Chrono Trigger DS

Discussion in 'NDS - ROM Hacking and Translations' started by I_Got_Wii'D, Nov 21, 2008.

Nov 21, 2008

Chrono Trigger DS by I_Got_Wii'D at 7:52 PM (12,936 Views / 0 Likes) 55 replies

  1. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Ok so I have used the patch (and I know that it works just fine). Tho my question is, now that I have patched it, will I be able to trim the rom (from 128mb down to 86.1mb) I had a trimmed version before but the patch would not work on a pre-trimmed rom.

    and if I do trim it, am I going to lose my save data or anything? (I am far enough into the game that it would not be worth it to save like 40mb in exchange to have to start the game all the way over).



    Thanks for taking the time to read this.
     


  2. Blebleman

    Member Blebleman GBAtemp Old-Timer

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Messages:
    680
    Location:
    Chiba Prefecture , Japan
    Country:
    Canada
    Trimming a ROM shouldn't touch the save data. At worst, the ROM just won't boot. It won't touch the .sav file that is generated by your card/patcher.
    (Just make sure that you keep your savegame!)
     
  3. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Ok thanks, that is what I thought. Tho last night I trimmed all my other roms down (saved like 700mb) but most of my save data was gone (All my Castlevania saves were gone, same with LoZ:PH, Metroid Prime Hunters, and Mario Kart DS)



    Thank you for a speedy response tho.
     
  4. Orangegamer

    Member Orangegamer GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 20, 2008
    Messages:
    386
    Location:
    B.....you don't wanna know
    Country:
    United Kingdom
    where did u get ur patch
    is it here on the website
    what is it called?

    i have questions
    u have answers
     
  5. DarkDragonLord

    Newcomer DarkDragonLord Advanced Member

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    83
    Country:
    Brazil
    look for crono trigger patch at gbatemp download sections at portal.







    ps.: i never touched the .sav's so, i dunno why you lost the save games when trim just get the nds files o.O
     
  6. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    I got the patch from here. It is in the download section, just have to look for it (sorry can't remember the link off the top of my head).



    I am not to worried about the saves tho, now I just have an excuse to start my favorite games all over, lol.



    well I am off to play some more Chrono Trigger tho (game is addicting, haha).
     
  7. Orangegamer

    Member Orangegamer GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 20, 2008
    Messages:
    386
    Location:
    B.....you don't wanna know
    Country:
    United Kingdom
    hey I_Got_Wii'D
    u know ur sig
    its says Chrono Trigger Patch
    is that the translation patch by any chance?
     
  8. GameSoul

    Member GameSoul youtube.com/variantdevil

    Joined:
    Mar 21, 2008
    Messages:
    1,778
    Location:
    Illinois
    Country:
    United States

    What do you need translation for?
     
  9. Joey R.

    Banned Joey R. Banned

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Messages:
    291
    Location:
    Oviedo, Asturias
    Country:
    Spain
    The game is already in perfect English, as well as Japanese. Moreover, the (U) version comes out on the 25th. You can wait 4 days if you want to play an English-exclusive version. Besides... It clearly says "Removes anti-piracy restrictions". Why do you assume that it is a translation patch? Seriously, I don't get you people.
     
  10. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    The Japanese Version has the option to set to Japanese or English text.



    The patch will remove the anti-piracy protection that SE put into the game (if you don't use the patch then the game will lock up when you go into the first time warp). Using the patch you can get past the time warps without any issues.
     
  11. Orangegamer

    Member Orangegamer GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 20, 2008
    Messages:
    386
    Location:
    B.....you don't wanna know
    Country:
    United Kingdom
    wait so will Narin's Cheats for Chrono Trigger(J) work?
    cause if it will
    i will bow down to my superior
    I_Got_Wii'D
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  12. Noitora

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    Of course it'd work, we all know that Kupos make good cheats.
     
  13. Orangegamer

    Member Orangegamer GBAtemp Fan

    Joined:
    Apr 20, 2008
    Messages:
    386
    Location:
    B.....you don't wanna know
    Country:
    United Kingdom
    LOL

    Thanks A lot Guys
     
  14. Noitora

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    You're welcome.
     
  15. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    No worries buddy, we do what we can with what we got.

    Don't ya just love how we are like one big family.....full of hackers and nerds,  [​IMG]



    (and yes, I do fall into both of those categories, haha).



    anyway glad you got everything all taken care of Orangegamer. Enjoy.
     
  16. Noitora

    Member Noitora ::

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Messages:
    3,768
    Location:
    Athens
    Country:
    Greece
    Do you do hacking? What kind of it?
     
  17. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Well I use to be big into doing random computer hacks (tho as I got older I realized that doing so was a real dick move so I stopped with that). Now I just pretty much hack peoples cell phones if they want it done (just random BS like unlocking phones, removing built in apps they don't want).

    Now I am working on programming via DevkitPro (random apps for DS, PSP, GBA, Wii). I am still working on getting use to DevkitPro but so far it has been ALOT of fun (I have only been using it for about 2 months or so). I have also been working on doing some video game development using Maya 6.5 Unlimited (I have been using maya for like 28 months now) and 3D Game Studios.
     
  18. Link5084

    Member Link5084 Sword & Shield at your service

    Joined:
    Aug 6, 2008
    Messages:
    1,367
    Country:
    United States
    How do you apply the CTDS patch to the original ROM?
     
  19. I_Got_Wii'D
    OP

    Member I_Got_Wii'D GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 25, 2008
    Messages:
    133
    Location:
    United States
    Country:
    United States
    Ok you will need to download the patch in my sig.

    After you extract it put you're (legally obtained) Chrono Trigger rom into the extracted folder.
    Now rename the Chrono Trigger rom "original" (without the " ").

    Now there should be 4 files in the "Chrono Trigger Patch" folder The 4 files are:

    cpfix.patch
    Run_This_To_Patch_CT"
    xdelta
    Original (You're Renamed Chrono Trigger Rom)


    After you make sure that these 4 files are in the folder, simply double click on "Run_This_To_Patch_CT"
    it will run and after a few minutes you will have a new Nintendo DS rom in the folder called "Original_Patched".
    now just rename the new patched rom back to "Chrono Trigger" and put it on your flashcart.
     
  20. curiousmike

    Newcomer curiousmike Member

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    40
    Country:
    United States
    I got this, ran it, and put the modified NDS onto my DSTT.

    I went to boot the game, got two white screens, and now my memory card has been nuked.

    (I'm able to reformat the card... shoulda backed up my SAVs before doing this. Stupid me. )
     

Share This Page