.
     
  5. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    by trimming the rom, will it get rid of the start screen etc?

    link to a tool i should use?
     
  6. thaddius

    Member thaddius Charmander is not pleased.

    Joined:
    May 5, 2008
    Messages:
    1,328
    Country:
    Canada
    Trimming won't get rid of the title screen or anything like that. It'll cut out some of the junk data.

    Search "GBA rom trimmer" in google.
     
  7. trans am

    Newcomer trans am Advanced Member

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    88
    Country:
    Portugal
    Highlight the ROM then press Select to copy to NOR.

    You need EZ Skinner to skin the ezfla_up.bin then put in the root directory of your miniSD and press R while the GBA is booting.
     
  8. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    ok, it took 4 bytes off it...and its SRAM....I dont know how to change it to NOR
     
  9. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    so after i press select and copy to NOR or w/e, i have to shut it off, put the EZ Skinner ezfla_up.bin on the root and hold R while booting?
     
  10. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    or do i skin the ezfla_up.bin WITH the skinner? and if so do i just drop the ezfla_up.bin on the "EZ4Skinner.exe" Application?
     
  11. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,805
    Country:
    Antarctica
    It is not drag and drop. You have to put the files in the right place.


    You can find a trimmer in the download section here, ignore thaddius or your going to be lost.
     
  12. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    ok so i got it to work. BUT I have a question. Mother 3 is now outside of the rest of the game files. so I go to the GBA folder, and it says "SD card" as the forst option, or mother 3 as the second. is there anyway i can get them all together?

    [EDIT]: When I look on the SD, it doesnt even show Mother 3
     
  13. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    Also, is it better to have all games this way? (like make NOR copies) because i noticed there is no load time for Mother 3, where there is for the other games.
     
  14. kuwanger

    Member kuwanger GBAtemp Regular

    Joined:
    Jul 26, 2006
    Messages:
    171
    Country:
    The NOR space is only 32MB (ie, 32768KB) big*. For some people, putting multiple smaller games in the NOR space is good because, as you note, there's no load time. But with NOR space being the only way to play 32MB games*, you have to consider how willing you are to wait the five minutes to reflash the NOR space each time you want to switch out for such a game versus the load time for smaller games. Personally, the fuss of having to reflash the NOR space isn't worth it.

    *This true if you have the EZ-Flash IV Phat (called that because it's the size of a GBA cartridge). If you have an EZ-Flash IV Deluxe (which is the size of an NDS dust cover, and hence incompatible with the GBA unless you physically remove it from its cartridge and put it in a larger one), you have 32MB of PSRAM and 48MB of NOR. Seeing as you were getting an error with Mother 3 which is 32MB, I'm presuming you have an EZ-Flash IV Phat.
     
  15. stuffnflufff
    OP

    Member stuffnflufff GBAtemp Regular

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    120
    Country:
    Canada
    WOW. Thank you. THAT was the explanation i needed. Thank you so much! Currently trying to find a nice Metroid or Golden Sun EZ Flash Background [​IMG] (now that i know how to do it)
     
  16. IngrownTesticle

    Newcomer IngrownTesticle Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    I did the "select" NOR thing and it did the "Erasing" thing. It just stops as "Erasing... 128Mb" ????
     
  17. Catastrophic

    Member Catastrophic Perfectly Normal

    Joined:
    Apr 28, 2012
    Messages:
    656
    Location:
    Somewhere
    Country:
    Iceland
    It's been quite a while since I last copied a game to NOR but if I remember correctly, that's supposed to happen.

    Just leave your GBA or DS for about 10 minutes and if it shows absolutely no sign of progress then I don't think you'll find a solution.
     
  18. IngrownTesticle

    Newcomer IngrownTesticle Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Messages:
    17
    Country:
    United States
    huh. I deleted the rom. also, i didn't trim the file. i think i am just going to wait until i have a acekard 2i and a ez flash 3in1 and play the mother games that way. thanks for the response.

    edit: ugh. looks like mother 3 on a ds lite with an acekard 2i/ez flash iv isn't necessarily smooth sailing.
     

Share This Page