can't flash mother3 on f2a 256mbit

Discussion in 'GBA - Hardware, Devices and Utilities' started by mrgone, Oct 18, 2008.

Oct 18, 2008
  1. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    i tried to flash mother3 to my trusty old f2a 256 cart
    but i wont work.
    the numbers on the ilinker app on the gba even dont count up...
    ERASE 0
    WRITE 0
    END 0


    after flashing, i still see the content from before

    but if i flash something smaller, it works.

    i tried new batteries, no effect
    i tried reducing the speed, no effect
    i tried using a regular gba, and my gba sp while charging, no effect

    has anyone any ideas ?

    i could play mother3 on my ds with 3-in-1, but thats not the same as a real gba

    ps: i use a f2a parallel linker

    pps: i'm not the only one
    http://forum.starmen.net/forum/Mother/3_Bl...rst#post1101529

    ppps: i tried f2a writer 3.0, 3.2 doesn't recognize my cart, and powerwriter says not enoug hspace for mother3 + menu ( stupid software)
     


  2. DanTheManMS

    Member DanTheManMS aka Ricochet Otter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,325
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    A couple of posts that may help:

    Both from http://www.pocketheaven.com/boards/viewtopic.php?t=6748
     
  3. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    i tried a lot of trimmed up till now (over 8 kb), but it never works ( flasher never really writing, just showing zeros and "ready")
    (trimmed using a hex editor, as standard trim tools trim nothing)

    can anyone tell me:
    it's failing because:
    a) of my flasher (parallel)
    b) my crappy software (f2a linker)
    c) my crappy cart ( f2a 256)
    ?

    i'm now thinkin if i should get another 3-in-1, where i cut of corners and parts of the case so it fits in my gba...
    i really want to paly it on my gba
    i could play it on ds though...
     
  4. eightcell

    Newcomer eightcell Newbie

    Joined:
    Oct 20, 2008
    Messages:
    1
    Country:
    United States
    i am having the same problem.

    When it is writing the ROM onto the cart it doesn’t show any progress on the GBA screen, Write # and End # remain at “0” throughout the whole process - meanwhile the computer does seem like it is writing.

    my f2a linker is parallel.

    This seems to be the only thing this happens with.

    Any help would be GREATLY appreciated.
     
  5. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    i followed the link to http://code.google.com/p/fas1/
    its a DS slot-2 flashing software, but it misses f2a support, although a link is given to ucon64's f2a support source code.


    does anyone know how small a gba rom has to be to get flashed successfully ?
    i'm pretty stumped as i usually make my flash cart full, not wanting to waste any space, but
    that was always with multiple smaller roms, never one big rom.
     
  6. DanTheManMS

    Member DanTheManMS aka Ricochet Otter

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    4,325
    Location:
    Georgia
    Country:
    United States
    The page says it doesn't support the F2A but I've heard two people claim otherwise. Give it a try.
     
  7. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    i somehow feel stupid right now...

    i tried all 3 versions of the tool, but
    all of them crash(?)/hang while starting up

    i just see the upper screen ( on the site) as my lower screen,
    but only with the text till the second horizontal line of dashes
    buttons dont do anything, upper screen is white

    i tried this with and without f2a cart inserted
    i have a standard r4 with pretty recent firmware

    and i have a subfolder GBA with *.gba
     
  8. Tanas

    Member Tanas GBAtemp Addict

    Joined:
    Aug 19, 2006
    Messages:
    2,258
    Country:
    United Kingdom
    I have no problems flashing Mother 3 to my FA Pro using the parallel linker, try a different power supply or parallel cable.
     
  9. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    its a f2a, not a fa, it's a cable from parallel to gba-ext. and i'm pretty sure, it's not my power supply (gba batteries, i have lots of them to test)
     
  10. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    finally

    i successfully flashed it to my gba cart

    i trimmed 0.25 Mbit, to a final size of 255.75 Mbit, in hex: 1FF8000

    lets hope i didn't kill something vital [​IMG]

    i tried as next size 1FFA000, which didn't work.

    but its somehow logical:

    the gba i.linker software shows as END: 128
    is still not get it why this seems the maximum to flash in one piece

    (i can fill my cart up to 256 MBit, but only if i flash multiple roms)
     
  11. sword414

    Member sword414 GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    163
    Country:
    Canada
    I have the exact same problem.

    How did you trim the cart?
     
  12. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    with a hex editor (xvi32)
     
  13. sword414

    Member sword414 GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    163
    Country:
    Canada
    would you mind giving me some instructions for it..?
    I downloaded the program, but I still couldn't figure out how to do it.
     
  14. carterman

    Member carterman GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 22, 2007
    Messages:
    226
    Location:
    Lubbock, TX
    Country:
    United States
    Hex Workshop is a lot easier to work with, IMO.
     
  15. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    - go to address 1ff8000
    - edit -> delete from cursor
    - save
     
  16. sword414

    Member sword414 GBAtemp Regular

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    163
    Country:
    Canada
    Wait..how do I access the cart with the XVI32? All I can open is .exe files...
     
  17. junk_man32

    Banned junk_man32 Banned

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    176
    Country:
    United States
    all i have to say, get a better gba flash cart
     
  18. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany

    hurray, the first answer, who doesn't even try to help
    also: i'm pretty sure, its not the cart, but the flashing software, as i CAN flash 256 MBit on it, it just has to bne in multiple roms
     
  19. how_do_i_do_that

    Member how_do_i_do_that Blue Wizard is about to die.

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    4,811
    Country:
    Antarctica
    there use to be an app that allowed you to flip the bits on the f2a from 0 to 1 and reverse. Let me dig through my stuff and see if I still got it.
     
  20. mrgone
    OP

    Member mrgone GBAtemp Advanced Fan

    Joined:
    Nov 6, 2002
    Messages:
    728
    Country:
    Germany
    i don't get it. does that help me ? sounds more like a flash cart testing application
     

Share This Page