DIOS MIOS crashes on most games!

Discussion in 'Wii - Backup Loaders' started by KnilKrad, Apr 14, 2013.

Apr 14, 2013
  1. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    So, I recently got around to homebrewing my Wii, and today I decided to get USB Loader GX. The Wii games that I've tried seem to work perfectly, but I'm having problems with loading GameCube games using DIOS MIOS.

    While playing most games, I will often get an error saying something along the lines of "An error has occurred. Please turn off the GameCube console and consult the manual". I think one (but possibly not the only) cause for this is when I try to save to my GameCube memory card. The game will run perfectly until the memory card is accessed, at which point it will freeze for about a minute until the error message appears.

    The games that I've experienced this on so far are Wind Waker, Resident Evil 4, and Killer7. I have not gotten the error on Zelda Collector's Edition, but I did get a black screen freeze once. The only game that I have experienced no problems with at all is Super Smash Bros. Melee.

    I'm running the games off of a 30GB FAT32 partition on my 700GB USB 3.0 Toshiba external hard drive. The rest of the hard drive is NTFS, which is the partition that I've been running Wii games off of. The launcher I'm using is USB Loader GX, but I've tried Configurable USB Loader and experienced the same issues.

    Any help at all would be greatly appreciated. If I left out some important information, just tell me what and I'll see if I can get it. Thanks in advance.
     
  2. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    Is no one willing to help me?

    Upon further testing, I think I've narrowed it down to saving new files. I found a memory card with a Wind Waker save. I loaded up my old file and was able to successfully save. I then tried to start a new game, but got the error when I tried to save. This also eliminates the possibility that it was the memory card causing the problem, unless both of the ones I've tried are identically corrupted.
     
  3. AaronZ

    Member AaronZ GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 22, 2012
    Messages:
    183
    Country:
    United Kingdom
    Do you have No More Memory switched off?
    Also, having a disc in the Wii's drive improves compatibility (MGS The Twin Snakes for example wouldn't even start for me until I put a disc in there), now I just have a blank CD-R in there at all times.
     
  4. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    I have NMM switched off. I always have a disc in the drive, and have tried running the games with both Wii and GameCube games in the drive (not that it should make a difference).
     
  5. AbdallahTerro

    Member AbdallahTerro da KiNG

    Joined:
    Jan 14, 2012
    Messages:
    5,973
    Location:
    Ideas factory :)
    Country:
    Lebanon
    Make sure your FAT32 partition is the first partition marked as active and also make sure the cluster size is 32 or 64k (I recommend 32 since this will also make sneek work if needed)
    NMM is automatically turned off when you insert the Memory card. you can always try another brand or try without any Memory card to diagnose the problem.
     
  6. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,403
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    on USB+DIOS MIOS, cluster must be 32k or less
    on SD+DIOS MIOS Lite, cluster can be 64k or less.
     
  7. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    Thanks for the suggestions, but I'm certain that it's my first partition, is marked as active, and its cluster size is 32k. As far as I can tell, everything is set up correctly, and like I said, not all games are having the problem - Melee works fine and Wind Waker seems to work fine as long as I'm playing a previously existing save. That may be the case for the other games having the problem as well, but I no longer have save files for them, so I can't check.
     
  8. CheatFreak47

    Member CheatFreak47 Complex Donut

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    1,188
    Location:
    Michigan, USA
    Country:
    United States
    You COULD try formatting your memory card with GCMM and seeing if that helps, Perhaps one of your saves is corrupt and it's effecting the whole memory card.
     
  9. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    I doubt that that's the problem, since I've tried multiple memory cards.
     
  10. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    Sorry to bump, but I'm still having this problem and I'd really like to see it resolved. I'm sure there are other people that have/will experience this problem, so having a known fix out there would be a good thing.
     
  11. CammyLuddFan

    Newcomer CammyLuddFan Newbie

    Joined:
    May 7, 2013
    Messages:
    5
    Location:
    Bedford, Ohio
    Country:
    United States
    Starfox Adventures gives me an error when I complete the first trail. Also no voice acting and other missing audio. And subtitles appear way after the character has spoken the dialogue.
     
  12. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,403
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    Starfox Adventure is an "Audio Streaming" game.
    It's sending audio request to the sound chipset, and wait for a reply before continuing with the next instruction. reply which never comes.

    The sound chipset use direct access to the disc addresses, which it can't find as the game is loaded from SD or USB, not from Disc.
    As a result, the games suffer from unsynch, wrong or late subtitle loaded, wrong or no audio loaded.
     
  13. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    If anyone has any ideas, they would still be appreciated. After a whole month of no solution, I'm doubtful, though.
     
  14. izzydeank

    Banned izzydeank Banned

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    100
    Country:
    United States
    Did you try a different loader like wiiflow? It could just be that your loader doesn't work well with dios mios via usb.
     
  15. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    I've had identical issues on both CFG and USB Loader GX, but I'll give Wiiflow a try when I get a chance to.
     
  16. izzydeank

    Banned izzydeank Banned

    Joined:
    Dec 19, 2009
    Messages:
    100
    Country:
    United States
    Dios mios is also alot more finicky with hard drives and stuff. I've had better luck with western digital drives then anything else. Have you tried different versions of dios mios too? I think a couple of versions have some things broken. Good luck.
     
  17. KnilKrad
    OP

    Newcomer KnilKrad Member

    Joined:
    Apr 14, 2013
    Messages:
    23
    Country:
    United States
    WiiFlow didn't solve my problem, unfortunately. I don't have any other USB devices around that I can use for backups right now, but I'll keep my eye out for one so I can at least tell if a different drive will help the issue.
     
  18. lcmaeda

    Newcomer lcmaeda Newbie

    Joined:
    May 24, 2015
    Messages:
    1
    Country:
    Mexico
    Good evening. I've been having problems loading Resident Evil on Dios Mios, I've tried with DM 2.10, 2.8, and 2.11 lite. I've tried with USB loader GX, Wiiflow and CFG and it's the same everytime. It shows the first disclaimer and then it goes to a black screen. Nothing more. Is there anything I can do?
     
  19. emmanu888

    Member emmanu888 6 years and still going strong

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    1,220
    Location:
    Victoriaville,Qu├ębec
    Country:
    Canada
    You just bumped a two years old topic, and use Nintendont instead. DIOS MIOS is no longer updated.
     
    Adeka likes this.
  20. Cyan

    Global Moderator Cyan GBATemp's lurking knight

    Joined:
    Oct 27, 2002
    Messages:
    16,403
    Location:
    Engine room, learning
    Country:
    France
    blackscreen after the splash screen = incorrect video mode.
    blackscreen before the splash screen = wrong hdd or setup.

    Like said, you should try nintendont instead of DM/DML.
    it has better compatibility, no installation required, works with SD and USB using the same homebrew version.
     

Share This Page