3DS emulation power

Discussion in '3DS - Flashcards & Custom Firmwares' started by picstruck, Nov 9, 2011.

Nov 9, 2011

3DS emulation power by picstruck at 1:18 AM (4,125 Views / 0 Likes) 16 replies

  1. picstruck
    OP

    Newcomer picstruck Member

    Joined:
    Dec 20, 2008
    Messages:
    16
    Country:
    United States
    If/when the 3DS mode is unlocked to hombrew will the 3DS be powerful enough to emulate PS1 games? Would it be possible to emulate PS1 games with a flashcard like DSTWO if it had a more powerful cpu on the card? Sorry for the dumb question but I don't know much about how emulating works so I'm just wondering if it is something to look forward to in the future.
     
  2. NeoGohan

    Member NeoGohan GBAtemp Regular

    Joined:
    Mar 9, 2008
    Messages:
    106
    Country:
    Antarctica
    the PSP can emulate PS1 so....... i guess 3DS can too
     
  3. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    psx emulation is done through Sony's emulator (used on psn downloaded classics titles). I believe it is possible if the 3ds is as powerful as the psp, but I don't think it'll be so soon after the 3ds is hacked, since devs will have to create an emulator from scratch.
     
  4. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    Emulators exist. Can't devs use the majority of the existing code?
     
  5. DinohScene

    Member DinohScene The Gift of Dino

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    12,928
    Location:
    В небо
    Country:
    Antarctica
    Iirc the DSTwo can allready emulate PS1 games.
    At least I've read something about porting Dingux to the DSTwo.

    Dingux has a working PS1 emulator.

    As for the 3DS.
    Just be patient and wait for it to be hacked.
     
  6. s4mid4re

    Member s4mid4re  

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,669
    Country:
    United States
    Yeah, I guess they could port an emulator. ^_^

    But even so, I don't think I'd come so soon.
     
  7. totalnoob617

    Banned totalnoob617 Banned

    Joined:
    Sep 27, 2010
    Messages:
    785
    Country:
    United States
    my number one dream wish project for the 3ds as far as homebrew and emulators are concerned , would be a triforce arcade emulatror
    just so i could finally play the mariokart arcade game i never got to play , i think its made by namco , also im not sure which other games they has that run on that chipset

    i just know that i tried to find an emulator and mario kart rom for thin online and it is impossible, i forget if i could find the emulator or not, but i know the rom is impossible to find

    too bad this thing would be bad ass on the 3ds ,and it has the camera to support the face shots too
     
  8. Ammako

    Member Ammako GBAtemp Guru

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,372
    Country:
    Canada
    The DSTwo could run anything if we were able to fit in a good enough processor and other parts needed.
     
  9. CollosalPokemon

    Member CollosalPokemon ばん。。。かい

    Joined:
    Oct 18, 2009
    Messages:
    681
    Country:
    United States
    With an (almost) word-for-word sentence of that same concept I could hypothetically say :

    An R4 could run PS3 games if we were able to fit in a good enough processor and other parts needed =/

    Technically you are right but the SCDS2 was barely able to fit enough for processing GBA, and I'm pretty sure GBA uses much less processing power than PS1.

    Maybe PS1 could run at 2-3/4 speed IF the system is hacked in a way like the Wii, but unfortunately Nintendo got a lot smarter with the easiest methods of hacking.
     
  10. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    What we need is a Wii emulator on 3DS.
    It has the gyroscope thing, right?
    Heheheh
     
  11. zygie

    Member zygie GBAtemp Regular

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    180
    Country:
    Philippines
    A past thread explained a lot about PS1 emulation on the 3DS. Link.
     
  12. DiscostewSM

    Member DiscostewSM GBAtemp Psycho!

    Joined:
    Feb 10, 2009
    Messages:
    4,800
    Location:
    Sacramento, California
    Country:
    United States
    The PS1 may have double the CPU frequency than the GBA, but there is one important fact not being addressed. The SCDS2's CPU architecture is MIPS-based, which is also the CPU architecture that the PS1 uses. Similar architectures make for less emulation requirements.
     
  13. elisherer

    Member elisherer I ♥ 3DS

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    778
    Location:
    3dbrew.org
    Country:
    Israel
    If and when the 3ds will be hacked, I guess the the libnds will write an ARM11 lib to add 3ds to the target consoles available.
    After that, every homebrew for the ds could be compiled to the 3ds.
    It might be added to libogc (Gamecube, Wii) instead and then we could have more powerful homebrew.
    So old code can be used and probably will...(like all the ports of emulators on wiibrew).
     
  14. Janthran

    Member Janthran Solarian

    Joined:
    Sep 17, 2011
    Messages:
    3,777
    Location:
    The Pacific Northwet
    Country:
    United States
    I somehow don't think the 3DS can emulate a Gamecube or Wii.
     
  15. Pleng

    Member Pleng GBAtemp Maniac

    Joined:
    Sep 14, 2011
    Messages:
    1,455
    Country:
    Thailand

    do you have a link?
     
  16. CortalRage

    Newcomer CortalRage GBAtemp Regular

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    100
    Country:
    United States
    If you think about it, wasn't it said the 3ds had similar power to the wii, if not better? And the wii was capable of emulating ps1 effectivly (I only ran into a few games with snags) so the 3ds, power wise, should be able to. The only problem is the hacking itself, and of course, getting it to work ported on the system (ammount of buttons) The new addon with l2 and r2 thats coming out may make it possible, but we will have to see if the coders can get it to work ^^
     
  17. granville

    Member granville GBAtemp Goat

    Joined:
    Aug 24, 2007
    Messages:
    4,977
    Location:
    Naples, Florida
    Country:
    United States
    Pretty sure this is in regards to homebrew written for GC and Wii being ported over to the 3DS. That would most likely be feasible if the proper steps were taken to get homebrew to work on 3DS
    There was a thread in the Supercard section about porting Linux (and in turn, Dingux) to the DSTWO. It has already been ported to the iSmart MM i believe, and the DSTWO has similar but more powerful hardware from what i've heard. Here's the thread-
    http://gbatemp.net/t...x-on-the-dstwo/

    As of the thread's creation, Team Supercard finally released a newer and complete SDK, enough to port Linux to the DSTWO and get things cracking (if and when someone decides to port Linux anyways).
     

Share This Page