Cheats wont show up.

Discussion in 'NDS - Console and Game Discussions' started by hunt3rshadow, Apr 9, 2009.

Apr 9, 2009

Cheats wont show up. by hunt3rshadow at 3:24 AM (2,603 Views / 0 Likes) 18 replies

  1. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    [​IMG]

    So my current situation is I have 2 micros SD chips and one N5 (clone of the R4) both running 1.28 of N5 firmware. (merely a patched version of the R4 firmware)

    So I've been trying to get cheats to work on 1 of my SD cards for about a week now. The only game I have on there is The World Ends With you. But the cheat menu wont show up..... I've tried everything from trying to move it up to the top of the list and even deleting all the cheats (compliments of R4CE) on there except TWEWY cheat file. And its just not working. I've also tried only using the European/US version.

    Note: Im using the CHEAT.DAT file. And I dont have USRCHEAT.DAT in my _system_ folder.

    With my other SD chip I have Pokemon Diamond and Mario Kart on it. The cheats showed up. But this was only because I have both the CHEAT.DAT and USRCHEAT.DAT file on it. But as soon as I removed the USRCHEAT.DAT file the cheats stopped showing up all together.

    So right now Im really pissed >.> I really don't know what else to try.

    I wanna give YSmenu a shot but Im not sure if the N5's firmware will allow it.....
     
  2. elixirdream

    Member elixirdream GBAtemp Legend

    Joined:
    May 27, 2008
    Messages:
    10,007
    Location:
    6th Dimention
    Country:
    Malaysia
    i am not sure about yasumenu but

    any chance your TWEWY is patched?
    any chance that your cheat.dat doesn't include those games?
     
  3. LORDBlackwell

    Newcomer LORDBlackwell Newbie

    Joined:
    Apr 9, 2009
    Messages:
    2
    Country:
    Mexico
    try whit the USRCHEAT only, but rename it too CHEAT [​IMG]
     
  4. elixirdream

    Member elixirdream GBAtemp Legend

    Joined:
    May 27, 2008
    Messages:
    10,007
    Location:
    6th Dimention
    Country:
    Malaysia
    rename it doesn't help and it is not proper just to change usrcheat.dat to cheat.dat like that
    you need to use r4cce or other programs to do it

    nevertheless, no harm trying [​IMG]
     
  5. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    TWEWY is not patched. And how exactly do I change USRCHEAT into cheat? All I have to do is rename it right?
     
  6. LORDBlackwell

    Newcomer LORDBlackwell Newbie

    Joined:
    Apr 9, 2009
    Messages:
    2
    Country:
    Mexico
    no jeje, I only rename an work on my N5 [​IMG] but need the r4cce to make the file smaller
     
  7. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    Err so all I need to do this rename the CHEAT.DAT into USRCHEAT correct? And also I've made my cheat file so small that the only gamecheat on there is TWEWY.
     
  8. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    I got the cheat to work. I have a new problem now though lols. I tried the cheats and they worked the first time. The problem now is, anytime I try to access TWEWY it just takes me to a white screen and freezes. I tried taking off all the cheats, and it still freezes. What to do now?

    BTW Im using the USRCHEAT.DAt
     
  9. anandjones

    Member anandjones GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    138
    Location:
    New Zealand
    Country:
    New Zealand
    Try creating a new save and use that.
     
  10. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    So just make another TWEWY save and start from scratch? Thats all right? Thanks.
     
  11. anandjones

    Member anandjones GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    138
    Location:
    New Zealand
    Country:
    New Zealand
    It is just a test to see if it will work again.
     
  12. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    Ive done a new save file. Still doesnt boot up. What can I try?
     
  13. 8BitWalugi

    Member 8BitWalugi Taiyohhhhhh!

    Joined:
    Mar 22, 2008
    Messages:
    3,271
    Location:
    Side 7
    Country:
    Australia
    Okay, try this
    Open up your CHEAT.DAT file in R4CCE.
    Click on the very first item on the list, it should have a blue R4 symbol-thing.
    Untick the Encrypt File box.
    Save the file, load it up on your clone, and test.
    Hope it works!

    -8BitWalugi
     
  14. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    Umm thanks for the suggestion luigi, but it turns out that the "encrypt file box" was already unticked. Though the cheat enable is ticked. Is that suppose to be right?

    If so any other suggestions?
     
  15. lolzed

    Member lolzed The GBAtemp Pichu

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    2,466
    Location:
    There
    Country:
    Philippines
    for your question about N5 running YSMenu,i think it does,but use R4YSAuto(in the r4 forum sticky).in your other sd card with poke and mk,try using the USRCheat.dat instead of the Cheat.dat,don't just rename it,try using r4cce to convert it instead.also,did you try reformatting the sd card(backup your files)and then try it all over again
     
  16. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    Im already using USRCHEAT. DAT. And thanks Ill try your suggestions. Reformatting and stuff.
     
  17. anandjones

    Member anandjones GBAtemp Regular

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    138
    Location:
    New Zealand
    Country:
    New Zealand
    Cheat Enable and Encrypt are off by default.
     
  18. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    that explains a lot. I guess I'll untick cheat enable.
     
  19. hunt3rshadow
    OP

    Newcomer hunt3rshadow Member

    Joined:
    Mar 8, 2008
    Messages:
    47
    Country:
    Canada
    Ok tried unticking cheat enable. TWEWY still doesnt work. Mind you it's only that game, every other game works fine.
     

Share This Page